Σούπερ μάρκετ | Στα 4,428 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του εξαμήνου | Τιμές – φωτιά σε σνακ, γάλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, καθαριστικά

Σούπερ μάρκετ | Στα 4,428 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του εξαμήνου | Τιμές - φωτιά σε σνακ, γάλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, καθαριστικά

Μιάμιση φορά το δημοσιονομικό κόστος του Market Pass, ήτοι 388 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν επιπλέον καταναλωτές για τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης το πρώτο εξάμηνο εφέτος, χωρίς μάλιστα να βάλουν στο καλάθι του σούπερ μάρκετ κάτι επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Με βάση τα στοιχεία της εταιρεία Circana (πρώην IRI), στο εξάμηνο οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου των σούπερ μάρκετ ανήλθαν στα 4,428 δισ. ευρώ, έναντι 4,040 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,6%.

Η αύξηση κατά 388 εκατ. ευρώ στην αξία πωλήσεων ήταν εξ ολοκλήρου πληθωριστική, καθώς την ίδια περίοδο καταγράφηκε μηδενική αύξηση του όγκου των πωλήσεων, όταν πέρυσι στο εξάμηνο ο όγκος είχε αυξηθεί κατά 0,5% έναντι του 2021.

Σούπερ μάρκετ | Στα 4,428 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του εξαμήνου | Τιμές – φωτιά σε σνακ, γάλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, καθαριστικά

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για το Market Pass το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ελέω του τουρισμού καταγράφηκε ενίσχυση σε όρους όγκου πωλήσεων, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα εμφανίζουν αύξηση 3,1%.

Στο πρώτο εξάμηνο, όλες οι giga κατηγορίες προϊόντων, δηλαδή τρόφιμα, είδη νοικοκυριού και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, σημείωσαν υψηλότερο πληθωριστικό τζίρο, με τα είδη διατροφής να έχουν τη μερίδα του λέοντος στα 3,379 δισ. ευρώ έναντι 3,094 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2022.

Λόγω της έναρξης των τουριστικών ροών, η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων καταγράφεται στην περιοχή της Κρήτης με 17,5%, ακολουθεί η Βόρεια Ελλάδα με 11,8%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος με 11,1%. Έπονται η Κεντρική Ελλάδα και η Αττική με 8,8% η κάθε μία, ενώ με 8,7% στη τελευταία θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.

Ποια προϊόντα κάνουν… πρωταθλητισμό στις ανατιμήσεις

Τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών στο εξάμηνο καταγράφουν οι κατηγορίες των σνακ με +14,9%, ακολουθούν τα είδη προσωπικής υγιεινής με +13,1%, στην τρίτη θέση βρίσκονται τα γαλακτοκομικά με +12,7%, ακολουθούν τα είδη καθαρισμού σπιτιού με +11,3% και τα είδη σπιτιού με +10%.

Όσον αφορά τις πωλήσεις σε όγκο, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα δημητριακά (-4,2%) και τα κατεψυγμένα τρόφιμα (-4,1%), ενώ ακολουθούν τα είδη καθαρισμού σπιτιού (-2,3%), τα συσκευασμένα τρόφιμα (-1,8%), τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς (-0,8%), τα γαλακτοκομικά (-0,6%) και τα άλλα είδη σπιτιού (-0,5%).

Στον αντίποδα τέσσερις κατηγορίες σημειώνουν αύξηση του όγκου των πωλήσεων (τα σνακ 4,9%, τα μη αλκοολούχα ποτά 1,9%, τα αλκοολούχα ποτά 0,2% και τα είδη προσωπικής υγιεινής 2,2%).

Σούπερ μάρκετ | Στα 4,428 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του εξαμήνου | Τιμές – φωτιά σε σνακ, γάλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, καθαριστικά

Επέλαση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Προκειμένου οι καταναλωτές να αναχαιτίσουν το ανελέητο σφυροκόπημα της ακρίβειας συνέχισαν να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων στη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 ανέρχεται πλέον στο 26,3%, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της Lidl.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των «ανωνύμων» προϊόντων είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των επωνύμων.

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν με 13,4%, ενώ τα επώνυμα με 8,3%, έχοντας συρρικνωθεί στο 73,7% του συνόλου, όταν το 2021 το μερίδιό τους είχε ανέλθει στο 76,4%.

Σε επίπεδο προσφορών, οι προμηθευτές αύξησαν τις προωθητικές ενέργειες στην κατηγορία των τροφίμων στο 25,3%, όπως και στα είδη σπιτιού στο 24,9%, ενώ τις μείωσαν στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς στο 28,2%, όταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 29,1%.

Τα μικρά και τα πολύ μεγάλα

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στους διάφορους τύπους καταστημάτων καταγράφουν πρωτίστως τα μικρά καταστήματα, επιφάνειας μέχρι 400 τ.μ., στο +15,8%.

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι μεγάλες επιφάνειες, άνω των 2.500 τ.μ., με ρυθμό 13,9%. Στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρίσκονται οι επιφάνειες από 400 τμ ως και 1.000 τμ και από 1.000 τμ ως και 2.500 τμ, με ρυθμούς 10,1% και 6,6% αντιστοίχως.

Πηγή: OT

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *