Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος παρέλαβε το νεότευκτο LNG «TENERGY» | Ύψωσε την ελληνική σημαία

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος παρέλαβε το νεότευκτο LNG «TENERGY» | Ύψωσε την ελληνική σημαία

Ο Όμιλος Τσάκου συνεχίζει να δυναμώνει μέσω της ενίσχυσης του στόλου του με νεότευκτα πλοία.

Το πόσο μεγάλη σημασία δίνει στο επενδυτικό πρόγραμμα η οικογένεια Τσάκου καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ταξίδεψε στη Νότιο Κορέα και πιο συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Hyundai, για να παραλάβει χθες Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, το νεότευκτο LNG Carrier TENERGY, μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων στο οποίο υψώθηκε η ελληνική σημαία και είναι επανδρωμένο με Έλληνες ναυτικούς.

Oι φωτογραφίες είναι του newmoney όπως δημοσιεύτηκαν σε άρθρο του Μηνά Τσαμόπουλου.

tsakos energy

Το πλοίο είναι Dual Class και παρακολουθείται από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV και τον γαλλικό BV.

Το πλοίο εντάσσεται στον στόλο της εισηγμένης Tsakos Energy Navigation.

tsakos7
tsakos9
tsakos8
tsakos6

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος δίνει μεγάλη έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο με στόχο της ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και με την παρουσία του στη συγκεκριμένη παραλαβή κατέστησε σαφέστατη την θέση του.

tsakos4

Το TENERGY είναι ναυπηγημένο βάσει των πιο σύγχρονων προδιαγραφών που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και οι οποίες εφαρμόζονται μετά το 2025. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτουν τις προϋποθέσεις που αφορούν στη μειωμένη εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και τις προϋποθέσεις για λιγότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου.

Στην τελετή ονοματοδοσίας παρέστη ο πάτερ Christopher Moor και νονά ήταν η Kim Sooyeon, σύζυγος του τέως πρέσβη της Κορέας στην Αθήνα AHN Young Jip. Tην ελληνική πρεσβεία εκπροσώπησε η σύμβουλος Χριστίνα Γεωργίου. Τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο συνόδευσαν ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Τσάκου, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο τεχνικός διευθυντής υπεύθυνος των ναυπηγικών προγραμμάτων του Ομίλου, Δημήτρης Ψαραδάκης.

tsakos3
tsakos2
tsakos10

Η ΤΕΝ έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, εκτός από το LNG carrier το οποίο παρελήφθη, ένα suezmax shuttle δεξαμενόπλοιο και τέσσερα aframax δεξαμενόπλοια με μηχανές καύσης διπλού καυσίμου δηλαδή και πετρελαίου κίνησης και φυσικού αερίου.

Η εταιρεία έχει στόλο από 71 πλοία συνολικής χωρητικότητας οκτώ εκατομμυρίων τόνων dw.

tsakos12
tsakos13
tsakos5
tsakos11

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Τσάκος

Παιδί ναυτικής οικογένειας, ο Παναγιώτης Τσάκος γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Ναυτική Ακαδημία Λιβανού, στην Χίο, ανέβηκε γρήγορα όλες τις βαθμίδες στην ιεραρχία του πλοίου μέχρι που πήρε το δίπλωμα πλοιάρχου. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως Operations Manager στις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. Με πίστη στην επιχειρηματικότητα, ίδρυσε, στη δεκαετία του 1970 την εταιρία Tsakos Shipping and Trading S.A., η οποία αργότερα έγινε η πιο σημαντική εταιρία της Tsakos Group.

Σήμερα, τόσο μέσω της ιδιωτικής δραστηριότητας όσο και της Tsakos Energy Navigation (TEN), με έδρα την Νέα Υόρκη, η Tsakos Group ελέγχει ένα στόλο άνω των 80 σκαφών διαφόρων τύπων (τάνκερ, μπάλκ κάρριερ, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοία μεταφοράς LNG), συνολικής χωρητικότητας περί τους 9 εκατ., τόνους.

Πέραν της ναυτιλιακής δραστηριότητας, στον όμιλο ανήκει ένα ναυπηγείο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, το οποίο και διαχειρείζεται, ενώ δραστηριοποιείται επίσης και στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, της γεωργοδασοπονίας, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Δεσμευμένος στην προστασία του περιβάλλοντος κάτι που θεωρεί ως προσωπική, ηθική ευθύνη και στρατηγική προτεραιότητα, ο καπετάν Τσάκος, έγινε ένας από τους συνιδρυτές της HELMEPA και των θυγατρικών της στην Ουρουγουάη και τις Φιλιππίνες.

Πιστεύει ακράδαντα ότι η πορεία και η επιτυχία του Ομίλου οφείλεται στο ανθρώπινο δυναμικό του, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, το οποίο και αναγνωρίζει ως το πολυτιμότερο στοιχείο και την κινητήριο δύναμη του Ομίλου. Είναι απόλυτα δεσμευμένος στην ανάπτυξη και βελτίωση του ανθρωπίνου παράγοντα, βάσει ενός σχεδιασμού και της ενσωμάτωσης ενός ευρέως πλαισίου μηχανισμών υποστήριξης. Ταυτόχρονα, παρέχει χορηγίες σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Φιλιππίνες, απόφοιτοι των οποίων είναι τόσο ναυτεργάτες όσο και αξιωματικοί.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είναι ο ιδρυτής και αποκλειστικός χρηματοδότης τριών ιδρυμάτων (στο Μοντεβίδεο, στη Χίο και στην Γκάνα) αφιερωμένων στην μνήμη της μητέρας του και της κόρης του, τα οποία προάγουν το ελληνικό πνεύμα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, με συγκεκριμμένους στόχους (εκπαίδευση, διάδωση της ελληνικής γλώσσας, έρευνα, ναυτική πρόνοια, ναυτική παράδοση, κτλ.).

Φέρει περήφανα τον τίτλο του καπετάνιου και είναι ένθερμος υποστηρικτής οποιασδήποτε ναυτικής δραστηριότητας. Του αρέσει να περνάει χρόνο στα καράβια του στόλου του και να συναναστρέφεται τους ναυτικούς της εταιρίας και τις οικογένειές τους. Ο καπετάν Τσάκος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την εκπαίδευση των νεαρών Ελλήνων. Προσπαθεί με κάθε ευκαιρία και κάθε τρόπο να τους ωθήσει στη γνώση, και να τους εμφυσήσει πάθος για τη θάλασσα και τις απέραντες προοπτικές που βρίσκονται σ’ αυτή.

Αναζητά νέους με θέληση και ταλέντο και δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα, καθοδηγεί αυτούς τους ικανότατους και αφοσιωμένους Έλληνες ναυτικοί που εργάζονται είτε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου ή στα γραφεία των θυγατρικών στο εξωτερικό και οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά και το μέλλον της εταιρίας. Αν μπορούσε μία λέξη να τον χαρακτηρίσει, αυτή θα ήταν η λέξη «μέντορας».

Ο καπετάν Τσάκος είναι παντρεμένος με την Δρ. Ειρήνη Σάρογλου-Τσάκου, που έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της καριέρας δίνοντας διαλέξεις στο προσωπικό των γραφείων αλλά και ναυτικών κυρίως σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και στη συγγραφή ιατρικών και ιστορικών βιβλίων. Ο γιός του, Νικόλας Π. Τσάκος, έχει ιδρύσει την TEN, εισηγμένη στο New York Stock Exchange (NYSE), της οποίας είναι πρόεδρος και CEO.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, με πολλές τιμητικές διακρίσεις στη μακρά του διαδρομή, είναι άνθρωπος που πιστεύει ότι ο πλούτος που δημιουργείται από την θάλασσα θα πρέπει να μοιράζεται με την ευρύτερη κοινότητα.