Βραβεύθηκε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος | «Θαλής ο Μιλήσιος – 200 χρόνια Ελλάδα»

Βραβεύθηκε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος | «Θαλής ο Μιλήσιος – 200 χρόνια Ελλάδα»

Για τη συνολική του προσφορά στο ελληνικό επιχειρείν και στο κοινωνικό σύνολο, βραβεύτηκε ο Έλληνας εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος από τα 3α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος – 200 χρόνια Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο απένειμε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: «Είναι επιβεβλημένο να βραβεύουμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που με την καθημερινή τους δράση και παρουσία, προωθούν και υπηρετούν τη σταθερή ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή».

Αναφερόμενος στον βραβευθέντα καπετάν Παναγιώτη Τσάκο σημείωσε ότι πρόκειται για «έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές της παγκόσμιας ναυτιλίας που τιμά όχι μόνο την ελληνική εμπορική ναυτιλία, αλλά τιμά κυρίως και ταυτόχρονα την ελληνική ναυτοσύνη».

panagiotis tsakos
φωτογραφία αρχείου

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Τσάκος

Παιδί ναυτικής οικογένειας, ο Παναγιώτης Τσάκος γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Ναυτική Ακαδημία Λιβανού, στην Χίο, ανέβηκε γρήγορα όλες τις βαθμίδες στην ιεραρχία του πλοίου μέχρι που πήρε το δίπλωμα πλοιάρχου. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως Operations Manager στις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. Με πίστη στην επιχειρηματικότητα, ίδρυσε, στη δεκαετία του 1970 την εταιρία Tsakos Shipping and Trading S.A., η οποία αργότερα έγινε η πιο σημαντική εταιρία της Tsakos Group.

Σήμερα, τόσο μέσω της ιδιωτικής δραστηριότητας όσο και της Tsakos Energy Navigation (TEN), με έδρα την Νέα Υόρκη, η Tsakos Group ελέγχει ένα στόλο άνω των 80 σκαφών διαφόρων τύπων (τάνκερ, μπάλκ κάρριερ, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοία μεταφοράς LNG), συνολικής χωρητικότητας περί τους 9 εκατ., τόνους.

Πέραν της ναυτιλιακής δραστηριότητας, στον όμιλο ανήκει ένα ναυπηγείο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, το οποίο και διαχειρείζεται, ενώ δραστηριοποιείται επίσης και στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, της γεωργοδασοπονίας, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Δεσμευμένος στην προστασία του περιβάλλοντος κάτι που θεωρεί ως προσωπική, ηθική ευθύνη και στρατηγική προτεραιότητα, ο καπετάν Τσάκος, έγινε ένας από τους συνιδρυτές της HELMEPA και των θυγατρικών της στην Ουρουγουάη και τις Φιλιππίνες.

Πιστεύει ακράδαντα ότι η πορεία και η επιτυχία του Ομίλου οφείλεται στο ανθρώπινο δυναμικό του, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, το οποίο και αναγνωρίζει ως το πολυτιμότερο στοιχείο και την κινητήριο δύναμη του Ομίλου. Είναι απόλυτα δεσμευμένος στην ανάπτυξη και βελτίωση του ανθρωπίνου παράγοντα, βάσει ενός σχεδιασμού και της ενσωμάτωσης ενός ευρέως πλαισίου μηχανισμών υποστήριξης. Ταυτόχρονα, παρέχει χορηγίες σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Φιλιππίνες, απόφοιτοι των οποίων είναι τόσο ναυτεργάτες όσο και αξιωματικοί.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είναι ο ιδρυτής και αποκλειστικός χρηματοδότης τριών ιδρυμάτων (στο Μοντεβίδεο, στη Χίο και στην Γκάνα) αφιερωμένων στην μνήμη της μητέρας του και της κόρης του, τα οποία προάγουν το ελληνικό πνεύμα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, με συγκεκριμμένους στόχους (εκπαίδευση, διάδωση της ελληνικής γλώσσας, έρευνα, ναυτική πρόνοια, ναυτική παράδοση, κτλ.).

Φέρει περήφανα τον τίτλο του καπετάνιου και είναι ένθερμος υποστηρικτής οποιασδήποτε ναυτικής δραστηριότητας. Του αρέσει να περνάει χρόνο στα καράβια του στόλου του και να συναναστρέφεται τους ναυτικούς της εταιρίας και τις οικογένειές τους. Ο καπετάν Τσάκος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την εκπαίδευση των νεαρών Ελλήνων. Προσπαθεί με κάθε ευκαιρία και κάθε τρόπο να τους ωθήσει στη γνώση, και να τους εμφυσήσει πάθος για τη θάλασσα και τις απέραντες προοπτικές που βρίσκονται σ’ αυτή.

Αναζητά νέους με θέληση και ταλέντο και δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα, καθοδηγεί αυτούς τους ικανότατους και αφοσιωμένους Έλληνες ναυτικοί που εργάζονται είτε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου ή στα γραφεία των θυγατρικών στο εξωτερικό και οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά και το μέλλον της εταιρίας. Αν μπορούσε μία λέξη να τον χαρακτηρίσει, αυτή θα ήταν η λέξη «μέντορας».

Ο καπετάν Τσάκος είναι παντρεμένος με την Δρ. Ειρήνη Σάρογλου-Τσάκου, που έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της καριέρας δίνοντας διαλέξεις στο προσωπικό των γραφείων αλλά και ναυτικών κυρίως σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και στη συγγραφή ιατρικών και ιστορικών βιβλίων. Ο γιός του, Νικόλας Π. Τσάκος, έχει ιδρύσει την TEN, εισηγμένη στο New York Stock Exchange (NYSE), της οποίας είναι πρόεδρος και CEO.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, με πολλές τιμητικές διακρίσεις στη μακρά του διαδρομή, είναι άνθρωπος που πιστεύει ότι ο πλούτος που δημιουργείται από την θάλασσα θα πρέπει να μοιράζεται με την ευρύτερη κοινότητα.

2 thoughts on “Βραβεύθηκε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος | «Θαλής ο Μιλήσιος – 200 χρόνια Ελλάδα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *