TAP | Ξεκίνησε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ

TAP | Ξεκίνησε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ

Την έναρξη τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού και σε εφαρμογή της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, 25ετούς διάρκειας, που είχε υπογράψει η εταιρεία το 2013 με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Μέσω της υλοποίησης του αγωγού TAP και τη σύναψη σύμβασης της ΔΕΠΑ Α.Ε., η Ελλάδα σφραγίζει τη συμμετοχή της στο στρατηγικό εγχείρημα της ΕΕ για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου και την ενίσχυση της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων της Ευρώπης», αναφέρει η ΔΕΠΑ η οποία γνωστοποιεί ότι ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη παράδοση στους Έλληνες καταναλωτές.

«Με την έναρξη των εμπορικών παραδόσεων, η Ελλάδα διαφοροποιεί περαιτέρω το μείγμα προμήθειάς της εισάγοντας σε αυτό ένα αέριο με ανταγωνιστική τιμή, με κυριότερους ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές», τονίζει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε: «Η έναρξη της τροφοδοσίας από τον αγωγό ΤΑΡ αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΠΑ. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών επτά και πλέον χρόνων της εταιρείας μας για να φτάσει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ελλάδα, προσφέροντας μια νέα μεγάλη πηγή εφοδιασμού, σε ιδιαίτερα μάλιστα, ανταγωνιστικές τιμές. Με το νέο αέριο από τον ΤΑΡ, η ΔΕΠΑ θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπορική της θέση στην ελληνική αγορά και θα επιταχύνει το άνοιγμά της στις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη έχουμε επεξεργαστεί τα εξειδικευμένα πακέτα που θα προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Επιπλέον, το αέριο αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά φέρνοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, με βασικούς ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή τις βιομηχανίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της». 

Ο ΤΑΡ με μια ματιά

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Συνδεδεμένος με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline – TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο ΤΑΡ διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού εξέλθει στη στεριά στη νότια Ιταλία για να συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

TAP advert map a EN rgb
ΤΑΡ | Το πρώτο φυσικό αέριο μέσω TAP έφθασε στην Ελλάδα

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου συμβάλλει στην ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Περιλαμβάνει όλα τα έργα υποδομής που συνδέονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη.

Μία σύνθετη αλυσίδα αξίας φυσικού αερίου

Διασχίζοντας επτά χώρες και με μήκος 3.500 χλμ. ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελεί μία από τις πιο σύνθετες αλυσίδες αξίας φυσικού αερίου που αναπτύχθηκαν ποτέ. Με τη συμμετοχή δώδεκα και πλέον κορυφαίων εταιρειών ενέργειας, ο Νότιος Διάδρομος απαρτίζεται  από επιμέρους ενεργειακά έργα συνολικής επένδυσης 40 δισ. δολαρίων ΗΠΑ περίπου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

 • τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz που αφορά σε γεωτρήσεις και υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης αερίου στην Κασπία Θάλασσα
 • την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό του Sangachal στις αζέρικες ακτές της Κασπίας
 • την επέκταση του ιταλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου
 • δυνατότητες περαιτέρω σύνδεσης με δίκτυα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης
 • τρία έργα κατασκευής αγωγών:
  • Αγωγός Νότιου Καυκάσου (SCPX) – Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία
  • Αγωγός Φυσικού Αερίου Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline – TANAP) – Τουρκία
  • Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) – Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία
TAP
ΤΑΡ | Το πρώτο φυσικό αέριο μέσω TAP έφθασε στην Ελλάδα

Παροχή φυσικού αερίου σε κύριες ενεργειακές αγορές

Ο TAP αποτελεί βασικό μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, παρέχοντας  μια οικονομικά αποδοτική, απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη και συνδέεται με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και καταλήγει διά θαλάσσης στη Νότια Ιταλία, όπου συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Ο σχεδιασμός του αγωγού TAP προσφέρει κατά μήκος της διαδρομής του επιλογές διασύνδεσης με άλλους αγωγούς – είτε υφιστάμενους είτε σχεδιαζόμενους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ποικίλες ευρωπαϊκές αγορές και καταναλωτές –νοικοκυριά και βιομηχανίες– καθώς προχωρά η μετάβαση προς ένα ενεργειακό μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

 • Βουλγαρία: Ο αγωγός TAP θα συνδεθεί με το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (Gas Interconnector Greece-Bulgaria – IGB).
 • Ελλάδα: Ο ΤΑΡ συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου που λειτουργεί ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
 • Αλβανία: ο ΤΑΡ μπορεί να παράσχει σημεία εξόδου κατά μήκος της όδευσης του αγωγού στη χώρα, για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς φυσικού αερίου.
 • Ιταλία: Ο TAP συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που λειτουργεί η εταιρεία-διαχειριστής δικτύου Snam Rete Gas, στο οποίο θα μπορούν να συνδεθούν, διαμέσου εξόδων, ποικίλες ευρωπαϊκές αγορές.
 • Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο TAP μπορεί να παράσχει σημείο εξόδου στον σχεδιαζόμενο Αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (IAP), για σύνδεση με τις αγορές της Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

One thought on “TAP | Ξεκίνησε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ

 1. Παράθεμα: Monde Diplomatique | ΗΠΑ - Ευρώπη | Το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι | - De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.