Οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μέσω του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ και του σημείου διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, καθώς και στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με την SNAM Rete Gas (SRG) στο Melendugno. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ΤΑΡ σε συνέχεια της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του αγωγού στις 15 Νοεμβρίου.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ο Luca Schieppati, διευθύνων σύμβουλος του TAP, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για τον αγωγό μας, καθώς επίσης και για τις φιλοξενούσες τον ΤΑΡ χώρες και το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Ο ΤΑΡ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικτύου φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής ηπείρου, συμβάλλοντας σημαντικά στο στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Προσφέρουμε μία αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο».
Η Marija Savova, επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, ανέφερε: «Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου συνιστούν πραγματικό ορόσημο για την αγορά αερίου της Ευρώπης. Κι ενώ προσβλέπουμε στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών προς τους χρήστες του συστήματός μας (shippers) κατά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε επίσης να ξεκινήσουμε και τη δεύτερη φάση του market test μας το καλοκαίρι. Μία δεύτερη, και δεσμευτική φάση, που θα επιστρέψει τη μελλοντική επέκταση του ΤΑΡ με τη δυνατότητα έως και διπλασιασμού της δυναμικότητας του αγωγού σε 20 bcm/a (δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο)».
Στοιχεία για τον TAP
Ο ΤΑΡ είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (Transmission System Operator – TSO) και ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς (Independent Transmission Operator – ITO). Προσφέρει δυναμικότητες σε shippers που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο με ασφάλεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Ο ΤΑΡ ακολουθεί εθνικά και διεθνή πρότυπα ασφάλειας και λειτουργίας.
Ο ΤΑΡ με μια ματιά
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Συνδεδεμένος με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline – TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο ΤΑΡ διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού εξέλθει στη στεριά στη νότια Ιταλία για να συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου συμβάλλει στην ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Περιλαμβάνει όλα τα έργα υποδομής που συνδέονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη.
Μία σύνθετη αλυσίδα αξίας φυσικού αερίου
Διασχίζοντας επτά χώρες και με μήκος 3.500 χλμ. ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελεί μία από τις πιο σύνθετες αλυσίδες αξίας φυσικού αερίου που αναπτύχθηκαν ποτέ. Με τη συμμετοχή δώδεκα και πλέον κορυφαίων εταιρειών ενέργειας, ο Νότιος Διάδρομος απαρτίζεται από επιμέρους ενεργειακά έργα συνολικής επένδυσης 40 δισ. δολαρίων ΗΠΑ περίπου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
- τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz που αφορά σε γεωτρήσεις και υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης αερίου στην Κασπία Θάλασσα
- την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό του Sangachal στις αζέρικες ακτές της Κασπίας
- την επέκταση του ιταλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου
- δυνατότητες περαιτέρω σύνδεσης με δίκτυα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης
- τρία έργα κατασκευής αγωγών:
- Αγωγός Νότιου Καυκάσου (SCPX) – Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία
- Αγωγός Φυσικού Αερίου Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline – TANAP) – Τουρκία
- Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) – Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία
Παροχή φυσικού αερίου σε κύριες ενεργειακές αγορές
Ο TAP αποτελεί βασικό μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, παρέχοντας μια οικονομικά αποδοτική, απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη και συνδέεται με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και καταλήγει διά θαλάσσης στη Νότια Ιταλία, όπου συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.
Ο σχεδιασμός του αγωγού TAP προσφέρει κατά μήκος της διαδρομής του επιλογές διασύνδεσης με άλλους αγωγούς – είτε υφιστάμενους είτε σχεδιαζόμενους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ποικίλες ευρωπαϊκές αγορές και καταναλωτές –νοικοκυριά και βιομηχανίες– καθώς προχωρά η μετάβαση προς ένα ενεργειακό μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
- Βουλγαρία: Ο αγωγός TAP θα συνδεθεί με το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (Gas Interconnector Greece-Bulgaria – IGB).
- Ελλάδα: Ο ΤΑΡ συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου που λειτουργεί ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
- Αλβανία: ο ΤΑΡ μπορεί να παράσχει σημεία εξόδου κατά μήκος της όδευσης του αγωγού στη χώρα, για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς φυσικού αερίου.
- Ιταλία: Ο TAP συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που λειτουργεί η εταιρεία-διαχειριστής δικτύου Snam Rete Gas, στο οποίο θα μπορούν να συνδεθούν, διαμέσου εξόδων, ποικίλες ευρωπαϊκές αγορές.
- Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο TAP μπορεί να παράσχει σημείο εξόδου στον σχεδιαζόμενο Αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (IAP), για σύνδεση με τις αγορές της Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.