Ταγίπ τι θα κάνεις τώρα;Προς τα πού θα κινηθείς;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:50 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ταγίπ

Σε δύσβατο δρόμο κινείται ο Ερντογάν από τότε που έμπλεξε στη Συρία. Δεν εννοούμε τώρα, αλλά από το 2014, τότε που αποφάσισε ο Ερντογάν να επεκταθεί έξω από τα σύνορα της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είτε από λάθος υπολογισμό, είτε από μεγαλομανία,  υπερεκτίμησε τις τουρκικές δυνατότητες.  Ούτε ήταν, ούτε είναι τόσο ισχυρή η Τουρκία όσο θέλει να πιστεύει ότι είναι. Αυτό καλό είναι να το σκεφτόμαστε όσο γίνονται συζητήσεις περί Χάγης και συνεκμετάλλευσης.

Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Θ. Δρίβας (Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων):

Ο τακτικισμός έχει πάντα ολέθριες συνέπειες. Η συναισθηματική αντιμετώπιση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, οδηγεί στην καταστροφή. Το ίδιο και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Αυτά όλα, είναι αξιώματα της ρεαλιστικής σχολής σκέψης η οποία κάποιες φορές μπαίνει στο Mute στη χώρα μας, αφού η τουρκική προπαγάνδα που θέλει την Τουρκία έναν ″ανίκητο γίγαντα″ έχει πετύχει σπουδαία αποτελέσματα, σε βάρος του Ελληνισμού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται τακτικά

Ο Ερντογάν κινείται τακτικά. Εκεί που ήταν σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τώρα ζητά βοήθεια και τούμπαλιν με τη Ρωσία. Η Τουρκία μπήκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κάνοντας δική της πολιτική και εκβιάζοντας πότε τη μια δύναμη και πότε την άλλη, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της. Τώρα συνειδητοποιεί τι συμβαίνει όταν μπαίνεις στα χωράφια των Υπερ-Δυνάμεων.

Ο Τραμπ για να βοηθήσει τον Ερντογάν θα ζητήσει ‘υποταγή’. Η όποια βοήθεια όμως κι αν προσφέρει ΔΕΝ θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον Πούτιν. Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο παίζουν αυτό το παιγνίδι από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Δεν θα χαλάσουν οι ισορροπίες για τα μάτια του Ερντογάν. Πάλι επικαλούμαστε τον κο Δρίβα που αναφέρει πως :

Οι ΗΠΑ όμως έχουν από το 2015 αποδεχτεί (περίοδος Ομπάμα στις ΗΠΑ) την ρωσική παρουσία στη Συρία.Οι ΗΠΑ δε θα αποχωρήσουν από τα πράγματα της Συρίας όμως έχουν κάθε συμφέρον να αφήσουν χώρο στη Ρωσία στη Μέση Ανατολή προκειμένου να αποφύγει η Ουάσινγκτον τη φθορά στη Μέση Ανατολή και να ασχοληθούν πιο ενεργά στα μέτωπα της ανατολικής Ασίας.

O Ερντογάν το γνωρίζει και προσπαθεί να εξαναγκάσει Γερμανία και Γαλλία να παρέμβουν . Εξ ου και το άνοιγμα των συνόρων με τους πρόσφυγες και μετανάστες να ωθούνται προς δυσμάς.

Ο Ερντογάν επιθυμεί να πάει στις 5 Μαρτίου στη συνάντηση με τον Πούτιν έχοντας μία έστω κατ’ αρχήν στήριξη από Μέρκελ ή Μακρόν. Αυτό το επιδιώκει μέσω του εκβιασμού.

Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση, χωρίς η ίδια να φταίει.

4 thoughts on “Ταγίπ τι θα κάνεις τώρα;Προς τα πού θα κινηθείς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *