Γιατί η άλλοτε βαρετή και φιλήσυχη Σουηδία κατεβάζει στρατό στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τη βία

Γιατί η άλλοτε βαρετή και φιλήσυχη Σουηδία κατεβάζει στρατό στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τη βία

Η πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson θέλει ο στρατός να επέμβει για να καταπνίξει το αυξανόμενο κύμα βίας συμμοριών στη χώρα. Τις τελευταίες μέρες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς και εκρήξεις, μετέδωσαν σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Ας δούμε τι γράφει το Associated Press.

Η Andersson, από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε την Πέμπτη στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet: «Η επιτήρηση που γίνεται από αστυνομικούς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τον στρατό. Επιπλέον, υπάρχει τεχνική τεχνογνωσία από τον στρατό με την οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Δύο άνδρες πυροβολήθηκαν την Πέμπτη σε διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στη Στοκχόλμη και η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα μετά τον θάνατο μιας 25χρονης γυναίκας κατά τη διάρκεια ισχυρής έκρηξης σε κατοικημένη περιοχή κοντά στην Uppsala. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές πιστεύουν ότι η έκρηξη σχετίζεται με σύγκρουση μεταξύ συμμοριών και ότι η γυναίκα δεν ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος.

Στον αγώνα της κατά της βίας των συμμοριών, η Σουηδία θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη Νορβηγία, τη Δανία ή τη Φινλανδία πρόσθετη αστυνομική υποστήριξη, πρόσθεσε η Andersson.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας είπε την Πέμπτη ότι, πράγματι, κάλεσε τον αρχηγό του στρατού για να συζητήσει πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία. Η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της βίας των συμμοριών που κόστισε δώδεκα ζωές σε ολόκληρη τη χώρα αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και αθώων παρευρισκομένων.

Συγκεκριμένα, ο Ulf Kristersson είπε ότι θα συναντηθεί με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων και τον επίτροπο της εθνικής αστυνομίας για να διερευνήσει «πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο τους ενάντια στις εγκληματικές συμμορίες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer, από το κεντροδεξιό Moderate Party, βρίσκει την ιδέα της ανάπτυξης του στρατού ως «ενδιαφέρουσα σκέψη», ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει χώρος για αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών αρχών, ακόμη και αρχών που δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Strömmer.

Sweden violence 2

Ο υπουργός Άμυνας Pål Jonson, επίσης από τους μετριοπαθείς, είπε ότι η ανάπτυξη του στρατού δεν είναι επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη. «Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια επί του παρόντος», είπε.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει τη βία των συμμοριών εδώ και χρόνια, αλλά η αύξηση των πυροβολισμών και των βομβιστικών επιθέσεων τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε τα όρια.

Η εφημερίδα Dagens Nyheter ανέφερε ότι ένας 18χρονος ράπερ σκοτώθηκε αργά την Τετάρτη σε πυροβολισμούς έξω από ένα αθλητικό συγκρότημα στα περίχωρα της Στοκχόλμης.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς πέρυσι στη Σουηδία, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί. Φέτος πιθανά αυτός ο αριθμός να ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει την τελευταία έκρηξη βίας με μια διαμάχη μεταξύ αντίπαλων φατριών μιας εγκληματικής συμμορίας γνωστής ως δίκτυο Foxtrot.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο ισχυρές εκρήξεις έπληξαν κατοικίες στην κεντρική Σουηδία, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και καταστρέφοντας κτίρια.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Kristersson ανέλαβε την εξουσία πέρυσι με την υπόσχεση να σκληρύνει τη στάση των αρχών κατά του εγκλήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανακόψει τη βία. Η κυβέρνηση και η αριστερή αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φταίει για την κατάσταση. Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τη χώρα λιγότερο ασφαλή, ενώ ο Kristersson ρίχνει την ευθύνη στις «ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές και την αποτυχημένη ένταξη των μεταναστών στη σουηδική κοινωνία» υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Sweden violence 1

Η Σουηδία ξεχώριζε εδώ και καιρό στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία για τις φιλελεύθερες πολιτικές μετανάστευσης και την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έκτοτε, η χώρα έχει περιορίσει δραστικά τα επίπεδα μετανάστευσης, επικαλούμενη την αύξηση των επιπέδων εγκληματικότητας και άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Ο Kristersson ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Eric Adams την περασμένη εβδομάδα για να μάθει από τις προσπάθειες της μεγαλούπολης για την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων επιτήρησης και των συστημάτων ανίχνευσης όπλων. Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί τον ποινικό κώδικα της Σουηδίας για να δώσει στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες, στους εγκληματίες μεγαλύτερες ποινές και στους μάρτυρες καλύτερη προστασία.

«Οι σουηδικοί νόμοι δεν έχουν σχεδιαστεί για πολέμους συμμοριών και παιδιά-στρατιώτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *