Η Μέση Ανατολή γίνεται το ATM του Κόσμου | Τεράστια κεφάλαια από την ενεργειακή έκρηξη

Η Μέση Ανατολή γίνεται το ATM του Κόσμου | Τεράστια κεφάλαια από την ενεργειακή έκρηξη

Η Μέση Ανατολή γίνεται το ATM του Κόσμου | Τεράστια κεφάλαια από την ενεργειακή έκρηξη

Πριν από πέντε χρόνια, Σαουδάραβες αξιωματούχοι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι ένα κύμα Αμερικανών, στελεχών των χρηματοοικονομικών, να αποχωρούν από το Riyadh μετά τη δολοφονία ενός αντιφρονούντα δημοσιογράφου η οποία έκανε το Βασίλειο του Κόλπου ένα τοξικό μέρος για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Φέτος, το συνέδριο, με το παρατσούκλι «Davos της Ερήμου», έχει τόσο μεγάλη ζήτηση που χρεώνει τα ίδια στελέχη για τη συμμετοχή τους 15.000 δολάρια το άτομο, σημειώνουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους στη The Wall Street Journal, οι Rory Jones και Eliot Brown.

Οι μοναρχίες της Μέσης Ανατολής ανυπόμονες για παγκόσμια επιρροή έχουν ξανά τη δική τους στιγμή στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Γεμίζουν ξανά με μετρητά από μια ενεργειακή έκρηξη, την ίδια στιγμή που οι παραδοσιακοί δυτικοί χρηματοδότες -που παρεμποδίζονται από την αύξηση των επιτοκίων- έχουν αποσυρθεί από τη σύναψη συμφωνιών και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της περιοχής έχουν γίνει τα μοδάτα ATM των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, των επιχειρηματικών κεφαλαίων και εκείνων της ακίνητης περιουσίας που μάχονται να συγκεντρώσουν χρήματα από άλλες πήγες.

Η αγορά των συγχωνεύσεων και των εξαγορών έχει δει ένα μεγάλο κύμα ενδιαφέροντος από την περιοχή. Οι προσφάτως ανακοινωθέντες συμφωνίες περιλαμβάνουν την αγορά του διαχειριστή επενδύσεων Fortress από ένα ταμείο του Abu Dhabi για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και την αγορά 700 εκατομμυρίων δολαρίων από ένα ταμείο της Σαουδικής Αραβίας της Standard Chartered, μιας βρετανικής πολυεθνικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στον τομέα των καταναλωτικών, εταιρικών και θεσμικών τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαθεσίμων.

Εταιρείες και κεφάλαια που εποπτεύονται από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Abu Dhabi, Σεΐχη Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, κατάφεραν πράγματι να αγοράσουν την Standard Chartered και την επενδυτική τράπεζα Lazard. Έχουν επίσης συνάψει πρόσφατες συμφωνίες για την αγορά μιας βρετανικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ετοιμάζονται να αποκτήσουν τον μερικό έλεγχο ενός κολομβιανού γίγαντα σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τώρα, όλοι θέλουν να πάνε στη Μέση Ανατολή —είναι σαν τον πυρετό του χρυσού στις ΗΠΑ κάποτε», δήλωσε ο Peter Jädersten, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας συγκέντρωσης κεφαλαίων Jade Advisors. «Είναι δύσκολο να μαζέψεις χρήματα από οπουδήποτε αλλού».

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που επισκέπτονται την περιοχή λένε ότι συχνά περιμένουν απέναντι από τους ανταγωνιστές τους σε αίθουσες αναμονής εταιρειών κρατικών επενδυτικών ταμείων. Οι διευθυντές της Silicon Valley και της Νέας Υόρκης έχουν σχεδόν σταθερή παρουσία στο λόμπι με το λευκό μάρμαρο του Four Seasons Abu Dhabi, όπως λένε και σε άλλα πολύτελή ξενοδοχεία.

Το συνέδριο του Riyadh τον επόμενο μήνα —έργο του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Mohammed bin Salman, γνωστό ως Future Investment Initiative (Μελλοντική Επενδυτική Πρωτοβουλία)— αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για κυνηγούς χρημάτων. Το 2018, τα στελέχη της Wall Street έκαναν πίσω μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες και για χρόνια πολλές startups και funds έλεγαν ότι απέφευγαν επενδύσεις από τη χώρα λόγω «ηθικών ανησυχιών».

Ορισμένες εταιρείες συνεχίζουν να απομακρύνονται από το Βασίλειο, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι το ιστορικό του όσον αφορά τη μεταχείριση των κυβερνητικών αντιφρονούντων παραμένει σοβαρό πρόβλημα.

Αλλά η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία είχε μεγαλύτερη ζήτηση πέρυσι, όταν άλλες πηγές χρημάτων είχαν στερέψει. Στο περσινό συνέδριο, ο επικεφαλής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, Yasir Al Rumayyan, συμμετείχε σε συζήτηση με δύο από τα μεγαλύτερα στελέχη επενδυτικών εταιρειών στον κόσμο, τους Stephen Schwarzman και Ray Dalio της Blackstone, ιδρυτές της Bridgewater Associates. Όμως, και άλλα κορυφαία ονόματα επιχειρηματικών κεφαλαίων έδωσαν το παρών, ενώ και ο επικεφαλής της FTX, Sam Bankman Fried, αναζητούσε χρηματοδότηση.

Ο Ben Horowitz, εταίρος στην Andreessen Horowitz, την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, είπε σε συνέδριο που χρηματοδοτήθηκε από την PIF την περασμένη άνοιξη ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια «χώρα-startup» και αναφέρθηκε στον πρίγκιπα Mohammed ως τον «ιδρυτή» της που δημιουργεί μια νέα κουλτούρα και ένα νέο όραμα.

Η νέα κυριαρχία της περιοχής είναι πιο εμφανής μεταξύ των ιδιωτικών κεφαλαίων, δηλαδή του τομέα που κλειδώνει τα χρήματα των επενδυτών για χρόνια. Ενώ η δημοσίευση λεπτομερειών των στατιστικών είναι σπάνια, τα στοιχεία για δύο από τα μεγαλύτερα κρατικά ταμεία της χώρας υποδηλώνουν άνοδο. Στο PIF της Σαουδικής Αραβίας, οι δεσμεύσεις για «επενδυτικούς τίτλους» -μια κατηγορία που περιλαμβάνει ιδιωτικά κεφάλαια- αυξήθηκαν στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Η Mubadala του Abu Dhabi ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις μετοχών διπλασιάστηκαν στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Στελέχη στους ιδιωτικούς κολοσσούς TPG, KKR και ο Όμιλος Carlyle έχουν πει στους επενδυτές ότι το ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή παραμένει ισχυρό ενώ άλλα μέρη του κόσμου υποχωρούν. «Εάν βρίσκεστε σήμερα στις ΗΠΑ, υπάρχει κάποιος βαθμός ανησυχίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlyle, Harvey Schwartz, σε συνέδριο τον Ιούνιο. Οι επενδυτές στη Μέση Ανατολή, είπε, είναι «πολύ πιο μπροστά, πολύ δυναμικοί».

Ενώ η Μέση Ανατολή πατά στο φυσικό αέριο, οι παραδοσιακοί υποστηρικτές των επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκονται σε υποχώρηση. Η παγκόσμια στροφή σε υψηλότερα επιτόκια προκάλεσε απώλειες στα μεγαλύτερα μέρη των χαρτοφυλακίων τους —ιδίως σε μετοχές και ομόλογα.

Οι επενδυτές κατέθεσαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου που εδρεύουν στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2023, λιγότερο από τα μισά από τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με το PitchBook. Η παγκόσμια συγκέντρωση κεφαλαίων για όλα τα ιδιωτικά κεφάλαια μειώθηκε 10% πέρυσι στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Preqin -μια πτώση που πολλοί αναμένουν να συνεχιστεί.

«Η συγκέντρωση κεφαλαίων έχει γίνει πολύ, πολύ πιο δύσκολη τους τελευταίους 12 μήνες», δήλωσε η Brenda Rainey, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Bain & Co. που συμβουλεύει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ο λόγος για την έκρηξη χρηματοδότησης και τη σύναψη συμφωνιών της περιοχής είναι διπλός. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας -ένα υποπροϊόν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία- έχουν δώσει στα επενδυτικά ταμεία της περιοχής, που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χρήματα για να ξοδέψουν. Αυτό σημαίνει ότι μια πτώση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει οπισθοδρόμηση στις χώρες του Κόλπου, όπως συνέβη στις ενεργειακές εκρήξεις τις οποίες ακολούθησε η κατάρρευση στο παρελθόν.

im 845049

Την ίδια στιγμή, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed και κορυφαίοι αξιωματούχοι στα Η.Α.Ε. μάχονται για μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή -στη γεωπολιτική, τα οικονομικά και τον αθλητισμό- αντλώντας επιπλέον χρήματα από τα ταμεία τους προκειμένου να κάνουν συμφωνίες και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο εσωτερικό.

Η διασταύρωση της πολιτικής και της χρηματοδότησης της περιοχής οδήγησε επενδυτικά ταμεία του Κόλπου από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ στο να είναι οι κύριοι οικονομικοί υποστηρικτές δύο βασικών στελεχών της κυβέρνησης Trump: του Jared Kushner και του πρώην υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin, οι οποίοι μαζί συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια δολάρια από την περιοχή.

Πράγματι, τα κεφάλαια του Κόλπου έχουν ωθήσει τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ να ανοίξουν γραφεία στην περιοχή για να κερδίσουν πιο εύκολα νέες επενδύσεις, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων.

H BlackRock είπε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα επιτόπου στο Riyadh αφιερωμένη στην ενίσχυση των επενδύσεων σε έργα υποδομής στον Κόλπο.

Η Millennium Management LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ίδρυσε ένα γραφείο στο Dubai το 2020 και ακολούθησαν και άλλες, μεταξύ των οποίων η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών CVC Capital Partners και η ExodusPoint Capital Management, η μεγαλύτερη εταιρεία hedge funds με αρχικό κεφάλαιο 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ευρωπαϊκή Tikehau Capital και η Ardian δημιούργησαν ομάδες στο Abu Dhabi και η διαχειρήστρια εναλλακτικών επενδύσεων στις ΗΠΑ, Pretium, προσέλαβε έναν βετεράνο της τοπικής βιομηχανίας από το Dubai.

O Dalio δημιούργησε επίσης ένα γραφείο στο Abu Dhabi για λογαριασμό του Dalio Family Office, του προσωπικού του εγχειρήματος.

Επίσης, ο Rajeev Misra, ένας μακροχρόνιος χρηματοδότης του Ομίλου SoftBank ο οποίος εξασφάλισε δεσμεύσεις άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα νέο εγχείρημα από πολλά επενδυτικά κεφάλαια ευθυγραμμισμένα με το Abu Dhabi, μετακομίζει στα ΗΑΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Υπάρχει τώρα μία γενικότερη «συνείδηση ότι οι σχέσεις πρέπει να χτιστούν και αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Joseph Morris, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Newmark Group με έδρα το Dubai.

Πλημμυρισμένοι από απώλειες και με πιο ψυχρό πλέον το περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων, πολλοί επενδυτές των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα, λένε οι επενδυτές. Ωστόσο, σε ένα μέρος πλέον καταγράφουν επιτυχίες: Στη Σαουδική Αραβία.

Για παράδειγμα, ένας τομέας της PIF, η Sanabil, αυτή την άνοιξη πρόσθεσε το όνομα της Tiger στη δημόσια λίστα των διαχειριστών κεφαλαίων που υποστηρίζει. Άλλοι στη λίστα περιλαμβάνουν την Peter Thiel’s Founders Fund και την Andreessen Horowitz.

Ο Ibrahim Ajami, ο οποίος επιβλέπει τις επενδύσεις σε startup στο κρατικό ταμείο Mubadala του Abu Dhabi, το οποίο επενδύει σε εταιρείες καθώς και σε κεφάλαια, είπε ότι το περιβάλλον δίνει στο Mubadala την ικανότητα να είναι «πολύ προσεκτικό και επιλεκτικό» σχετικά με το ποιον υποστηρίζει. Μπορεί να διαπραγματευτεί όρους που του επιτρέπουν να αγοράσει ένα μερίδιο στον ίδιο τον διαχειριστή του αμοιβαίου κεφαλαίου, είπε, ή να του επιτρέψουν να επενδύσει μαζί με άλλους. «Αυτό που κάνουμε είναι να προχωρούμε βαθύτερα -πιο συγκεντρωμένοι και πιο αφοσιωμένοι- με μια επιλεγμένη ομάδα διευθυντών», είπε.

Ο Summer Said και ο Berber Jin συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

im 847413

Carlyle CEO Harvey Schwartz

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *