Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Προς… ναυάγιο και ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Προς… ναυάγιο και ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ

Προς αναβολή εκτιμάται ότι οδεύει ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την πώληση του ακινήτου ιδιοκτησίας της, εντός της περιοχής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά 

Του Κώστα Κετσιετζή 

Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την συμμετοχή στη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία, δηλαδή η Pyletech TechnologIes του ομίλου North Star και η Onex, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε αυτή τη φάση σε διαγωνισμό για το ακίνητο. 

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό από κάποιον ενδιαφερόμενο θεωρείται πολύ μικρό. Και αυτό διότι η έκταση συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο “στρατιωτικό τμήμα” των Ναυπηγείων που βρίσκεται υπό ειδική διαχείριση. Από την στιγμή που ο διαγωνισμός της ΕΝΑΕ κρίθηκε άγονος, δύσκολα θα υπάρξει κάποιος επενδυτής που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ακίνητο της ΕΤΑΔ. 

Ενστάσεις εκφράζουν παράγοντες της αγοράς και για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για το ακίνητο που έχει οριστεί στα 55 εκατ. ευρώ. Ειδικά από την στιγμή που στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή είχε υποβληθεί μόνο μια ουσιαστική προσφορά, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ από την Pyletech, η οποία δεν έγινε δεκτή επειδή κρίθηκε ιδιαίτερα χαμηλή. 

Σημειώνεται ότι το ακίνητο της ΕΤΑΔ, βρίσκεται σε έκταση 332 στρεμμάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη Δεξαμενή Νο5 των Ναυπηγείων, τον Προβλήτα Νο3 καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις και τον Προβλήτα Νο4 όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. 

Τα επόμενα βήματα για τα ναυπηγεία

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της αγοράς και τελικά δεν εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος, τότε η ΕΤΑΔ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν το πως θα προχωρήσει εκ νέου ο διαγωνισμός. 

Δεν αποκλείεται να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των δύο διαγωνισμών. Ωστόσο για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ θα πρέπει να προηγηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ειδική διαχείρισης που λήγει τον Μάρτιο. 

Πάντως οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ζητούν την μη επανάληψη του διαγωνισμού. “Είναι μάλλον φανερό ότι αν επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό. Οι μόλις δύο συμμετοχές μέχρι τώρα και οι εξευτελιστικές τιμές που προσφέρθηκαν, δεν προοιωνίζουν ότι με την επανάληψη θα προκύψει κάτι καλύτερο.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η παραμονή των Ναυπηγείων υπό Κρατικό έλεγχο, λύση που πλέον είναι εφικτή με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων.

One thought on “Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Προς… ναυάγιο και ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.