Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος των Ελληνικών Ναυπηγείων. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «απροκάλυπτη κοροϊδία», ζητούν να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός και καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Όπως έγραψε το de-facto, πλειοδότρια εταιρία του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η εταιρία Pyletech Shipyards, θυγατρική του ομίλου North Star συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου η οποία προσέφερε 15,1 εκατομμύρια για την απόκτηση των ναυπηγείων έναντι του μόλις ενός εκατομμυρίου ευρώ που προσέφερε ο όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards, συμφερόντων Πάνου Ξενόκωστα.
«Δεν είναι δυνατόν σε μια λειτουργούσα ναυπηγική βιομηχανία, η αξία της οποίας σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να προσφέρει κάποιος 1 ή 15 εκατομμύρια και να περιμένει ότι μπορεί με το ποσό αυτό να την αποκτήσει», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίαινα».
Oι εργαζόμενοι υπαινίσσονται μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες στην πραγματοποίηση το διαγωνισμού. «Η εξέλιξη της διαδικασίας προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και εύλογα δημιουργεί την πεποίθηση ότι πρόκειται για διαδικασία μεθοδευμένη». Οι συνολικά 750 εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν τη μεταβίβαση των ναυπηγείων, ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή των ναυπηγείων δεν προβλέπεται τιμή εκκίνησης ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 1.2 των όρων της σύμβασης του διαγωνισμού «στα εκποιούμενα στοιχεία του ενεργητικού δεν περιλαμβάνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου της ΕΝΑΕ με τους εργαζόμενους ή της ΕΝΑΕ με τρίτα πρόσωπα». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση θέσεων εργασίας.
Ο διαγωνισμός του εμπορικού τμήματος των ΕΝΑΕ
Την ώρα που ολοκληρώνονταν ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του στρατιωτικού σκέλους των ΕΝΑΕ, η Εταιρία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προκήρυξε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων.
Ο διαγωνισμός αφορά έκταση 332.137 τ.μ, εντός της οποίας βρίσκεται η δεξαμενή Νο 5, η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της Μεσογείου, χωρητικότητας 500.000 τόνων. Όπως αναφέρεται στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού η τιμή εκκίνησης είναι 55 εκατομμύρια ευρώ.
Τα Ελληνικά Ναυπηγεία διαχωρίστηκαν σε στρατιωτικό και εμπορικό τμήμα μετά από απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 έως το 2014 τα ΕΝΑΕ παρέμειναν κλειστά μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει τα ναυπηγεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Με τον Ν.4258/14 αποφασίστηκε να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών στα υποβρύχια Τype 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Από τότε μέχρι σήμερα τα υποβρύχια συντηρούνται στα ναυπηγεία.
Pyletech Technologies | Αυτό υπόσχονται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Η Pyletech Technologies αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης.
Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση μας θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της Pyletech Technologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία.
«Σήμερα, αποδεικνύουμε στην πράξη την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Ως Όμιλος εταιρειών που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε μια δίκαιη και επωφελή για την απασχόληση και την εθνική οικονομία πρόταση, η οποία βασίστηκε κυρίως στα εξής κριτήρια:
1. στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή
2. στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
3. στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς».
Η Pyletech Technologies τονίζει πως η προσφορά της «είναι μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από το νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας.
«Το όραμα του Ομίλου North Star είναι να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε διευκρινήσεις επί του επενδυτικού της σχεδίου η Pyletech Technologies αναφέρει:
- Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.
- Ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.
- Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960).
- Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ).
- Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ το χρόνο.
- Η δεξαμενή Νο. 5 ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ σε αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.
Με την πώληση, αναφέρει η Pyletech Technologies, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.