Αγορά ακινήτων | Πώς οι ΗΠΑ ‘δείχνουν’ το μέλλον στην Ελλάδα

Αγορά ακινήτων | Πώς οι ΗΠΑ ‘δείχνουν’ το μέλλον στην Ελλάδα

Οι υψηλές διακυμάνσεις στο κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνονται μετά από μια ταραχώδη χρονιά.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ακίνητη περιουσία της Νέας Υόρκης ήταν ίσως πιο έντονος. Ιδιαίτερα στην ενοικίαση στην περιοχή του Μανχάταν. Πρόκειται για περιοχή που είχε διαθέσιμα διαμερίσματα το 2020 . Αυτό καθώς οι ενοικιαστές κατέφυγαν σε πιο πράσινα μέρη, στην εξοχή, σε λιγότερο ακριβά μέρη από τα οποία μάλιστα μπορούσαν να εργαστούν από απόσταση, ή στα πατρικά τους σπίτια.

Ωστόσο, οι αριθμοί ρεκόρ των νέων συμβάσεων μίσθωσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 δείχνουν ότι οι ενοικιαστές γεμίζουν και πάλι τα μέχρι πρότινος άδεια διαμερίσματα, δελεασμένοι από κίνητρα όπως μειωμένα ενοίκια, δωρεάν μήνες ενοικίασης για μακροχρόνιο συμβόλαιο και εξάλειψη ειδικών τελών.

Το Μανχάταν μπορεί να έχει τις ιδιαιτερότητές του, ωστόσο στην ίδια λογική κινήθηκαν κι άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

Το πιο πρόσφατο National Rent Report του Apartment List αποκαλύπτει τις πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα όπου τα ενοίκια άλλαξαν περισσότερο από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 – και δεν ήταν όλες οι αλλαγές με μείωση.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση, τα ενοίκια μειώνονται 1,2% σε εθνικό επίπεδο. Όμως, κοιτάζοντας πιο τοπικά, εμφανίζεται ένα μοτίβο: Οι μεγάλες παράκτιες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης, είχαν τη μεγαλύτερη μείωση ενοικίου σε αυτούς τους 12 μήνες, ενώ πιο προσιτές πόλεις μεσαίου μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων των Fresno, Calif., και Memphis, Tenn., είδε τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Τώρα αυτές οι διακυμάνσεις έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται, σύμφωνα με την έκθεση, υποδηλώνοντας ότι πλησιάζει μια περίοδος σταθερότητας. Η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια είχαν μεγάλες αυξήσεις ενώ πόλεις όπως Boise, Idaho και Chesapeake, Va., μικρότερες .

Τα στοιχεία δείχνουν πως φτάνουμε σε σημείο σταθεροποίησης. Έτσι, τα ενοίκια μπορεί να έχουν φτάσει τα ανώτερα και κατώτερα όριά τους, τουλάχιστον για τώρα.

Τα μεσαία ενοίκια που αναφέρονται στο γράφημα μπορεί να φαίνονται χαμηλά αν έχετε βγει πρόσφατα στο κυνήγι διαμερισμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από το Apartment List επιδιώκει να βρει την πιο ακριβή μέση τιμή για όλα τα ενοίκια και όχι μόνο εκείνα που είναι διαθέσιμα. Ξεκινά με τα μεσαία ενοίκια που αναφέρονται στην Αμερικανική Έρευνα Κοινοτήτων του γραφείου απογραφής και μετά τα προσαρμόζει με διάφορους τρόπους για να φτάσει σε πιο αληθινό μέσο όρο για όλες τις μονάδες.

Παρακάτω, οι κορυφαίες 10 πόλεις προς ενοικίαση μειώνονται και αυξάνονται κατά το παρελθόν έτος.

Αγορά ακινήτων | Πώς οι ΗΠΑ 'δείχνουν' το μέλλον στην Ελλάδα
Αγορά ακινήτων | Πώς οι ΗΠΑ ‘δείχνουν’ το μέλλον στην Ελλάδα

Αγορά ακινήτων στην Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές «πάγωσαν» οι μεταβιβάσεις, πού καταγράφηκαν αυξήσεις

Στην Ελλάδα η λογική είναι εν μέρει ίδια με αυτή των ΗΠΑ.

«Ανώμαλη προσγείωση» παρουσίασαν οι αγοραπωλησίες των ακινήτων το 2020 που άγγιξαν σε επίπεδα αριθμών το 2017.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates στην οποία σημειώνεται ότι το «πάγωμα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης επέφερε άμεσο «πάγωμα» στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, «η βραχυχρόνια μίσθωση, με στόχο την άμεση ανακαίνιση και εγγραφή στις ανάλογες πλατφόρμες, αποτέλεσε τον λόγο για την αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα το 2015 που καταγράφηκε η πρώτη αύξηση της τάξεως + 46,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2016 οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 27,7 %, το 2017 κατά 18 % και το 2018 κατά 59,6 %».

Πτώση 47,7% στις μεταβιβάσεις ακινήτων στον δήμο Αθηναίων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων, όπου το 2020 οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές) ήταν μόλις 3.171, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων – Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έναντι 6.092 στο σύνολο του 2019, 5.808 το 2018 και 2.969 το 2017. Η πτώση, συγκριτικά με το 2019, άγγιξε το 47,77%. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το κέντρο των Αθηνών και οι όμορες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσαν «Μήλον της Έριδος» για την εγχώρια κτηματαγορά μαζί με τα νότια προάστια της Αττικής.

«Καθίζηση» έως και 91% στις μεταβιβάσεις ακινήτων στα νησιά

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν και στα Δωδεκάνησα, όπου η μείωση των μεταβιβάσεων άγγιξε το 38,57%, με την Κάσο και τους Λειψούς να μετρούν μηδενικές μεταβιβάσεις. Στη Μεγίστη οι μεταβιβάσεις το 2020 μειώθηκαν κατά 88,29% σε σχέση με το 2019. Μειωμένες ήταν οι μεταβιβάσεις και στην Πάτμο κατά 38,40% σε σχέση με το 2019, στην Κω κατά 19,23%, στη Ρόδο κατά 44,59% και στην Τήλο κατά 66,67%.

Στις Κυκλάδες η μείωση των μεταβιβάσεων άγγιξε το 25,48%. Πιο συγκεκριμένα, στην Αμοργό η μείωση έφτασε στο 66,67%, στην Αντίπαρο το 60%, στη Νάξο το -42,31%, στην Άνδρο το 17,17%, στη Φολέγανδρο το 60%, στη Σύρο το 70%, ενώ μηδενικές για το 2020 ήταν οι μεταβιβάσεις σε Κίμωλο, Μήλο και Σίφνο. Η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στη Μύκονο, το «νησί των ανέμων», όπου οι μεταβιβάσεις μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2019.


Παρόμοιες αρνητικές τάσεις καταγράφηκαν και στην Κέρκυρα, με τη μείωση των μεταβιβάσεων το 2020 να ανέρχεται στο 39,58% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στους Παξούς 89,33%, στη Ζάκυνθο 64,86%, στη Θάσο 80%, στην Αλόννησο 66,67%, στην Σκιάθο 91,30% και στη Σκόπελο 90,91%. Μηδενικές μεταβιβάσεις καταγράφηκαν στο Μεγανήσι, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι μεταβιβάσεις στην Λευκάδα.

Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν αυξήσεις

Αύξηση των μεταβιβάσεων καταγράφηκε στον Ίλιον του νομού Αττικής κατά 12,40% σε σχέση με το 2019, στον Δήμο Αχαρνών κατά 10%, στην Δραπετσώνα/Κερατσίνι κατά 3,6%, στην Κόρινθο κατά 58,54%, στην Ναύπακτο κατά 5,88%, στα Ιωάννινα κατά 4,76%, στην Κομοτηνή κατά 10,96%, στην Ξάνθη κατά 10,11% και στην Κέα κατά 36,36%.

«Ο κλάδος των ακινήτων είναι αλληλένδετος με την οικονομία της χώρας. Ο τουρισμός, όπου το 2020 οι απώλειες έφτασαν κοντά στο 80% σε σχέση με το 2019, αποτελεί τον μεγαλύτερο αρωγό επενδύσεων στο real estate.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, στον τουρισμό στοχεύουν πλέον στο β’ εξάμηνο του έτους και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έσοδα θα αγγίξουν το 50% σε σχέση με το 2019», σημειώνει ο κ. Μπάκας, τονίζοντας ότι «τα δεδομένα αλλάζουν εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και η κτηματαγορά βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με μια υποκείμενη οικονομική κρίση που θα επηρεάσει πρωτίστως τα επαγγελματικά ακίνητα και δευτερεύοντος τα οικιστικά, όπου ο ρυθμός και το ύψος της μείωσης των αξιών και των μισθωμάτων θα καθοριστεί από πολλούς παράγοντες».

Κατακλείδα

Αν υποθέσουμε πως η αγορά της Αμερικής προηγείται της ελληνικής (όπως έχει δείξει το παρελθόν) τότε μπορούμε να κάνουμε την εξής υπόθεση.

Η πανδημία που οδηγεί στην τηλεργασία δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο κόσμος θα αποφεύγει (ει δυνατόν) τα αστικά κέντρα και θα προωθείται είτε σε μικρότερες (άρα και πιο φτηνές) πόλεις είτε σε προάστια, άρα σε μικρότερο συνωστισμό.

Παράλληλα η τηλεργασία απαιτεί συχνά και δωμάτιο-γραφείο, οπότε μάλλον θα υπάρξει αύξηση στη ζήτηση των διαμερισμάτων με περισσότερα τετραγωνικά, κάτι που μπορεί να ωφελήσει και τα παλαιότερα μεν, μεγαλύτερα δε διαμερίσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *