Παράγων αστάθειας η Τουρκία.«Εξωφρενικό» το μνημόνιο

Εμμέσως το παραδέχονται οι Αμερικανοί πως ο παράγων αστάθειας στην περιοχή μας είναι η Τουρκία. Αυτό προκύπτει από δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Λιβύη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όλα ξεκίνησαν από ερώτηση που έθεσαν στον Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτή βοηθό υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Ο Ρόμπινσον εξέφρασε την πάγια αμερικανική θέση περί αποχής όλων των εμπλεκομένων σε κινήσεις που προκαλούν ένταση.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Ο Μενέντεζ μέσω πιεστικών ερωτήσεων, τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέρη που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα.

ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Παρουσίασε την Τουρκία ως το μοναδικό μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».

«….Η Τουρκία έχει αυτή την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου… Γιατί λέμε “όλα τα μέρη”, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;» αναρωτήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Ρόμπινσον απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν μια ανάφλεξη των εντάσεων και ότι έχουν εμπλακεί διπλωματικά με όλα τα μέρη για να πετύχουν τον στόχο της αποκλιμάκωσης.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, όμως, επέμεινε και τον κάλεσε να απαντήσει εάν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο  αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια.

Είναι σαφές πως όσο κι αν έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας δεν γίνεται λόγος για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ. Η Τουρκία ναι μεν είναι παράγων αστάθειας, ωστόσο η γεωστρατηγική της σημασία παραμένει τεράστια για το ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *