Ισραήλ – Παλαιστίνη:Τα σημεία της «συμφωνίας του αιώνα»

Ισραήλ Παλαιστίνη

Με τις αμερικανικές εκλογές να είναι προ των πυλών, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό πεδίο. Με μία απόσταση ημερών παραθέτουμε το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου για την επίλυση του ζητήματος Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το σχέδιό του – το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «σχέδιο του αιώνα» – για τη Μέση Ανατολή είναι σίγουρα μεγαλόπνοο και ικανοποιεί το Ισραήλ επί της αρχής. Θυμίζουμε πως σε δηλώσεις του και έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών.

Προανήγγειλε ότι εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ . Εκεί προτείνεται βάσει του σχεδίου να βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα . επίσης τόνισε ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» τα παλαιστινιακά εδάφη.

Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Σε ό,τι αφορά τα Υψώματα του Γκολάν, θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Πέρα από την ψήφο του ισραηλινού λόμπι ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως ασχολείται και με το κομμάτι της υστεροφημίας του-πέρα από τα συμφέροντα στη Μ.Ανατολή.

Τι λέει η Παλαιστινιακή πλευρά

Για το τέλος θέλουμε να τονίσουμε πως η Παλαιστινιακή πλευρά εμφανίζεται αρνητική στο σχέδιο αυτό. Ο λόγος είναι η έλλειψη υδάτινων πόρων. Όπως διαβάζουμε στο foreignpolicy.com η γεωγραφία της περιοχής εξηγεί πως η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης δεν είναι θρησκευτική ή εθνική μόνο. Είναι θέμα έλλειψης νερού.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ανάγκες στην πυκνοκατοικημένη περιοχή καλύπτονται εξ ολοκλήρου από αλμυρό νερό (με τη μέθοδο της αφαλάτωσης) και από περιορισμένα αποθέματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις λόγω της ρύπανσης είναι ακατάλληλα για κατανάλωση.

Οι συνθήκες για τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν είναι καλύτερες καθώς οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές ελλείψεις, που ενισχύονται από τις παλιές και ανεπαρκείς υποδομές, οι οποίες λόγω κόστους και περιορισμών είναι αδύνατο να βελτιωθούν.

Τέλος στη Δυτική Όχθη η Συμφωνία του Όσλο ΙΙ έχει θέσει σημαντικού περιορισμούς στις ποσότητες νερού αλλά και στις υποδομές ύδρευσης.

Σαφώς και το ‘Σχέδιο του Αιώνα’ αποτελεί μία βάση συζήτησης. Το μέλλον θα δείξει αν θα γίνει αποδεκτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *