Το γενικότερο μήνυμα από ένα αραβο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ που φιλοξενήθηκε από τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα διακριτικό, καθώς εκατοντάδες Κινέζοι αξιωματούχοι και στελέχη συγκεντρώθηκαν κάτω από γιγάντιους πολυελαίους, χαμογελώντας για selfies και συμμετέχοντας σε δεκάδες συναντήσεις.
Από την Vivian Nereim/New York Times
«Αν θέλετε έναν έμπιστο συνεργάτη στον κόσμο -έναν από τους καλύτερους εταίρους στον κόσμο- αυτή είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε από τη σκηνή ο Mohammed Abunayyan, πρόεδρος μιας σαουδαραβικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταχειροκροτούμενος. «Η Κίνα είναι ένας εταίρος στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε», είπε την Κυριακή, στην πρώτη από τις δύο ημέρες των συναντήσεων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα, πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony J. Blinken, ο οποίος επιβεβαίωσε τη σχέση των ΗΠΑ με τη χώρα μετά από μια περίοδο τεταμένων σχέσεων. Ωστόσο, στο τέλος της επίσκεψης του Blinken την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι ενώ το βασίλειο εκτιμά τη στενή του σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν σχεδιάζει να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι συχνά παραπονιούνται ότι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βασιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ιστορικό εγγυητή της ασφάλειας τους, και επιδιώκουν να χαράξουν μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. «Απευθυνόμαστε σε όλους και όποιος θέλει να έρθει να επενδύσει μαζί μας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτος», δήλωσε στο φόρουμ ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας και αδελφός του διαδόχου Mohammed bin Salman, του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή.
Ερωτηθείς πώς απαντά στην κριτική για τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας, ο πρίγκιπας Abdulaziz απάντησε: «Την αγνοώ εντελώς». «Δεν υπάρχει τίποτα από το λεγόμενο μεγάλο σχέδιο μεταξύ μας και της Κίνας που ακούγεται και γράφεται», είπε. «Ωστόσο, πρέπει να το πω ξεκάθαρα και ωμά: Δουλεύουμε μαζί τους σε πολλά πράγματα».
Αυτό ήταν το 10ο επιχειρηματικό συνέδριο Αραβο-Κίνας, ήταν η πρώτη φορά που φιλοξενήθηκε στη Σαουδική Αραβία, και ήταν μακράν η πιο επιτυχημένη των εκδηλώσεων. Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του φόρουμ περιελάμβαναν συμφωνίες για κινεζικές επενδύσεις στην εξόρυξη χαλκού και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο βασίλειο, καθώς και μια συμφωνία 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του υπουργείου επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και μιας κινεζικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για έρευνα, κατασκευή και πωλήσεις.
Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που προσκλήθηκαν ήταν αρκετές που βρίσκονται σε μαύρες λίστες της αμερικανικής κυβέρνησης οσον αφορά ισχυρισμούς ότι οι δραστηριότητές τους συμβάλλουν στην παρακολούθηση των κινεζικών εθνοτικών μειονοτήτων –περιορίζοντας την ικανότητά τους να συναλλάσσονται με αμερικανικές εταιρείες.
Μεταξύ αυτών ήταν και η SenseTime –μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ειδικεύεται στην αναγνώριση προσώπου– και το BGI Group, μια εταιρεία γονιδιωματικής. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέταξε στη μαύρη λίστα επίσης ένα τμήμα του BGI Group πέρυσι ως μία από τις «κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών», παρόλο που η BGI λέει ότι η τεχνολογία της αναπτύχθηκε για πολιτικούς σκοπούς.
Και οι δύο εταιρείες αρνούνται τους ισχυρισμούς και στο φόρουμ μίλησαν θερμά για τις επιχειρηματικές τους σχέσεις με τη Σαουδική κυβέρνηση, οι οποίες, όσον αφορά τον Όμιλο BGI, περιελάμβαναν τη δημιουργία εργαστηρίων στο βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρά τους επίσημους ισχυρισμούς για το αντίθετο, πολλοί Σαουδάραβες δεν μπορούν παρά να ενισχύουν τους δεσμούς τους με την Κίνα σε αντίθεση με την φθίνουσα επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στο βασίλειο.
Στην προεκλογική εκστρατεία το 2019, ο Πρόεδρος Biden είχε δεσμευτεί να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας το 2018 του αρθρογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi —ενός Σαουδάραβα εξόριστου που ήταν επικριτικός έναντι του πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Αλλά πέρσι, ο Biden επισκέφτηκε τον διάδοχο της χώρας.
Ωστόσο, ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, έτυχε πολύ μεγαλύτερης υποδοχής όταν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο. Η επίσκεψή του εγκαινίασε μια «νέα εποχή συνεργασίας» μεταξύ των αραβικών χωρών και της Κίνας, δήλωσε ο Hu Chunhua, αντιπρόεδρος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, ένας από τους βασικούς ομιλητές στο επιχειρηματικό φόρουμ αυτή την εβδομάδα.
Οι Σαουδάραβες σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εγγυητή της ασφάλειάς τους, παρόλο που η οικονομική σχέση Σαουδικής Αραβίας-Κίνας αυξάνεται. Οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι επίσης εκκολαπτόμενοι αν και πολύ λίγοι Σαουδάραβες μιλούν κινέζικα σε σύγκριση με αγγλικά.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών δηλώνουν πρόθυμοι να το αλλάξουν αυτό, με σχέδια να διδάσκουν κινέζικα στα σχολεία της Σαουδικής Αραβίας. Στους νεότερους τερματικούς σταθμούς στο αεροδρόμιο του Ριάντ, οι πινακίδες περιλαμβάνουν μάλιστα όχι μόνο αραβικά και αγγλικά, αλλά και κινέζικα.
Στην Κίνα, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman βλέπει έναν σύμμαχο πρόθυμο να μοιραστεί την τεχνολογία -κρίσιμο για τις προσπάθειές του να διαφοροποιήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο και να αναπτύξει τη μεταποίηση στο βασίλειο. Αρκετοί ομιλητές στο συνέδριο συνέκριναν τις οικονομικές αλλαγές που υφίσταται η Σαουδική Αραβία υπό τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman με τη μεταμόρφωση που γνώρισε η Κίνα πριν από αρκετές δεκαετίες.
«Στην ανθρώπινη ιστορία, κάθε 20 ή 30 χρόνια συμβαίνει κάτι μεγάλο και το τελευταίο μεγάλο οικονομικό πράγμα που συνέβη ήταν ίσως το άνοιγμα της Κίνας», δήλωσε ο Ronnie Chan, ένας κατασκευαστής ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ. «Βλέπω κάτι σήμερα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας που μου θυμίζει τι συνέβη πριν από 30 ή 40 χρόνια στην Κίνα».