Αντιστράτηγος αναλύει γιατί η Τουρκία προτίμησε τους S-400 από τα F-35.Reuters: ”Η Τουρκία συνεχίζει να παράγει & να παραδίδει ανταλλακτικά για τα F-35”

F-35

Με τους S-400 να είναι έτοιμοι να ενεργοποιηθούν από την τουρκική πλευρά ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, αναλύει στρατηγικά την επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τους λόγους πίσω από την απόφαση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «θυσιάσει» τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S400, αλλά και πώς η τοποθέτηση τους επηρεάζει την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, εξήγησε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Όπως εξήγησε, τα F-35, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τους S-400, καθώς θα ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής απορρήτων πληροφοριών των αμερικανικών F-35 προς την Ρωσία.

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία, προτίμησε τους S-400, και όχι τα F-35 ανέφερε: «Ο πρώτος λόγος είναι το προσωπικό γόητρο του Ερντογάν και το πολιτικό του μέλλον στο εσωτερικό. Ύστερα από την ήττα που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη και τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που δέχεται, θα φαινόταν αναξιόπιστος αν αθετούσε μια συμφωνία που υπέγραψε με την Ρωσία».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Το δεύτερο είναι τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά. Στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και Τουρκίας – Ιράκ έχει απόλυτη ανάγκη την Ρωσία. Ότι έκανε η Τουρκία εκεί, το έκανε με τη βοήθεια της Ρωσίας. Και η εισβολή στο Αφρίν και η επέκταση της στη Συρία και στο Ιράκ έγιναν με την βοήθεια της Ρωσίας».

Όπως μεταδίδει το sigamlive.com, σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, στην περιοχή εκείνη η Τουρκία θέλει να αποφύγει την δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους πάση θυσία, κάτι, που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, όχι όμως και οι Ρώσοι.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν του S-400 να τοποθετούνται κοντά σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Πενταράς εξέφρασε την εντύπωση του χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «περίεργη».

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εμένα, μου κάνει εντύπωση γιατί τοποθετεί τους πυραύλους σ΄ αυτή την περιοχή. Η μόνη αεροπορική απειλή που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι από την Ελλάδα. Ούτε η Συρία έχει αεροπορία, ούτε το Ιράκ έχει αεροπορία. Μόνο το Ισραήλ έχει πολεμική αεροπορία αλλά η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ. Βέβαια θα επηρεάσει σημαντικά το Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν για να καταστρέψει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, διότι, ο διάδρομος που θα περάσει θα είναι μέσα από την βόρεια Συρία – βόρειο Ιράκ».

Και συνέχισε: «Κανονικά οι πύραυλοι αυτοί προστατεύουν μεγάλους στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα (…) Το γεγονός ότι τους φέρνει στην δική μας περιοχή, πιστεύω είναι γιατί έχουν ασκηθεί πιέσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε για να μην υπάρξει ρήξη με την Ελλάδα, δηλαδή στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Καταληκτικά, ο κ. Πενταράς, τόνισε, ότι η τοποθέτηση των S-400 στη δική μας περιοχή, μας επηρεάζει άμεσα, αφού, σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να έρθουν στην Κύπρο.

”Βόμβα” για τα F-35 

“Η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, παρά την αναστολή της συμμετοχής της από το πρόγραμμα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, λόγω της αγοράς ρωσικού αμυντικού συστήματος αεροσκαφών S-400” , δήλωσε ο διευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας Ismail Demir σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι πρώτες ρωσικές μονάδες S-400 έφτασαν στην Τουρκία, ότι αναστέλλει την δράση της τουρκικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα F-35 και αναμένεται να «καταργήσει» τη συμμετοχή της Τουρκίας έως τον Μάρτιο του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης ότι η αγορά ρωσικών πυραύλων σήμαινε ότι στην Τουρκία θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ με στόχο την αποθάρρυνση αγορών άμυνας από τη Μόσχα.

“Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα κόστιζε έως και 600 εκατομμύρια δολάρια“, είπε Τούρκος αξιωματούχος.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανάπτυξη των S-400 έχει ανασταλεί από τον Απρίλιο λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά τελικά θα προχωρήσει. Ο Ντεμίρ είπε ότι ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση των S-400 θα καταρτιστεί μόλις η αμυντική βιομηχανία  επανέλθει πλήρως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Οι εταιρείες μας συνεχίζουν την παραγωγή και την παράδοση», δήλωσε ο Ντεμίρ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρέμεινε «πιστός συνεργάτης» του προγράμματος F-35.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι τυχόν “μεταφορά ‘η διαρροή” της τεχνολογίας των πυραύλων S-400 στις ΗΠΑ, αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τη Ρωσία αλλά και για τις χώρες που διαθέτουν αυτά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *