Eξελίξεις – Ο LNA κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος στη Λιβύη.Η Ρωσία έστειλε 1.200 άνδρες για ενίσχυση στον Χαφτάρ

lna
Ο LNA κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος στη Λιβύη

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Στρατάρχη Χάφταρ ανακοίνωσε πως το ξημέρωμα της Παρασκευής κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος, δυτικά της Τρίπολης.

Ο LNA ανέφερε πως οι αντιαεροπορικές συστοιχίες κατέρριψαν το αεροσκάφος ενώ επιχειρούσε επιδρομή στην αεροπορική βάση Al-Watiya.

Όπως αναφέρει το δίκτυο almasdarnews, η συγκεκριμένη αεροπορική βάση είναι στο Δυτικό μέρος της Λιβύης και είναι η μοναδική που ελέγχει ο LNA.

Το ίδιο δίκτυο ανέφερε ακόμη πως ο στρατός του Χάφταρ εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον θυλάκων «πιστών στην τουρκική επιθετικότητα» κοντά στην πόλη Misrata.

Ο Στρατιωτικός Διοικητής του LNA σε δήλωσή του που γνωστοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε πως «οι επιδρομές είχαν ως στόχο συγκεκριμένες τοποθεσίες στην περιοχή Bougrain , ανατολικά της Misrata, ανάμεσα στις οποίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών».

Όπως τόνισε, οι επιδρομές είναι μέρος της αεροπορικής αντεπίθεσης που θα συνεχιστεί «μέχρι να εξουδετερωθούν οι βάσεις των παραστρατιωτικών που είναι πιστοί στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται πως στις 27 Νοεμβρίου ο Ερντογάν υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας με τον Πρόεδρο της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Το πρώτο μνημόνιο αφορούσε την στρατιωτική συνεργασία και το δεύτερο την χάραξη των θαλάσσιων ορίων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ δε στηρίζουν Χαφτάρ

Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που έχει έδρα την ανατολική Λιβύη, εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χένρι Γούστερ, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον θεωρεί «προβληματική» την ανάπτυξη των σχέσεων του Χάφταρ με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρεϊ ανέφερε πως η Ρωσία συνεργάζεται με τον Άσαντ για τη μεταφορά μαχητών πολιτοφυλακών, πιθανόν από μια τρίτη χώρα, καθώς και Σύρων και εξοπλισμού στην Λιβύη.

Η Ρωσία έστειλε 1.200 άνδρες για ενίσχυση στον Χαφτάρ και τον LNA

Μια εταιρεία ασφαλείας της Ρωσίας, γνωστή ως όμιλος Wagner, έχει αναπτύξει έως και 1.200 άτομα στην Λιβύη, ενισχύοντας τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Αυτό αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που περιήλθε σε γνώση του Reuters. Η έκθεση 57 σελίδων ανεξάρτητων επιτηρητών κυρώσεων, που υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η ρωσική ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας ανέπτυξε δυνάμεις σε εξειδικευμένες στρατιωτικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων ομάδων ελεύθερων σκοπευτών.

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε πριν ένα χρόνο μεγάλη επίθεση για να πάρει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης και άλλων τοποθεσιών της βορειοδυτικής Λιβύης. Από το 2014, η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, στα βορειοδυτικά, και της περιοχής που κατέχουν οι δυνάμεις του Χάφταρ στα ανατολικά, με έδρα τη Βεγγάζη. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η ΚΕΕ υποστηρίζεται από την Τουρκία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη το 2011.

Δεν επαλήθευσαν την αποστολή Ρώσων μισθοφόρων

Οι επιτηρητές της εφαρμογής των κυρώσεων δήλωσαν ότι, ενώ δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα την κλίμακα της ανάπτυξης στη Λιβύη μισθοφόρων του ομίλου Wagner, «με βάση δημόσια προσιτές πηγές και περιορισμένες παρατηρήσεις εκτιμούν ότι ο μέγιστος αριθμός μεμονωμένου ιδιωτικού στρατιωτικού προσωπικού που έχει αναπτυχθεί δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 800 έως 1.200». «Η ανάπτυξή τους λειτούργησε ως ένας αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τον Χάφταρ», έγραψαν οι επιτηρητές κυρώσεων.

Όταν ρωτήθηκε τον Ιανουάριο εάν η Wagner Group πολεμά στη Λιβύη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι αν υπάρχουν Ρώσοι στη Λιβύη, δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος ούτε πληρώνονται από το κράτος. Όταν ρωτήθηκε για τη χρήση μισθοφόρων στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζαρίτς, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Το αδιέξοδο μιας στρατιωτικής λύσης. Η επίθεση του LNA

Η επίθεση του LNA, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, ονομάστηκε Operation Dignity (“Επιχείρηση Αξιοπρέπεια”). Αποτελούσε μια προσπάθεια επέκτασης του ελέγχου του Χαφτάρ (LNA) από τις βασικές ανατολικές πόλεις, Τομπρούκ και Βεγγάζη, στις δυτικές παράκτιες περιοχές και ιδίως στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Επειδή οι δυνάμεις που μάχονται για λογαριασμό της GNA περιλαμβάνουν και ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, ο Χατάρ έδωσε στην εκστρατεία του τον χαρακτήρα προσπάθειας να “καθαριστεί” η Λιβύη από θρησκευτικούς εξτρεμιστές και τρομοκράτες.

Η Τρίπολη έχει αποδειχθεί ένα δύσκολο τρόπαιο προς κατάκτηση για τις ανατολικές δυνάμεις. Ενώ η GNA, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, γενικά βρίσκεται σε άμυνα, ο Χαφτάρ (LNA) έχει υπερεκτείνει τις δυνάμεις του μακριά από τα κέντρα εφοδιασμού τους και ποτέ δεν φάνηκε αρκετά ισχυρός για την κατάληψη της πρωτεύουσας ή οποιασδήποτε άλλης εκ των μεγάλων δυτικών παράκτιων πόλεων.

Η αντεπίθεση Σάρατζ – Τουρκίας και η Μεσόγειος

Αντ’ αυτού, καθώς οι μάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η GNA έχει ανακαταλάβει τρεις στρατηγικές πόλεις κοντά στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ, πρωθυπουργός της GNA, έχει επίσης εντείνει τις ρητορικές επιθέσεις εναντίον του Χαφτάρ (LNA), αποκλείοντας κάθε συμβιβασμό με τον ηγέτη των ανταρτών.

Η θέση του Σάρατζ έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της μεγάλης παρέμβασης της Τουρκίας, η οποία έχει αναπτύξει τα δικά της στρατεύματα στη σύγκρουση, μαζί με αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει στείλει χιλιάδες Σύρους ισλαμιστές μαχητές προκειμένου να υποστηρίξουν την GNA και τις συμμαχικές προς αυτήν λιβυκές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Λιβύη έχει εν μέρει ιδεολογική διάσταση. Οι ισλαμιστές που συνδέονται με την GNA συγκαταλέγονται μεταξύ των τελευταίων συμμάχων του στον αραβικό κόσμο, μαζί με το Κατάρ, την παλαιστινιακή Χαμάς και διάφορα κόμματα που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει άλλη μια σουνιτική ισλαμιστική δύναμη στον αραβικό κόσμο να καταρρεύσει χωρίς να δώσει μάχη.

Η εξουσία του GNA είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις τουρκικές φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα: η Άγκυρα προσπαθεί να ελέγξει την εκμετάλλευση, και ιδίως τη διανομή, μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Έχοντας σχεδιάσει μια φανταστική γραμμή από τα τουρκικά παράλια μέχρι την ακτή της Τρίπολης, διεκδικεί έναν από κοινού έλεγχο με την κυβέρνηση Σάρατζ – ενάντια στα συμφέροντα και τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου – σχεδόν του ενός τρίτου των υδάτων της Μεσογείου.

Ακόμη ωστόσο και με την τουρκική υποστήριξη, η GNA είναι απίθανο να καταφέρει κάτι παραπάνω από το να διασφαλίσει τον έλεγχο των δυτικών προπυργίων της.  Ο Χαφτάρ (LNA), όπως και ο Σάρατζ, είναι αποδέκτης σημαντικής ξένης υποστήριξης και προμηθειών, αν και ίσως όχι τόσο εντατικής ή άμεσης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία υποστηρίζουν από κοινού τις προσπάθειές του, με περιστασιακές αεροπορικές επιθέσεις από πλευράς Εμιράτων και Αιγύπτου εναντίον των εχθρών του, ενώ μερικοί Ρώσοι μισθοφόροι πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του.

Το αδιέξοδο όλου του τελευταίου έτους υποδηλώνει ότι μια ντε φάκτο διχοτόμηση μπορεί να βρίσκεται στα σκαριά, μεταξύ μιας δυτικής Λιβύης με πολιτική κυριαρχία των ισλαμιστών, με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, και μιας ανατολικής Λιβύης ελεγχόμενης από τον Χαφτάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των υπόλοιπων – πλην Κατάρ – χωρών του Κόλπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *