Παιγνίδια Πετρελαίου. Σύγκρουση ΗΠΑ-Σ.Αραβίας δίχως τέλος.Στα όρια η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του Ισραήλ.Στη Ρωσία η πρωτιά. Κέρδη 4% χθες

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:35 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Παιγνίδια Πετρελαίου

«Τελεσίγραφο» στέλνει η Ουάσιγκτον στο Ριάντ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον πόλεμο των τιμών του πετρελαίου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιόπιστες πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι, σε τηλεφωνική κλήση στις 2 Απριλίου, ο πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman ότι, εκτός αν ο OPEC μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, θα ήταν ανίσχυρος να εμποδίσει την ψήφιση νομοθεσίας για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το βασίλειο.

Η απειλή για τη διατήρηση της 75ετούς στρατηγικής συμμαχίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας αποτέλεσε τον κυριότερο μοχλό για την εκστρατεία πίεσης εκ μέρους της Ουάσιγκτον, οδηγώντας στην παγκόσμια συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως διπλωματική νίκη για τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ απέστειλε το μήνυμα στον πρίγκιπα του στέμματος δέκα ημέρες πριν από την ανακοίνωση της μείωσης της παραγωγής. Ο αρχηγός του βασιλείου φέρεται να εξεπλάγη τόσο πολύ από την αμερικανική απειλή, που διέταξε τους συνεργάτες του να περάσουν εκτός του χώρου, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη συζήτηση ιδιωτικά, σύμφωνα με αμερικανική πηγή η οποία ενημερώθηκε για τη συζήτηση από ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης.

Η προσπάθεια κατέδειξε την ισχυρή επιθυμία του προέδρου Τραμπ να προστατεύσει τη βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ από μια ιστορική κατάρρευση των τιμών, καθώς οι χώρες –η μία μετά την άλλη– προέβαιναν σε lockdown για την καταπολέμηση του Covid-19, καταβαραθρώνοντας τη διεθνή ζήτηση μαύρου χρυσού.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την εντυπωσιακή μεταστροφή της μακροχρόνιας κριτικής του Τραμπ για το καρτέλ πετρελαίου, το οποίο είχε προηγουμένως εκτοξεύσει στα ύψη το ενεργειακό κόστος για τους Αμερικανούς, καθώς οι συνεχείς περικοπές στην παραγωγή οδηγούσαν σε υψηλότερες τιμές βενζίνης. Τώρα, ο Τραμπ ζήτησε από τον OPEC να μειώσει την παραγωγή.

Το Γραφείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας δεν προέβη σε κανένα σχετικό σχόλιο. Σαουδάραβας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί τόνισε ότι η συμφωνία αντιπροσώπευε τη βούληση όλων των χωρών στη λεγόμενη ομάδα OPEC+ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών

Στα όρια η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του Ισραήλ – Προειδοποιεί ο ορκωτός για την Delek

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του Ισραήλ, η  Delek εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της ζήτησης και των τιμών του αργού, καθώς και του υψηλού χρέους έναντι των ομολογιούχων και των δανειστών της, όπως γράφει ο Χρήστος Κολώνας στο euro2day

Ο όμιλος ανακοίνωσε αρχές της εβδομάδας τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και συνολικά του 2019, τα οποία συνοδεύτηκαν από την προειδοποίηση των ορκωτών λογιστών (going concern), τους ενδοιασμούς δηλαδή για το κατά πόσο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της.

H Delek είναι εκείνη η εταιρία που συμμετέχοντας σε κοινοπρακτικά σχήματα με την αμερικανική Noble Energy έφερε στο φως τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ανοικτά του Ισραήλ. Πρόκειται για τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν (21,4 τρισ. κυβικά πόδια) και του Ταμάρ (11,2 τρισ. κυβικά πόδια), ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστή με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» των 4,5 τρισ. κυβικών ποδιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκεί συμμετέχει πάλι με τη Noble αλλά και την BG Shell.

Η Delek, το 2013 υποχρεώθηκε από την ισραηλινή αρχή ανταγωνισμού να πουλήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στις παραχωρήσεις Καρίς και Τανίν. Τα απέκτησε η ελληνική Energean Oil & Gas. Πρόκειται για κοιτάσματα με συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 3,5 τρισ. κυβικά πόδια.

Η ισραηλινή εταιρία, που συγκαταλέγεται στους μεγάλους διεθνούς «παίκτες» του upstream ελέγχεται από τον Γιτζάκ Τσούβα εκ των πλουσιότερων Ισραηλινών, με το Forbes να τον κατατάσσει το 2014 στην έβδομη θέση με περιουσία στα 4,2 δισ. δολ.

Ο ισραηλινός κολοσσός με έσοδα για το 2019 8,8 δισ. σέκελς (ισραηλινό νόμισμα), συνολικές υποχρεώσεις 9,1 δισ. σέκελς και καθαρό χρέος 5,1 δισ. σέκελς, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, πιέζεται, όπως αναφέρει το Bloomberg, από τους ομολογιούχους και τις τράπεζες να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια του. Πιέσεις που εντάθηκαν τον Μάρτιο μετά την πτώση κατά 70% της αξίας της μετοχής στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, σε σχέση με την αρχή του χρόνου.

Η εταιρία κατά την ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει την προειδοποίηση των ορκωτών λογιστών, ωστόσο σημειώνει ότι έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων, μετά το κλείσιμο της περσινής χρονιάς με αποτέλεσμα να μειώσει το δανεισμό της κατά 800 εκ. σέκελς.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Delek πούλησε περιουσιακά στοιχεία πάνω από 450 εκ. σέκελς και ταυτόχρονα μείωσε κατά το ήμισυ τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες, στα 125 εκατ. δολ.  Επίσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση της ισραηλινής εταιρίας σύμφωνα με την οποία θα συμφωνήσει τους όρους αναχρηματοδότησης με τους πιστωτές της και ταυτόχρονα θα αυξήσει και το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 400 εκατ. σέκελς.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της η εταιρία περιγράφει τις αναταράξεις στις αγορές του πετρελαίου που είχαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού και της κόντρας Σ. Αραβίας – Ρωσίας την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 30% με 40%.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ίνταν Γουάλας διαβεβαιώνει πως με τα μέτρα που έλαβε η εταιρία θα ξεπεράσει την κρίση βγαίνοντας από αυτήν πιο ισχυρή.

Στη Ρωσία η πρωτιά για προμήθεια αργού πετρελαίου της ΕΕ

Η Ρωσία παραμένει με διαφορά ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της ΕΕ το 2018 αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Το 2018, τα Kράτη Mέλη της ΕΕ εισήγαγαν 508,4 εκατομμύρια τόνους (Mt) αργού πετρελαίου από τρίτες χώρες, μείωση 7,5% σε σύγκριση με το 2008 (549,7 Mt), ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, προβλέποντας ότι οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να τονίσουν αυτήν την τάση.

Σύμφωνα με τη Eurostat, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των εισαγωγών προέρχονταν από έξι χώρες. Το μεγαλύτερο μερίδιο προήλθε από τη Ρωσία (151,6 Mt) που αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου στην ΕΕ, ακολουθούμενη από απόσταση από το Ιράκ (44,0 Mt, 9%). Στη συνέχεια έρχεται η Σαουδική Αραβία (37,8 Mt), η Νορβηγία (36,7 Mt), το Καζακστάν (36,5 Mt) και η Νιγηρία (35,9 Mt), το καθένα αντιστοιχεί στο 7% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ. Από τη Λιβύη προέρχεται το 6.1% των εισαγωγών, 4,6% από το Αζερμπαϊτζάν, 3,9% από το Ιράν, 3,9% από το ΗΒ, 2,4% από τις ΗΠΑ και 11,6% από άλλες πηγές.

Κέρδη 4% για το πετρέλαιο

Άνοδο καταγράφουν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν πως η σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ θα επαναφέρει σε ικανοποιητικά επίπεδα την ζήτηση, η οποία είχε πέσει κατακόρυφα μετά την επιβολή των lockdowns εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η επανεκκίνηση των οικονομιών σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών οδηγούν υψηλότερα τις τιμές του αργού, το οποίο οδεύει προς μία εβδομάδα κερδών, καθώς το WTI ενισχύεται κατά 22% και το Brent κατά 14%.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το αμερικανικό West texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σημειώνει κέρδη 4,5% ή 1,07 δολαρίων/βαρέλι και διαμορφώνεται στα 24,63 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου του ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το οποίο ενισχύεται κατά 2,92% ή κατά 0,86 δολάρια/βαρέλι και βρίσκεται στα 30,32 δολάρια/βαρέλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *