Τα ρεύματα των εκλογών | O ρόλος των ΗΠΑ, Λασκαρίδη, Μαρτίνου, Μαρινάκη και των Αντισυστημικών

Ρωτούν οι αναγνώστες συνεχώς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένης της δύσκολα αναστρέψιμης πρωτιάς της Ν.Δ. Η απάντηση είναι σταθερή: τα γεγονότα θα ορίσουν τη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου.

Τζουγανάτος Διονύσης

Τα γεγονότα την όρισαν και έως τώρα, άλλωστε, προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση. Διαβάζουμε με προσοχή τις δημοσκοπήσεις και προφανώς τις μελετάμε. Αξίζει για παράδειγμα να τονιστεί πως στην πρόθεση ψήφου χωρίς την αναγωγή λένε την αλήθεια (μόλις 27,8% έδωσε στη Ν.Δ. ο Στράτος Φαναράς στην τελευταία του), αλλά ας μην το ξεχνάμε: οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τον συσχετισμό σε χρόνο παρόντα, όχι σε χρόνο μέλλοντα.

Εκτός από τις κινήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα πρέπει να κοιτάξουμε και τους ευρύτερους συσχετισμούς. Η χώρα μας έχει μία ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση , βρίσκεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, είναι πέρασμα για τα ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο και βρίσκεται σε μία ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα ασταθή (βλ. Τουρκία, Βαλκάνια κλπ).

Για τις ΗΠΑ είναι η μεγάλη συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, για τους Ρώσους ο διάπλους των πλοίων τους στα Στενά του Βοσπόρου.

Ο εντοπισμός 850 τόνων ναρκωτικών σε πλοίο συμφερόντων εφοπλιστικής οικογενείας φιλικής κατά το ήμισυ στον πρωθυπουργό κατέστη δυνατός, όπως ομολόγησε ο υπεύθυνος των διωκτικών Αρχών της Ιταλίας σε συνέντευξή του (στον Alpha), ύστερα από πληροφορίες που τους έδωσαν Αρχές τρίτων δυνάμεων – λογικά της DEA.

Την ίδια περίοδο φαίνεται πως θα αποχωρήσει από ισχυρή δημόσια εκκλησιαστική θέση, που συνδέεται ευθέως με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ο ισχυρός εφοπλιστής κος Μαρτίνος τον οποίο χώρες της Δύσης κατηγορούν ότι μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο και σπάει το εμπάργκο.

Τα ρεύματα των εκλογών | O ρόλος των ΗΠΑ, του Μαρτίνου, του Μαρινάκη και των Αντισυστημικών
Ο Θανάσης Μαρτίνος

«Δεν θα υπέβαλα παραίτηση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου», δηλώνει στη Voria.gr, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες έχει στείλει επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν θα το έκανα όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, ωστόσο έχω ενημερώσει αρμοδίως πως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της τετραετούς θητείας μου, τον Σεπτέμβριο, θα αποχωρήσω. Θα είμαι όμως πάντα κοντά στην Ιερά Κοινότητα και στο Άγιον Όρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γεωργία Μαρτίνου

Επίσης, οικεία του πρόσωπα αποσύρθηκαν από την πολιτική.

Η βουλευτής της Α’ Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ Γεωργία Μαρτίνου δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χάρη Παπαβασιλείου στο ένθετο Secret αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο στον άνθρωπο που βρίσκεται στο πλευρό της.

Η κόρη του γνωστού εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου αφήνει την πολιτική για χάρη της αγάπης! Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση η απόφασή της αυτή δε συνδέεται με δυσαρέσκεια ή κάποιο παράπονο, απεναντίας τα κριτήρια είναι άκρως προσωπικά και σχετίζονται με ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που ίδια έχει ανοίξει στη ζωή της.

Τέλος, αναταράξεις καταγράφονται στις σχέσεις της κυβέρνησης με άλλον ισχυρό της ναυτιλίας και του ποδοσφαίρου τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, ενοχληθείς από την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της διαιτησίας, αρνείται μέχρι στιγμής να παραχωρήσει τηλεοπτικό βήμα στον πρωθυπουργό με τους όρους που θέτει ο τελευταίος.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, χθες το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε αλλαγή ημέρας της συνέντευξης, από Τρίτη 9 να μεταφερθεί Παρασκευή 12 Μάϊου. Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω αν δεν έβγαινε ξαφνικά το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, ξέρω όμως ότι το δελτίο της Τρίτης το παρουσιάζει η Ράνια Τζίμα ενώ το δελτίο της Παρασκευής η Κατερίνα Παναγοπούλου. Λέτε να έπαιξε ρόλο; Μήπως θα ένιωθε πιο ασφαλής ο κύριος πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο περιβάλλον;

Το Mega αρνήθηκε την αλλαγή και έριξε πόρτα στον κ. Μητσοτάκη. Ευχαριστούμε για την προτίμηση, αλλά η συνέντευξη δεν θα γίνει όπως θέλετε εσείς, ήταν κατά κάποιο τρόπο η απάντηση. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια του κεντρικού μας δελτίου.

Υπάρχει λοιπόν μια γενική ανατάραξη στις σχέσεις με τον εξωτερικό παράγοντα, όπως αυτή καθρεφτίζεται στα παράπονα για την ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε «ρωσόφιλους» εφοπλιστές. Θα εκφραστεί αυτή και με άλλους τρόπους; Ιδωμεν.

Συνοπτικά

– Η διεθνής ατμόσφαιρα λίγο πριν από τις ελληνικές εκλογές θα είναι αντισυστημική. Πηγές στο Παρίσι υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στην πόλη θα θυμίζουν 1968. Την ίδια ώρα, σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας γίνονται σταθερά διαδηλώσεις με οικονομικές διεκδικήσεις, αλλά -έκπληξη- και με φιλορωσικό περιεχόμενο. Το δεξιό AfD ανεβαίνει. Το αεράκι θα φυσήξει μέχρι την Αθήνα;

περιφερειακή ατμόσφαιρα είναι περίεργη. Οι Αμερικανοί κάνουν έξυπνο screening στον Ερντογάν, ο οποίος αποστέλλει το ελικοπτεροφόρο AΝΑDOLU στο λιμάνι της Σμύρνης 10 μέρες πριν από τις εκλογές.

– Η τοπική ελληνική ατμόσφαιρα είναι εξίσου περίεργη: η συμβατική σοφία, ότι οι άνθρωποι επί όμοιων καταστάσεων λειτουργούν ομοίως, δεν επιβεβαιώνεται ακόμη. Η καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο αύξησε(!) προσκαίρως κατά τι τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τη μείωσε. Η υπόθεση Γεωργούλη επίσης δεν φαίνεται να κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φαναράς έδωσε τα ποσοστά του αυξημένα(!).

Τα σχόλια πολιτών, που ήταν γραμμένα κάτω από την είδηση στην ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος», ήταν 70-30 υπέρ του ηθοποιού και κατά του ΠΑΣΟΚ(!), με τη θεωρία του «στημένου» (προφανώς και δεν την υιοθετούμε απλά την παραθέτουμε).

Αυτή η ιστορία απλώς αυξάνει την ένταση στην αντισυστημική ατμόσφαιρα. Δ

Η ατμόσφαιρα πυροδοτείται από συστημικά επεισόδια, όπως φουσκωμένες μετρήσεις υπέρ Ν.Δ. (που απενοχοποιούν όμως την ψήφο διαμαρτυρίας), νόμους για τον αποκλεισμό κομμάτων από το Κοινοβούλιο, σχέδια αποστασιών σε μικρά κόμματα και τυχόν νέος γύρος αποκαλύψεων για τα Τέμπη και τις υποκλοπές. Η ατμόσφαιρα λοιπόν στην πρώτη κάλπη μοιάζει τιμωρητική, ενώ στη δεύτερη (όπου ρόλο θα παίξουν οι δεξαμενές που θα έχουν τα κόμματα στα δεξιά και τα αριστερά τους) θα είναι δημοψηφισματική – εάν φθάσουμε εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *