Rand Corporation.300 σελίδες που δείχνουν το τέλος του Ερντογάν;

rand

Η έκθεση 300 σελίδων από την RAND Corporation, το γνωστό think tank  με τίτλο “Ο εθνικιστικός δρόμος της Τουρκίας – Συνέπειες για τη Αμερικανική-Τουρκική στρατηγική συνεργασίας και ο Αμερικανικός στρατός “ δείχνει ότι η απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να απολύσει εκατοντάδες αξιωματικούς του στρατού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Άγκυρα προκάλεσε εκτεταμένη δυσαρέσκεια στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 14/01/2020, ωστόσο κάθε σελίδα της έχει κάτι ιδιαίτερο προς αξιολόγηση.

“Οι αξιωματικοί του μεσαίου επιπέδου είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι από τη στρατιωτική διοίκηση και ανησυχούν ότι θα απορριφθούν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων”, ανέφερε η έκθεση της  RAND.

 Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά την απειλή.

Οι αναλυτές της RAND επισημαίνουν ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, το 46% των ανώτερων αξιωματικών της αεροπορίας, του στρατού και του ναυτικού στην Τουρκία απελάθηκαν ή απορρίφθηκαν. 16.409 άτομα απολύθηκαν από τις σχολές αεροπορίας, ναυτικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης. Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προσλάβει 43.000 νέους αξιωματικούς για να καλύψει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην Τουρκική αεροπορία. Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, υπήρχαν δύο πιλότοι για κάθε ένα από τα Τουρκικά μαχητικά. Τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά την απομάκρυνση 280 πιλότων, υπήρξε κατά μέσο όρο λιγότερο από ένας πιλότος ανά αεροσκάφος.

Γίνεται αντιληπτό πως η ελληνική ΠΑ έχει πλεονέκτημα, όπως αναφέραμε και σε άρθρο μας με ανάλυση των Ικάρων κι αεροσκαφών μας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye, μετά την δημοσίευση της έκθεσης, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν τους κινδύνους ενός νέου πραξικοπήματος σε κλειστές συναντήσεις. Η σοβαρή αντίδραση στην έκθεση μπορεί επίσης να κριθεί από το γεγονός ότι ο Τούρκος ηγέτης διάβασε τα αποσπάσματα της έκθεσης. Αυτό επιβεβαιώνεται τουλάχιστον εν μέρει από τις δηλώσεις του. Χωρίς να αναφέρει την έρευνα της Αμερικανικής εταιρείας, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντίσταση που, κατά την άποψη του έδειξε ο Τουρκικός λαός στο πραξικόπημα του 2016 πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους.

O Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου τόνισε ότι οι αναφορές για μια άλλη πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος στοχεύουν στη δημιουργία ατμόσφαιρας πολιτικού χάους στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Προεδρικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Omer Çelik δήλωσε ότι το ζήτημα της πιθανότητας ενός πραξικοπήματος δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Ο Devlet Bakhcheli, αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος που είναι σε συνεργασία με το ΑΚΡ, δήλωσε ότι η διάδοση φημών για τον κίνδυνο αλλαγής της εξουσίας είναι προδοσία.

Εν τω μεταξύ, ο αρθρογράφος της Yeni Shafak, Yusuf Kaplan, δηλώνει ότι μια νέα προσπάθεια ανατροπής της εξουσίας του Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει από τον Fethullah Gulen, ο οποίος κρύβεται στην Πενσυλβάνια, αλλά από ορισμένες ομάδες στις ένοπλες δυνάμεις.

Τα σενάρια της RAND

Οι προβλέψεις των αναλυτών RAND για την κατάσταση στην Τουρκία εξετάζουν τέσσερα σενάρια γεγονότων.

1

 Η πρώτη θέση δίνεται στην ακόλουθη επιλογή: «Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, αν και είναι ένας δύσκολος εταίρος και παραμένει προσηλωμένη στη συλλογική πολιτική ασφάλειας της συμμαχίας. Οι σχέσεις της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι εμπορικές σχέσεις και οι διαφωνίες επιλύονται χωρίς πολύ ταλαιπωρία.”

2

Η δεύτερη επιλογή είναι η “Αποκατασταθείσα Δημοκρατία”. “Ο Ερντογάν,”προτείνει το RAND, “χάνει τις εκλογές του 2023 από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που είναι σε θέση να αντιστρέψουν τις συνταγματικές αλλαγές στο δημοψήφισμα του 2017. Ξεκινούν να ακολουθούν μια φιλοδυτική εξωτερική πολιτική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της Αμερικανικής-Τουρκικής και Ευρωτουρκικής συνεργασίας”.

3

Η τρίτη επιλογή προτείνει τη δυνατότητα «στρατηγικής εξισορρόπησης». Η Τουρκία κινείται πιο ανοιχτά προς την εξισορρόπηση των ελιγμών μεταξύ των εταίρων του στο ΝΑΤΟ και των νέων συμμάχων της στην Ευρασία, ιδίως με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα. Αυτή η επιλογή, σύμφωνα με την RAND, “κρύβει κάποιους κινδύνους για την Τουρκία.

4

Η έκθεση αναφέρει επίσης τη δυνατότητα ριζικών αλλαγών (σενάριο “Ευρασιατική εξουσία”). «Οι αμοιβαίες υποψίες και οι πολιτικές διαφορές με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», γράφει η RAND, «υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί , η Τουρκία αποσύρεται επισήμως από το ΝΑΤΟ και ενισχύει τη συνεργασία με την Ευρασία και τη Μέση Ανατολή. Οι σχέσεις γίνονται πιο ανταγωνιστικές και στην συνέχεια υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικών συμβάντων.

Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από τους στρατιωτικούς και λέει ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar θα μπορούσε να είναι ο «ιδανικός ενδιάμεσος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπου περίπου το 90% του πληθυσμού έχει αντι-αμερικανικές απόψεις. Οι αναλυτές της RAND δείχνουν ότι «θα συνεχίσει να είναι η ηγετική μορφή στην τουρκική άμυνα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας θεωρεί διφορούμενη την έκθεση της RAND Corporation και τα σχόλια σχετικά με τον Τουρκικό στρατό είναι αβάσιμα και όχι σοβαρά. “Διάβασα την έκθεση RAND με θλίψη, καθώς οι δηλώσεις για μένα και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας είναι παραμορφωμένες για να οδηγήσουν μια σφήνα μεταξύ μας”, δήλωσε ο Hulusi Akar.

Η εφημερίδα Καθημερινή , η οποία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Τουρκία, γράφει: “Ο Τούρκος πρόεδρος βιάστηκε να χρησιμοποιήσει το κείμενο και τα υποθετικά σενάρια της RAND, προκαλώντας ένα νέο κύμα διώξεων: λίγο πριν την αυγή [το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου] οι  Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη περίπου 700 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων στρατιωτικής και δικαιοσύνης. Απελευθερώθηκε ο ακτιβιστής Osman Kavala και άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι για “προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης”κατά τις αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες το 2013, γνωστό ως “Gezi Movement” Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο Kavala συνελήφθη και πάλι υπό την κατηγορία της εμπλοκής του στο πραξικόπημα του 2016″.

“Πολλοί αξιωματούχοι στην Άγκυρα, συνεχίζει η Καθημερινή “, πραγματοποίησαν μια σειρά κλειστών συναντήσεων τις τελευταίες ημέρες… Ο αρθρογράφος της Sabah,  Basri Yalcin κάλεσε όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκθεση καθώς η RAND συνεργάζεται στενά με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση για να καθαρίσει τις τάξεις της αντιπολίτευσης… Είπε ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία θα πρέπει να διερευνηθεί για πιθανούς δεσμούς με τον Gulen, ο οποίος είναι στις ΗΠΑ και κατηγορείται για την οργάνωση μιας απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Θα μπορούσαν οι συμβουλές RAND για μια πιθανή νέα προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν να επηρεάσουν τις Τουρκορωσικές σχέσεις; Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χούλουζι Ακάρ δήλωσε στο CNN Turk ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρθηκε να αυξήσει τις εντάσεις με τη Ρωσία στη Συριακή επαρχία Idlib. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο. Θα συνεχίσουν. Οι θέσεις παρακολούθησης της Τουρκίας στη Συρία θα συνεχίσουν να υφίστανται και δεν συζητείται το θέμα της αποβολής  τους, τόνισε ο Υπουργός. Η Ρωσική και η Τουρκική πλευρά έχουν “υγιή διάλογο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *