Rafale, Viper, AESA | Φόβος και τρόμος στο Αιγαίο από τους «φονιάδες των αιθέρων» | Τα θανάσιμα χαρακτηριστικά τους

rafale

Τα Rafale μπορούν να προκαλέσουν συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό σε αέρα και θάλασσα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Θορυβημένοι ή και φοβισμένοι εμφανίζονται στην απενάντι πλευρά του Αιγαίου με τα ελληνικά Rafale. Έξι από τα 24 είναι ήδη στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και «σπέρνουν» τον τον τρόμο, λογω της υπεροπλοίας τους. 

Τα έξι Rafale – υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αγόρασε συνολικά 24 – μπορούν, αν απαιτηθεί, να προκαλέσουν συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό σε αέρα και θάλασσα και μάλιστα από πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και να «κλειδώσουν» πολλαπλούς στόχους χάρη στα υπερσύγχρονα ραντάρ τους (ΑESA), διαμορφώνοντας ήδη μια υπεροπλία στον ουρανό του Αιγαίου.

Δηλαδή απλώς και μόνο η παρουσία των έξι μαχητικών Rafale στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές είναι σε θέση να ασκήσει μεγάλη ψυχολογική πίεση στον αντίπαλο. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά οι επιτελείς και στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Γι’ αυτό εξάλλου ανώτατη στρατιωτική πηγή, στις αρχές της χρονιάς, όταν μόλις είχαν φτάσει στην Τανάγρα τα Rafale δεν είχε κρύψει  ότι αποτελούν ένα δυνατό «χαρτί» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όποτε κρινόταν σκόπιμο. Ακόμη δηλαδή κι αν δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως η επιχειρησιακή ένταξή τους στην Πολεμική Αεροπορία.

Ποια είναι η ποιοτική υπεροχή που προσφέρουν ακόμη και αυτά τα πρώτα έξι Rafale που έχει στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα; Οπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές το βασικότερο ατού στη φαρέτρα των 4,5 γενιάς μαχητικών είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor. Έχουν εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων.

Δηλαδή δίνουν την ευκαιρία στα Rafale να πλήξουν τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη πολύ πριν απειληθούν από εκείνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους χωρίς καν να εμπλακούν σε αερομαχίες. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι πλεονεκτήματα προσφέρει αυτός ο οπλισμός όταν θα υπάρχει σε αφθονία, όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν και τα 24 Rafale στο δυναμικό τους.

Εκτός αυτού τα Rafale μπορούν να φέρουν και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους AM-39 Exocet για να εξουδετερώσουν απειλές στη θάλασσα (όπως φρεγάτες – και μάλιστα κατά τον απόπλου από τη ναυτική βάση τους). Και βέβαια δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως τα Rafale θα μπορούν να φέρουν και δύο πυραύλους SCALP-ΕG ανά μαχητικό – πυραύλους που ήδη διαθέτει η Ελλάδα – και οι οποίοι είναι σε θέση να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις έως και 300 χλμ.

«Κλείδωμα» από απόσταση. Ενα δεύτερο πολύ κρίσιμο «ατού» των Rafale είναι ότι μπορούν χάρη στο υπερσύγχρονο ραντάρ RBE2 Active Electronically-Scanned Array (AESA) πολλαπλών κατευθύνσεων να «σκανάρουν» στόχους σε αέρα και έδαφος σε μεγάλες αποστάσεις.

Ειδικότερα, μπορούν να βλέπουν πάνω από 40 στόχους σε απόσταση 100 χλμ. Και αυτή η παράμετρος, σε μία περίοδο κρίσης και έντασης είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Η ελληνική πλευρά δηλαδή μπορεί να «κλειδώσει» στόχους σε περιοχές, όπου οι επιτελείς έχουν διαπιστώσει πως υπάρχουν κάποια «κενά» ασφαλείας. Ετσι, το πιθανό μειονέκτημα μπορεί να μετατραπεί άμεσα σε πλεονέκτημα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον, μεγάλο πλεονέκτημα των Rafale είναι ότι πρόκειται για δικινητήρια αεροσκάφη. Εχουν τη δυνατότητα δηλαδή να επιχειρούν σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα. Ακόμη, όπως επισημαίνουν έμπειροι ιπτάμενοι, όσο κι αν κάποιος επιχειρεί να μάθει τα «μυστικά» των Rafale και να τα αποκρυπτογραφήσει – όπως επιχειρεί να κάνει η Τουρκία – αν δεν τα διαθέτει, δεν μπορεί στην ουσία να τα εξουδετερώσει. «Ο αντίπαλος που τα διαθέτει θα έχει πάντα συγκριτικό πλεονέκτημα», τονίζουν με έμφαση.

Αιγαίο: Rafale, Viper και άλλες ιστορίες αεροπορικής υπεροχής – Το ραντάρ-φόβητρο που «κλειδώνει» κάθε επίδοξο εισβολέα

Συνολικά μέσα στα επόμενα χρόνια τα Ελληνικά «γεράκια» θα πετούν με 107 αεροσκάφη τα οποία θα απέχουν τεχνολογικά κατά πολύ από τα Τουρκικά και όχι απλά θα καλύπτουν το αριθμητικό μειονέκτημα των γειτόνων.

Αιγαίο ώρα μηδέν: Ιπτάμενοι και τεχνικοί με μεγάλη γνώση της τεχνολογίας επικεντρώνουν την υπεροχή του ραντάρ AESA στη σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης των εχθρικών μαχητικών η οποία στην πράξη σημαίνει ότι οι Έλληνες πιλότοι θα βλέπουν τα Τουρκικά αεροσκάφη πολύ πριν αυτά τα εντοπίσουν και πριν καν προσεγγίσουν το Αιγαίο. Επιπλέον η ταχύτητα ανίχνευσης στόχων, η αντίσταση στον ηλεκτρονικό πόλεμο, το μειωμένο ίχνος RCS, η δυνατότητα παθητικής ανίχνευσης RWR(Radar Warning Receiver) όπως και η πρόκληση παρεμβολών θα κάνουν τη διαφορά έναντι ακόμα και των V/9 Radar που διαθέτουν οι γείτονες.

Αυτή θα είναι η εικόνα του αεροπορικού συσχετισμού μεταξύ της HAF και της TuAF όχι στο πολύ προσεχές μέλλον αλλά από τους επόμενους μήνες. Όταν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας σταδιακά θα μπαίνουν τα 83 αναβαθμισμένα Viper ενώ τα Γαλλικά Rafale από 6 θα εκτιναχθούν στα 24.

Συνολικά μέσα στα επόμενα χρόνια τα Ελληνικά «γεράκια» θα πετούν με 107 αεροσκάφη τα οποία θα απέχουν τεχνολογικά κατά πολύ από τα Τουρκικά και όχι απλά θα καλύπτουν το αριθμητικό μειονέκτημα των γειτόνων -το οποίο άλλωστε ήδη αμφισβητείται εξαιτίας της χαμηλής διαθεσιμότητας-αλλά θα διαθέτουν τόσο μεγάλο πλεονέκτημα που θα αποτελούν τον «εφιάλτη» των Τούρκων ιπτάμενων αλλά και επιτελών της TuAF.Xωρίς φυσικά να λαμβάνεται υπόψη η σημαντική αποδεδειγμένη διαφορά μεταξύ των Ελλήνων πιλότων και των γειτόνων συναδέλφων τους.

Η αψεγάδιαστη «παρθενική» πτήση στην Τανάγρα των δύο πρώτων μονοθέσιων αναβαθμισμένων Viper προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στο αεροπορικό επιτελείο. Οι Αμερικανοί ιπτάμενοι δοκιμαστές της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin απογείωσαν και πέταξαν τα δύο μαχητικά ελέγχοντας τη λειτουργία όλων των συστημάτων τα οποία τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Οι μηδενικές παρατηρήσεις ήταν το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται στην ΕΑΒ από τους Έλληνες τεχνικούς με τη συνδρομή των στελεχών της LM και ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων μαχητικών στην Πολεμική μας Αεροπορία έως τα τέλη του 2022. Τα οποία μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια στον αριθμό από τον αρχικό σχεδιασμό αν το πρόγραμμα συνεχίσει να προχωρά με τους έως τώρα ρυθμούς. Ενώ ταυτόχρονα τα «γεράκια» της 332 Πολεμικής Μοίρας θα παραλαμβάνουν ακόμη 6 Γαλλικά Rafale για να γίνουν 12 και μάλιστα καινούργια για να γίνουν 12 οι «ριπές» ενώ έπεται και συνέχεια.

Κοινό χαρακτηριστικό των αναβαθμισμένων Viper και των πανίσχυρων Rafale είναι ότι θα διαθέτουν το πιο σύγχρονο ραντάρ παγκοσμίως ΑESA. Το ραντάρ που εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους και το μετατρέπει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με μια σειρά από πλεονεκτήματα που αλλάζουν δραματικά τις ισορροπίες απέναντι στα Τουρκικά F-16 τα οποία διαθέτουν συμβατικά ραντάρ παλαιότερης τεχνολογίας. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι γείτονες πιέζουν λυσσαλέα τους Αμερικανούς ώστε να προμηθευτούν 40 καινούργια αεροσκάφη και να αναβαθμίσουν ακόμη 80.

Όμως ένα ακόμη ισχυρό χαρακτηριστικό του AESA είναι η ταυτόχρονη έρευνα και εστίαση τόσο σε εναέριους όσο και σε επίγειους στόχους αλλά και η προτεραιοποίηση των απειλών η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο σε ταυτόχρονο air to air και air to ground πόλεμο. Καθιστώντας τα Viper και τα Rafale πολεμικές μηχανές οι οποίες μπορούν να επιφέρουν τρομακτικά πλήγματα σε έδαφος και αέρα και να κερδίσουν την απόλυτη αεροπορική υπεροχή έναντι των γειτόνων. Ίσως και αυτή να είναι η αιτία του πανικού της Άγκυρας και της συνεχούς κλιμάκωσης των προκλήσεων και απειλών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *