Ελλάδα vs Τουρκία στον αέρα | Ποιος κερδίζει; | Σε ετοιμότητα τα Ελληνικά «γεράκια»

Ελλάδα vs Τουρκία στον αέρα – Ποιος κερδίζει; -  Σε ετοιμότητα τα Ελληνικά «γεράκια» να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση πάνω  από το Αιγαίο
Απριλίος 2022 στιγμιότυπο από τις Πολυεθνικές Ασκήσεις “ΗΝΙΟΧΟΣ 22” και “ΩΡΙΩΝ 22”,Eurokinissi

Η «Anatolian Eagle» μοιάζει σαν μια προσπάθεια της Τουρκικής αεροπορίας να βγει από την απομόνωση και να παρουσιάσει «σφυγμό» και πολυεθνική δραστηριότητα την ώρα που τα Ελληνικά «γεράκια» εκπαιδεύονται με φρενήρεις ρυθμούς σε Εθνικό επίπεδο ενώ διοργανώνουν αλλά και συμμετέχουν στις κορυφαίες αεροπορικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

του Κώστα Σαρικά

Σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να αναστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την ισορροπία ισχύος στον αέρα που μεταβάλλεται εξαιτίας της κατακόρυφης ενίσχυσης της HAF αναμένεται να επιδοθεί τις επόμενες ημέρες το Τουρκικό επιτελείο. Αφορμή η αεροπορική άσκηση «Anatolian Eagle 2022» στην οποία οι γείτονες επιχειρούν ήδη να δώσουν κύρος ώστε να ανεβάσουν το χαμηλό αεροπορικό τους ηθικό.

Η άσκηση αρχίζει αύριο με επίκεντρο την αεροπορική βάση στο Ικόνιο και αναμένεται να διαρκέσει έως την 1η Ιουλίου. Με το Τουρκικό υπουργείο άμυνας να επιχειρεί να την παρουσιάσει ως την απάντηση της TuAF στην Ελληνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και συγκέντρωσε για μια ακόμη φορά την παγκόσμια αεροπορική «αφρόκρεμα».

Εκτός από την Τουρκική πολεμική αεροπορία στην «Anatolian Eagle 2022» σύμφωνα με τους διοργανωτές λαμβάνουν μέρος το Πακιστάν με μαχητικά F-16, το Αζερμπαϊτζάν με αεροσκάφη SU-25 και Mig-29, η Ιορδανία με F-16 και η  Αγγλική RAF με μαχητικά Typhoon Eurofighter.

H συμμετοχή των Άγγλων εάν τελικά επιβεβαιωθεί προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη στάση τους την ώρα που η Άγκυρα προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ με το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία και ενώ ταυτόχρονα στρέφεται εναντίον της Ελλάδας με πρωτόγνωρες απειλές και ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκαλώντας αστάθεια.

Με την RAF να αποτελεί τη μοναδική δυτική αεροπορία που συμμετέχει στην άσκηση εάν τελικά στείλει τα Eurofighter στο Ικόνιο.

Πακιστανοί και Αζέροι δεν έχουν αεροπορικά κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουν και φυσικά η συμμετοχή τους είναι το αποτέλεσμα των στενών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες με την Άγκυρα. Άλλωστε στο Πακιστάν προσέφυγε η TuAF αμέσως μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος για να καλύψει τα τεράστια κενά της σε ιπτάμενους ενώ βοήθησε στρατιωτικά τους Αζέρους στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το άνοιγμα στην Ιορδανία φαίνεται να εντάσσεται στην προσπάθεια των γειτόνων να επαναπροσεγγίσουν τις αραβικές χώρες  με τις οποίες τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς. Με τον πανίσχυρο άξονα Αθήνας-Τελ Αβίβ να στρέφει τους Ιορδανούς προς την Άγκυρα.

Η Πολεμική μας Αεροπορία θα παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις των Τουρκικών και των υπολοίπων αεροσκαφών με το ενδιαφέρον να εστιάζεται εάν τα αεροσκάφη των κρατών που λαμβάνουν μέρος στην «Anatolian Eagle» θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση πάνω από το Αιγαίο χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσης εντός του FIR Αθηνών όπως κάνουν καθημερινά οι γείτονες. Και φυσικά το ενδιαφέρον θα εστιαστεί πέρα από τα μαχητικά του Πακιστάν και των Αζέρων στα Eurofighter της RAF εφόσον τελικά πάρουν μέρος στην άσκηση.

Ελλάδα vs Τουρκία στον αέρα | Ποιος κερδίζει; | Σε ετοιμότητα τα Ελληνικά «γεράκια»

Η «Anatolian Eagle» μοιάζει σαν μια προσπάθεια της Τουρκικής αεροπορίας να βγει από την απομόνωση και να παρουσιάσει «σφυγμό» και πολυεθνική δραστηριότητα την ώρα που τα Ελληνικά «γεράκια» εκπαιδεύονται με φρενήρεις ρυθμούς σε Εθνικό επίπεδο ενώ διοργανώνουν αλλά και συμμετέχουν στις κορυφαίες αεροπορικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ αλλά και με άλλες φιλικές χώρες όπως το Ισραήλ. Στον «ΗΝΙΟΧΟ» πέταξαν μαζί με την αεροπορική ελίτ μεταξύ των οποίων Αμερικανοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί ενώ στην άσκηση συμμετείχαν τα αεροπλανοφόρα Harry S. Truman και Charles De Gaulle.

Ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται συνεκπαιδεύσεις με μαχητικά συμμαχικών και φιλικών κρατών.Τεράστια επιτυχία είχε και η «Tiger Meet 2022» η οποία διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τότε που η Αθήνα απέπεμψε την Τουρκική αεροπορία εξαιτίας της κλιμακούμενης προκλητικότητας των γειτόνων η οποία κορυφώθηκε τις επόμενες εβδομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *