Μία «ολιγωρία» όπως την χαρακτηρίζουν κύκλοι του «Ελληνικού Πενταγώνου», εκθέτει όχι μόνο την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ήταν στις 15 Δεκεμβρίου το βράδυ, κατά την διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής έλεγε χαρακτηριστικά: «Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale», βάζοντας στην τελική ευθεία το θέμα απόκτησης των νέων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Μάλιστα, όπως δημοσιεύσαμε βάσει πληροφοριών τις επόμενες ημέρες αναμενόταν να επισκεφτεί την Αθήνα η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Φλορανς Παρλί προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές και να επικυρώσει την συμφωνία, σε μία εκδήλωση που θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Όλα ήταν έτοιμα κι είχε οριστεί ως ημερομηνία άφιξης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας η 22 Δεκεμβρίου και στις 23 Δεκεμβρίου θα έπεφταν οι υπογραφές.
Όμως, ενώ από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτρεξαν όλες οι διαδικασίες με ταχύτητα φωτός – με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχει συγκροτήσει «ομάδα κρούσης» ειδικά για τον σκοπό αυτό, να τρέξει δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα που κολλούσαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται ότι ορισμένοι τορπίλισαν την διαδικασία.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ΓΔΑΕΕ ορισμένοι κύκλοι πίστεψαν ότι μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδρομή από την ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα να εκθέσουν την κυβέρνηση απέναντι στην σύμμαχο Γαλλία!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΓΔΑΕΕ παρέσυραν το υπουργείο με την άποψη ότι «δεν χρειάζεται η Σύμβαση για τα Rafale να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο» και αρκούσε «να πάει από την Βουλή, με την κύρωση του σχετικού νόμου». Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος και έβαλε μπλόκο στην «κακή συνεννόηση πριν αυτή εξελιχθεί σε φιάσκο».
Αυτός είναι και ο λόγος που την Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρουσίασαν το πρόγραμμα των Rafale.
Σύμφωνα με πληροφορίες , ως νέα πιθανή ημερομηνία εισαγωγής της «Σύμβασης των Rafale» για κύρωση στην Βουλή προκρίνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Αυτό, όμως, εξαρτάται εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις παρατηρήσεις που θα κάνει επί του κειμένου και από την συμφωνία με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, της οποίας το πρόγραμμα θα πρέπει να επιτρέψει την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Επιπλέον, αυτή τη φορά για να οριστεί ραντεβού θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι έχει απαλειφθεί κάθε πιθανότητα νέας έκπληξης.
Πληροφορίες από γαλλικές πηγές κάνουν λόγο για εκνευρισμό από κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης εξαιτίας του «ερασιτεχνισμού» που εκπέμπει ο χειρισμός της υπόθεσης από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν «δόθηκε μάχη με τον χρόνο και ασκήθηκε υπέρμετρη πίεση προς την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας για να βρεθούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale».
Όμως, τα απόνερα από την «ολιγωρία» για την «Σύμβαση των Rafale» δεν σταματούν εκεί, αφού επηρεάζεται κι όλος ο σχεδιασμός εκπαίδευσης αλλά και παραλαβής των μαχητικών στην χώρα μας. Εάν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα και κυρωθεί η αγορά των μαχητικών από την Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου, η αναχώρηση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας για εκπαίδευση μετατίθεται για τα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου.
Αυτό συνεπάγεται και την καθυστέρηση παραλαβής των πρώτων Rafale, αφού ο Αύγουστος «δεν υπάρχει» για την Γαλλία, δεδομένου ότι είναι ο μήνας αδειών και ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί. Άρα, οι πληροφορίες που έφεραν το τέλος Ιουνίου ως την πιθανή ημερομηνία παραλαβής των πρώτων γαλλικών μαχητικών, «διαγράφεται» από το καλεντάρι. Πλέον το βάρος δίνεται να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση κι αν είναι δυνατόν τον Σεπτέμβριο να παραληφθούν τα πρώτα 6 μαχητικά του τύπου.
Η υπογραφή 3 συμβάσεων και τα Rafale
Επειτα από περίπου τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των γαλλικών εταιρειών Dassault Aviation και MBDA France, οι 3 εμπορικές συμφωνίες έχουν οριστικοποιηθεί και αναμένεται να υπογραφούν εντός των προσεχών ημερών.
Η πρώτη σύμβαση αφορά την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale με αντισυμβαλλόμενη την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault. Αυτό αναλύσαμε ανωτέρω.
Η δεύτερη σύμβαση αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών με ανταλλακτικά και αντισυμβαλλόμενες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) είναι οι εταιρείες Dassault Aviation, Thales DMS France και Safran Aircraft Engines.
Η τρίτη σύμβαση θα συνομολογηθεί μεταξύ της ΓΔΑΕΕ από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και της MBDA France και θα αφορά τα όπλα που θα ενσωματωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Για το συμβόλαιο αγοράς των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor και επαναπιστοποίησης των πυραύλων Mica, Scalp και Exocet, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο από τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και από τα καινούρια Rafale, έχει προβλεφθεί η καταβολή 400 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι ετών από την υπογραφή της σύμβασης.
Στο ερώτημα πόσους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor θα προμηθευτεί η Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση, αφού οι όροι των τριών εμπορικών συμβάσεων με τους Γάλλους συμφωνήθηκε να μην αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.
Οι πύραυλοι Mica, Scalp και Exocet υπάρχουν σήμερα στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και αναμένεται να επαναπιστοποιηθούν για κοινή χρήση τόσο από τα Mirage 2000-5 όσο και από τα νέα Rafale. Οι πύραυλοι Scalp, τύπου Cruise, είναι ένα στρατηγικού χαρακτήρα όπλο με επίσημη εμβέλεια 350 χιλιόμετρα. Επειτα από μια υπερδεκαετή περίοδο αφοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, η αδράνεια ξεπεράστηκε και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κινήθηκαν ταχύτατα για την ολοκλήρωση των τριών συμβάσεων για την αγορά των Rafale.
με πληροφορίες από enikos.gr