Μία πόλη μπαίνει σε καραντίνα εξαιτίας του COVID-19.Τι σημαίνει αυτό

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
καραντίνα

Στις 23/01/2020 η πόλη Ουχάν στην Κίνα μπήκε σε κατάσταση καραντίνας, εξαιτίας του ξεσπάσματος του κοροναιού COVID-19.Τώρα πια μπορεί να περιγραφεί ως πόλη-φάντασμα. Το μοναδικό σημείο της Ουχάν που μοιάζει να σφύζει από ζωή, είναι το μέρος όπου σε περίπου δέκα μέρες κατασκευάστηκαν νοσοκομεία ικανά να στεγάσουν περισσότερα από 1000 κρεβάτια, μετά τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι κινεζικές αρχές να σώσουν οτιδήποτε αν σώζετε.

Όλος ο πλανήτης είδε εικόνες που συνήθως μόνο στις ταινίες βλέπουμε. Προκύπτει λοιπόν η απορία.

Τι γίνεται όταν μία πόλη μπαίνει σε καραντίνα; Tι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Σίγουρα το προφανές. Κανείς δεν μπορεί να μπει και να βγει από την πόλη. Η κατάσταση καραντίνας εφαρμόζεται για λόγους ασφάλειας του πληθυσμού σε περίπτωση εμφάνισης μεταδοτικής νόσου. Ωστόσο η καραντίνα δεν είναι μία κατάσταση σταθερή, έχει διαβαθμίσεις άρα και διαφορετικούς κανόνες κατά περίσταση. Όχι ως προς την είσοδο κι έξοδο από την απομονωμένη περιοχή, αλλά ως προς τις ελευθερίες εντός της απομονωμένης περιοχής.

Τι γίνεται στην Κίνα

Αυτή τη στιγμή στην Ουχάν, απαγορεύονται οι μετακινήσεις εντός πόλης ενώ έχει επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός για όλους. Απαγορεύεται επίσης η χρήση οχημάτων. Η περιοχή έχει ερημώσει, με άδειους δρόμους, πλατείες και χώρους που μέχρι πρότινος έσφυζαν από ζωή. Η  Ουχάν έχει περίπου 14.000.000 κατοίκους που σημαίνει πως ο έλεγχος του πληθυσμού γίνεται μόνο από το στρατό. Δεν είναι πάντως η μόνη πόλη της ασιατικής χώρας που βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης.

 Οι πληροφορίες από την Κίνα, είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες, από το καθεστώς της χώρας. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι το μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας που μεταδίδεται στην παγκόσμια οικονομία.

Παγκόσμιος ο COVID-19- Καραντίνα στην Ιταλία

Ο COVID-19 είναι πια παγκόσμιος. Στο Ιράν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καραντίνας, με τις γειτονικές χώρες τα σύνορά τους από και προς τα εκεί. Στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 800 κρούσματα ενώ στην Ιταλία ο αριθμός πλησιάζει τα 250. Η ιταλική κυβέρνηση μάλιστα, από το περασμένο Σάββατο έχει θέσει σε καραντίνα τους δήμους στους οποίους εμφανίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις λοίμωξης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς ο κοροναϊός ξέφυγε από τα όρια της Λομβαρδίας – οι τελευταίες αναφορές σημειώνουν για άτομα που έχουν νοσήσει στην Φλωρεντία και το Παλέρμο.

Στην Ιταλία έχουμε ακύρωση του βενετσιάνικου καρναβαλιού κι άλλων δημοσίων εκδηλώσεων, δεν γίνονται εκκλησιαστικές λειτουργίες, σχολεία, πανεπιστήμια και μουσεία έκλεισαν και πολλοί αγώνες της Serie A διεξάγονται με άδεια από κόσμο γήπεδα ή αναβάλλονται. Οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν κρούσματα έχουν απομονωθεί από τις δημόσιες συγκοινωνίες, με θέσπιση ποινικών κυρώσεων για οποιονδήποτε παραβιάσει τους κανόνες. Ωστόσο δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας προς το παρόν.

Αυτά έχουν οδηγήσει στο συνήθη πανικό που καταλαμβάνει τον κόσμο. Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ η κλασσική εικόνα που κάνει την εμφάνισή της σε περιπτώσεις πανικού. Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις και στις οικονομίες των περιοχών που βρίσκονται σε καραντίνα καθώς και στους εμπλεκόμενους με αυτές συνεργαζόμενους φορείς.

Πώς και πότε μπορεί να βγει μία πόλη από την καραντίνα;

Εδώ έχουμε διαφορετικές απαντήσεις αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας είναι πως δεν έχει προς το παρόν βρεθεί το ακριβές αντίδοτο για τον COVID-19. Είναι σίγουρο πως αν δεν υπάρξει είτε φάρμακο είτε ανάσχεση του αριθμού των νέων ασθενών δεν θα μπορούμε να μιλήσουμε για ομαλότητα.

Το ουσιαστικό και ζωτικό κομμάτι είναι ο έλεγχος διάρκειας δύο εβδομάδων για όλους τους ασθενείς σε νοσοκομείο, ώστε να παρατηρηθούν τα στάδια επώασης του ιού.

Παράλληλα απαιτείται υπομονή και κατανόηση από τον περιορισμένο πληθυσμό.  Τέλος, πρέπει να  εφαρμόζονται στο ακέραιο όλες οι οδηγίες που σχετίζονται κυρίως με την ατομική υγιεινή.

Θυμίζουμε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας που είναι απλές και κατανοητές. Αν κανείς τις ακολουθήσει και προσέχει δεν έχει κάτι να φοβηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *