Μετά τον Βορρά, που έχει μπει σε καραντίνα, η Ιταλία βλέπει τον νέο κοροναϊό Covid-19 να εξαπλώνεται στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Κρούσματα καταγράφονται στη Φλωρεντία και στη Σικελία, την ώρα που οι αρχές δίνουν μάχη για να αποτρέψουν την περαιτέρω μετάδοση. Πώς όμως έφτασε η χώρα να είναι το μεγαλύτερο «θύμα» του Covid-19 στην Ευρώπη; Ένας συνδυασμός παραλείψεων και… κακής τύχης ευθύνεται για την απροσδόκητα ταχεία μετάδοση με τα περισσότερα από 200 κρούσματα και τους 7 νεκρούς, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων αξιωματούχων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Γιατί η Ιταλία υποφέρει τόσο από τον Covid-19;
Το γιατί η Ιταλία υποφέρει τόσο περισσότερο από τους γείτονές της έχει πραγματικά προβληματίσει την κυβέρνηση και τις υγειονομικές υπηρεσίες που πίστευαν ότι είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν πιθανή εμφάνιση του νέου κοροναϊού. Όπως φαίνεται αρκεί ένα λάθος- ειδικά εάν αυτό συμβεί σε νοσοκομείο. Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη εξήγηση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε εν μέρει «επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο» και δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ευθύνες των περιφερειακών αρχών, αν και αναγνώρισε ότι απαιτείται κεντρικός συντονισμός στη μάχη. Με τον Κόντε να μην κατονομάζει το νοσοκομείο, οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πάνω στον πανικό του έδωσε μία «μη πειστική» εξήγηση, έφτασε να πει «κάτι αδιανόητο, σχεδον φασιστικό» για να μεταθέσει την ευθύνη. Είναι προφανές ότι το blame game έχει αρχίσει.
Ποιος είναι ο «ασθενής μηδέν»
Οι αρχές εν τω μεταξύ δεν έχουν εντοπίσει ακόμη τον «ασθενή μηδέν». Ωστόσο προσπαθώντας να δουν πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο ιός φτάνουν στην περίπτωση ενός 38χρονου, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Κοντόνιο, κοντά στο Μιλάνο, στο οποίο μολύνθηκαν τελικά δεκάδες ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα πρόσφατα και το πώς προσβλήθηκε από τον Covid-19 παραμένει μυστήριο. «Τελικά όλα καταλήγουν στην ατυχία» σχολιάζει ο Φαμπρίτσιο Πρεγκλιάσκο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας άνδρας με συμπτώματα πνευμονίας στο Κοντόνιο, μία αγροτική περιοχή, θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό;» λέει στο Bloomberg.
Δείτε εδώ την πορεία του ιού στην Κίνα
Δεν ήταν το πρώτο κρούσμα που κατεγράφη στη χώρα. Είχαν προηγηθεί τρία στη Ρώμη, με τα δύο εξ αυτών να είναι Κινέζοι, που επισκέπτονταν την ιταλική πρωτεύουσα. Το ερώτημα βεβαίως είναι τι γίνεται τώρα. Το υπουργείο Υγείας και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας διαβεβαιώνουν πως πλέον οι έλεγχοι και όλες οι διαδικασίες εφαρμόζονται «άψογα» και μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών. Ήδη έχουν διενεργηθεί 4.000 τεστ για τον ιό σε νοσοκομεία ανά τη χώρα και η προσπάθεια συνεχίζεται. Η Ε.Ε. συνιστά ψυχραιμία και είναι έτοιμη και εκείνη να προσφέρει στήριξη στη γειτονική χώρα.
Η οικονομική ζημία από αυτές τις εξελίξεις θα είναι σημαντική. Στην Ιταλία, το ξέσπασμα έχει εμφανιστεί σε περιφέρειες – βιομηχανικά κέντρα όπως η Λομβαρδία, το Βένετο και η Εμίλια-Ρομάνια. Θα υπάρξουν σοβαρές διαταραχές στην προσφορά και τη ζήτηση, καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και ταξιδεύουν λιγότερο. Ο τουρισμός θα υποφέρει. Ο Ignazio Visco, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, ανέφερε στο Bloomberg News ότι ο αντίκτυπος του νέου κοροναϊού στην ιταλική οικονομία μπορεί να φθάσει έως και το 0,25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ζήτησε επίσης συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική απάντηση από διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, εάν το χτύπημα από τον ιό δεν αποδειχθεί προσωρινό.
Η Ιταλία δεν είναι καλά πλασαρισμένη ώστε να αντέξει τον αντίκτυπο της επιδημίας. Το τεράστιο δημόσιο χρέος της, το οποίο ανήλθε σε περίπου 135% του ΑΕΠ το 2018, καθιστά πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες σε μια περίοδο ύφεσης. Το αναπόφευκτο κόστος διαχείρισης της επιδημίας θα θέσει τα δημόσια οικονομικά υπό περαιτέρω πίεση. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας σημείωνε άνοδο τη Δευτέρα το πρωί, ενώ οι μετοχές “βυθίζονταν”.
με πληροφορίες από naftemporiki