Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου | Επιστολή

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου
Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου | Επιστολή

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ανάληψη της πρωτοβουλίας Repower EU δεν απάντησε στο βασικό ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την εξεύρεση άμεσα διαθέσιμων πόρων για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των οικονομιών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων απέναντι στη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις, οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν εκ νέου ξεφύγει, με την ακριβότερη αγορά, αυτήν της Ιταλίας να πλησιάζει στα 600 ευρώ/MWh (594,83 ευρώ/MWh).

Σε αυτό το εξαιρετικά εύθραυστο περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην οποία προτείνει να υπάρξει ένα reset στη χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου μέσω ενός σχεδίου 6 σημείων.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από την πρόεδρο της Επιτροπής να παρέμβει για κάποιο χρονικό διάστημα και να επιβάλει πλαφόν στην χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου σε μια εύλογη τιμή.

Συμπληρωματικά ή εναλλακτικά προτείνονται και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως ο αποκλεισμός από τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου των traders ή ακόμη και η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.

Η πρόταση έξι σημείων

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι οι τιμές που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα επάρκειας ή τροφοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης προτείνει καταρχάς την επιβολή πλαφόν τιμής στην τιμή TTF του φυσικού αερίου.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα όρια ημερήσιας διαπραγμάτευσης στη τιμή, παρόμοια με εκείνα που ισχύουν στα χρηματιστήρια. Αυτό θα επιτρέψει να περιοριστεί η μεταβλητότητα στο εύρος διακύμανσης της τιμής TTF, σε ποσοστό πχ 10%.

Επίσης προτείνεται να υπάρξει ένας έκτακτος προσδιορισμός τιμής, που θα ισχύσει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δηλαδή σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη χρειάζεται η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Για τις χονδρεμπορικές αγορές του ηλεκτρισμού το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι το 5%.

Μια ακόμη δυνατότητα που υπάρχει είναι να επιτρέπεται μόνο η συναλλαγή με φυσική παράδοση, που επίσης μπορεί να επιβληθεί για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί η χειραγώγηση της αγοράς.

Τέλος ένα ακόμη εργαλείο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς  αερίου μέσω της σύζευξης των αγορών των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ασίας.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την προώθηση της συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG και πιθανόν εισάγοντας όρια στα κόστη μεταφοράς προκειμένου να αποθαρρυνθεί η κερδοσκοπία.

Στην επιστολή Μητσοτάκη υπογραμμίζεται ότι οι προτάσεις αυτές συνιστούν σημαντικές παρεμβάσεις στις αγορές και για αυτό το λόγο πρόκειται για λύσεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη αξιοποιηθεί σε άλλες αγορές κάτω από έκτακτες συνθήκες στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει την πρότασή του για το σχέδιο 6 σημείων για την αγορά του φυσικού αερίου σε άρθρο του στο Politico.

Στο άρθρο ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν διαμορφώνονται αυτήν την έκτακτη περίοδο από τις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης και τονίζει ότι το σπιράλ της σπέκουλας και των “πολιτικοποιημένων” τιμών του φυσικού αερίου θα πρέπει να σταματήσει.

“Όταν οι αγορές παύουν να λειτουργούν ομαλά, είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων και των ρυθμιστών να παρέμβουν και να διασφαλίσουν ότι οι αγορές μπορούν να επανεκκινήσουν και να βρούν νέα ισορροπία”, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Πρέπει να δράσουμε τώρα, το πρόβλημα δεν θα φύγει έτσι απλά καθώς θα υποχωρεί η ζήτηση για φυσικό αέριο για θέρμανση. Το πρόβλημα θα επιμείνει και την άνοιξη και το καλοκαίρι και θα επηρεάσει τις τιμές του ρεύματος, που συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Το σχέδιο που προτείνεται έχει σχεδιαστεί προκειμένου να προστατεύσει τη λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών του φυσικού ερίου και του ηλεκτρισμού και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ δε θα υποφέρουν υπερβολικά σε μια περίοδο που είναι ήδη γεμάτη από προκλήσεις καταλήγει ο πρωθυπουργός

Τα εργαλεία που προτείνει η ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας παρουσίασαν τις προτάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει περιορισμός κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα των εισαγωγών ρωσικού αερίου, μέσω της ενίσχυσης των προμηθειών LNG, της αξιοποίησης πράσινων αερίων (βιοαερίου, υδρογόνου) και της αύξησης της χρήσης των ΑΠΕ.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, η Ε.Ε. προτείνει στα κράτη μέλη:

Είτε να ρυθμίσουν τις λιανικές τιμές του ρεύματος

Είτε να φορολογήσουν τα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού που προκύπτουν εξαιτίας των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών

Είτε να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τους ρύπους για να εξασφαλίσουν πόρους για επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Δείτε την επιστολή Κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν

Powered By EmbedPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *