Βουλευτική Αποζημίωση | Πόσα παίρνουν οι βουλευτές | Ανύπαρκτη φορολόγηση των βουλευτών | Έως και το 77% του εισοδήματος τους είναι καθαρό

Last updated on 8 Φεβρουαρίου, 2023 at 09:51 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Βουλευτική Αποζημίωση | Πόσα παίρνουν οι βουλευτές | Ανύπαρκτη φορολόγηση των βουλευτών | Έως και το 77% του εισοδήματος τους είναι καθαρό
Βουλευτική Αποζημίωση | Πόσα παίρνουν οι βουλευτές | Ανύπαρκτη φορολόγηση των βουλευτών | Έως και το 77% του εισοδήματος τους είναι καθαρό

Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και ήδη δύο χρόνια πανδημίας η οικονομία της Ελλάδας παραμένει προβληματική. Ακόμα πιο προβληματική παραμένει η πραγματική οικονομία, το εισόδημα των πολιτών που βλέπουν την ακρίβεια να τσακίζει τον οικογενειακό προυπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να δούμε τις πραγματικές απολαβές των βουλευτών που όπως θα δείτε , με βάση το εκκαθαριστικό μηνιαίο αποδεικτικό που λαμβάνουν από την Βουλή, αλλά και τη «φορολόγηση» στην οποία υπόκειται η βουλευτική αποζημίωση διαφέρουν ριζικά ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκει ο καθένας.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός ότι όλα τα κόμματα κρατούν σε μηνιαία βάση ένα μεγάλο ποσό από την αποζημίωση που λαμβάνει κάθε βουλευτής.

Αναλυτικά η βουλευτική αποζημίωση

Η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση για έναν βουλευτή είναι στα 5.135 ευρώ.
Σε αυτό το ποσό προστίθενται:

  • τα έξοδα κίνησης που είναι από 291 έως 389 ευρώ,
  • τα ταχυδρομικά τέλη 909 ευρώ
  • και το επίδομα οργάνωσης γραφείου που φτάνει από 664 έως 831 ευρώ. 

Επομένως, στην τσέπη του βουλευτή μπαίνουν περίπου 7.000 ευρώ μηνιαίως.

Ξεχωριστή είναι η αμοιβή για συμμετοχή στις επιτροπές που είναι 75 ευρώ τη συνεδρίαση ποσό, το οποίο φορολογείται.
Αφαιρώντας το ποσό που κρατάει το κόμμα αλλά και τις διάφορες εισφορές, το καθαρό πληρωτέο ποσό το μήνα για έναν βουλευτή μπορεί να φτάσει στα 4.075 ευρώ ή στα 4.972 ανάλογα και με τις εισφορές που πληρώνει.


Για τους βουλευτές της επαρχίας προστίθεται και το επίδομα ενοικίου που είναι 1.000 ευρώ εφόσον νοικιάζουν διαμέρισμα ή 1.200 ευρώ εφόσον μένουν σε ξενοδοχείο.

17407708

Ανύπαρκτη φορολόγηση των βουλευτών – Έως και το 77% του εισοδήματος τους είναι καθαρό

Αξίζει να μελετήσουμε φυσικά εκτός από το λαμβάνειν που έχουν οι βουλευτές τι φορολογείται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για βουλευτική αποζημίωση κι όχι μισθό.

Πριν υπαχθεί σε φόρο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης αφαιρείται το ποσό των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση, καθώς και τυχόν ποσά που αποδίδονται στο κόμμα.

Το υπόλοιπο που απομένει, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων αυτών, είναι το συνολικό καθαρό εισόδημα του βουλευτή.

Περαιτέρω, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται από το καθαρό αυτό εισόδημα το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτή ετήσια δαπάνη για την κάλυψη των αναγκών μίσθωσης των πολιτικών γραφείων και λοιπών αναγκών άσκησης του βουλευτικού λειτουργήματος.

Επιπλέον, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, από την ετήσια καθαρή φορολογητέα αποζημίωση του βουλευτή αφαιρείται, ως επιπλέον αφορολόγητο, ένα ποσό ύψους 10.868 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα βιβλιοθήκης ύψους 905,66 ευρώ

Ερχόμαστε τώρα στα επιδόματα τα οποία είναι αφορολόγητα. Εδώ το κέρδος των βουλευτών εκτοξεύεται.

* Επίδομα οργάνωσης γραφείου:

* Αποζημίωση εξόδων μετακίνησης

* Ταχυδρομικά τέλη

* Αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, θερινά τμήματα, επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, βουλευτών και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Το φορολογητέο ποσό μπορεί να περιοριστεί μόλις στο 23% του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος και το αφορολόγητο να φθάσει στο 77%.

Σε κανέναν άλλο φορολογούμενο δεν αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο κάποιο τμήμα του εισοδήματός του, παρά το γεγονός ότι κάθε φυσικό πρόσωπο καταβάλλει σημαντικό τμήμα από το ετήσιο εισόδημά του για την κάλυψη αναγκών άσκησης του επαγγέλματός του παρομοίων με αυτών που έχουν οι βουλευτές στο πλαίσιο άσκησης του λειτουργήματός τους.

Χοντρικά ο… κοινός θνητός πληρώνει φόρο εισοδήματος μεγαλύτερο κατά 5 περίπου φορές από το φόρο που πληρώνει ο βουλευτής για ίδιο ετήσιο καθαρό εισόδημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *