Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των πλοίων για σκραπ | Super deal για Πολέμη

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των πλοίων για σκραπ | Super deal για Πολέμη

Εν μέσω ισχυρής ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς, οι τιμές για scrap εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ στο Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

της Αναστασίας Βαμβακά

Μέχρι και τα 660$  έφτασε η τιμή για δεξαμενόπλοια την προηγούμενη εβδομάδα, με ελληνόκτητο υπερ-δεξαμενοπλοίο να εξασφαλίζει “εντυπωσιακή” πώληση σύμφωνα με την έκθεση της GMS.

Οι πωλήσεις περιλάμβαναν τον “Ταύρο” της Ινδονησίας, δεξαμενόπλοιο aframax 106.000 dwt που πωλήθηκε από την Pertamina.

Οι μεσίτες ανέφεραν ότι αυτό το σκάφος κατασκευής 1999 πωλήθηκε σε αγοραστές με έδρα το Μπαγκλαντές για 650 $ ανά ldt. Με αριθμό ldt 15.681 τόνων το σκάφος, ο πωλητής αποκόμισε  κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το 298.000 dwt VLCC “New Inspiration”, που κατασκευάστηκε το 2002, πουλήθηκε τον Αδ. Πολέμη σε Πακιστανούς breakers  με μία εξαιρετική τιμή προς 660 $ ανά ldt, αποκομίζοντας τίμημα 26,8 εκατ. δολαρίων από την πώλησή του για ανακύκλωση.

“Οι τιμές των χαλύβδινων πλακών σε γενικές γραμμές ήταν ο βασικός μοχλός για τις θεαματικές εμφανίσεις τον τελευταίο καιρό, καθώς τα έργα κατασκευής / υποδομής αυξάνονται για άλλη μια φορά, με την Covid-19 και τους σχετικούς περιορισμούς, φαινομενικά να χαλάρώνουν”, σημείωσε η GMS στο την πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή της.

“Με την εγχώρια ζήτηση χάλυβα στην Ινδία να αυξάνεται κατά ένα πρωτοφανές επιτόκιο, οι τελικοί αγοραστές βρίσκονται σε καλή θέση για να ανταγωνιστούν αγοραστές από το Πακιστάν, όπου οι τιμές εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.

Το Μπαγκλαντές ηγείται του πίνακα τιμών λόγω της επανέναρξης των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων των Ναυπηγείων και των υποστηρικτικών τιμών του χάλυβα”, ανέφερε έκθεση της Best Oasis. 

Η Clarkson Research Services πρότεινε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να κλιμακωθούν περαιτέρω, σημειώνοντας σε πρόσφατη έκθεση: “Πιθανές ενδείξεις ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, εάν η προσφορά χωρητικότητας στην αγορά ανακύκλωσης παραμείνει περιορισμένη”.

Άλλα δεξαμενόπλοια που πωλήθηκαν για scrap πρόσφατα περιελάμβαναν το δεξαμενόπλοιο 46.000 dwt Hippo το οποίο πουλήθηκε από Ινδονήσιους ιδιοκτήτες σε σκραπέρ του Μπαγκλαντές για 642 $ ανά ldt.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.