ΝΔ | Το πολιτικό «Χρηματιστήριο» της ομάδας Μητσοτάκη | Διαρρέουν ονόματα για το νέο υπουργικό | Οι αμετακίνητοι, οι νέοι και οι καραμπόλες

ΝΔ | Το πολιτικό «Χρηματιστήριο» της ομάδας Μητσοτάκη | Διαρρέουν ονόματα για το νέο υπουργικό | Οι αμετακίνητοι, οι νέοι και οι καραμπόλες

Μία διευρυμένη, ισχυρή και «δεμένη» ομάδα, με παλαιότερα αλλά και νέα μέλη συντονίζει και «τρέχει», χωρίς διακοπή, την προεκλογική εκστρατεία του Κ. Μητσοτάκη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μετά τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η ομάδα εργάζεται στους τρεις ορόφους των κεντρικών γραφείων της ΝΔ στην οδό Πειραιώς και από εκεί δίνει καθημερινά τη μάχη, για την διασφάλιση και ει δυνατόν τη διεύρυνση του εντυπωσιακού ποσοστού που πήρε η ΝΔ στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Η ομάδα (λένε οι πληροφορίες) ξεκινάει με πολύ «πρωϊνό καφέ», στη διάρκεια του οποίου – παρουσία του Κ. Μητσοτάκη – γίνεται γρήγορη επισκόπηση των θεμάτων της επικαιρότητας, εντοπίζονται τυχόν προβληματικές δηλώσεις ή εστίες μελλοντικών προβλημάτων, επαναβεβαιώνεται η στρατηγική και οι τακτικές κινήσεις και γίνεται ενημέρωση για όλα όσα κυκλοφορούν στο πολιτικό παρασκήνιο.

Στη σύσκεψη έχουν καθημερινή παρουσία οι δύο πρώην υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, οι κ.κ. Γ. Μπρατάκος, Π. Μαρινάκης, Θαν. Νέζης, Θ. Λιβάνιος, Ν. Χαρδαλιάς, Στ. Κονταδάκης, αλλά και ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου και ο ένας εκ των δύο ηγετικών στελεχών της V+O Θωμάς Βαρβιτσιώτης.

Κομβικός ο ρόλος Στ.Παπασταύρου και Θ.Βαρβιτσιώτη

Τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και στις επικείμενες, οι δύο τελευταίοι έχουν ιδιαίτερα έντονη συμμετοχή στον όλον σχεδιασμό και τη χάραξη της στρατηγικής. Ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά ήταν ο άνθρωπος των «δύσκολων αποστολών» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τους τελευταίους μήνες έχει μια ιδιαίτερα διακριτή συμμετοχή στο επιτελικό σκέλος της γαλάζιας εκστρατείας, ενώ το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι αναλαμβάνει και για λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη «ειδικές αποστολές», είτε για τη διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων είτε για τις επαφές με πρόσωπα που χρίζουν ειδικής μεταχείρισης.

Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του κ. Παπασταύρου, ο οποίος, πλην των αδιαμφισβήτητων τεχνοκρατικών του ικανοτήτων, είναι και ο συνδετικός κρίκος του κ. Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Τόσο, που κατά τις ίδιες πηγές, είναι βέβαιο ότι στην επόμενη ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου θα έχει αυξημένα καθήκοντα, πιθανότατα από τη θέση του υπουργού Επικρατείας.

Και ο σύμβουλος επικοινωνίας Θωμάς Βαρβιτσιώτης όμως, απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει διαχρονικά προσοχή στις αναλύσεις του για τις τάσεις της κοινής γνώμης, όπως φυσικά και ο παλαιός φίλος του προέδρου της ΝΔ Στάνλεϊ Γκρίμπεργκ, ο επονομαζόμενος και «γκουρού» της επικοινωνίας Αμερικανός, παλιός σύμβουλος των Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ.

Αναβαθμισμένος είναι το τελευταίο διάστημα και ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος, τον περασμένο Αύγουστο πήρε την «καυτή πατάτα» από τα χέρια του Γρηγ. Δημητριάδη, ανιψιού του κ. Μητσοτάκη, που μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών διατηρεί προσωπική σχέση με τον πρόεδρο και κάποιους συνεργάτες του, αλλά πολιτικά παραμένει σε απόσταση ασφαλείας. Ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, από τον Ιανουάριου επιφορτίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη με τα βαριά καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ενώ είναι ένας πόλος αναφοράς για πολλούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Σκέρτσος, Γεραπετρίτης και Μαρινάκης

Από την πλευρά του, ο πρώην κυβερνητικός και νυν εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, σηκώνει το κύριο βάρος της επικοινωνίας της γαλάζιας καμπάνιας, ενώ επιμελήθηκε και τους φακέλους που παραδόθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά για την ενημέρωση του κυβερνητικού έργου.

Τα νομικά θέματα και άλλες δύσκολες και ευαίσθητες υποθέσεις χειρίζεται παγίως ο κ. Γ. Γεραπετρίτης, για την παραμονή ή μη του οποίου στην επόμενη ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου διίστανται, αν και οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι θα έχει εκ νέου γραφείου δίπλα στον κ. Μητσοτάκη, που τον περιβάλει σταθερά με εμπιστοσύνη.

Την ευθύνη των περιοδειών και επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη έχουν ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, από κοινού με τους Στ. Κονταδάκη, Ν. Χαρδαλιά και Θάν. Νέζη, ο οποίος είναι από τους παλαιότερους αν όχι ο παλαιότερος εκ των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ, ενώ ρόλο στα οργανωτικά, έχει και ο διευθυντής της ΝΔ Χρ. Σμυρλής.

Παρασκήνιο: Διαρρέουν ονόματα από Μαξίμου για το νέο υπουργικό – Οι αμετακίνητοι, οι νέοι και οι καραμπόλες

Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει η διαρροή ονομάτων για τους υπυργικούς θώκους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν, οι αλλαγές θα έχουν αφενός δομικά χαρακτηριστικά, θα υπάρχουν τα στελέχη που θα διατηρήσουν τις θέσεις τους ενώ το ενδιαφέρον επικτρώνεται στα νέα ονόματα που μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι δομικές αλλαγές αναμένονται καταιγιστικές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στα εξής:

  • Αναμένεται να ιδρυθεί νέο Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις και σε συγκεκριμένες αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο.
  • Ακούγεται έντονα η «μετακόμιση» της χωροταξίας στο νέο υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, αλλά και του Περιβάλλοντος στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης- Πολιτικής Προστασίας.
  • Είναι πιθανό να «σπάσει» το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε δυο διαφορετικά χαρτοφυλάκια, αλλά και να «ομαδοποιηθούν» υπουργεία σε κύκλους ευθύνης με επικεφαλής υπερυπουργούς και αντικείμενο κεντρικά ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής όπως η οικονομία, τα εθνικά θέματα, η διαχείριση της καθημερινότητας, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων κλπ.

Ποιοι διατηρούν το παλιό χαρτοφυλάκιο

Μόνο εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα αποχωρήσουν η Λίνα Μενδώνη από το Πολιτισμού, ο Κυριάκος Πιερρακάκη από το Ψηφιακής Πολιτικής, ο Χρήστος Στυλιανίδης από το Κλιματικής Κρίσης- Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ακουστεί για τα υπουργεία Εσωτερικών με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοσίου, αλλά και για το Εξωτερικών ή το Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μετακινείται πιθανώς στο Εθνικής Άμυνας.

Για το Πεντάγωνο όμως ακούγονται και τα ονόματα του Νίκου Δένδια (εάν δεν πάει πρόεδρος της Βουλής άρα ο Κώστας Τασούλας να οδεύσει προς το Πολιτισμού) και της Νίκης Κεραμέως (που όμως μπορεί να μετακινηθεί και στο Δικαιοσύνης). Ρόλο στο Εξωτερικών αναμένεται να έχει και ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, τον οποίο εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ο κ. Μητσοτάκης.

Στον οικονομικό κύκλο υπουργείων, κεντρικό ρόλο θα έχει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που θα έχει και την ευθύνη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το δίδυμο της Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης) ακούγονται για τα υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών- Υποδομών.

Για το Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ακουστεί το όνομα του Κώστα Σκρέκα, με συνεργάτες βουλευτές από αγροτικές περιοχές, όπως ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Εάν υπάρξει νέα προσθήκη υπουργού από το χώρο του Κέντρου, τότε ίσως ένα υπουργείο από τα λεγόμενα «παραγωγικά» αναλάβει ο Γιώργος Φλωρίδης. Αν υπάρξει και δεύτερη προσθήκη, δεν θα εκπλαγεί κανείς να δει την Άννα Διαμαντοπούλου σε ένα υπουργείο όπως λχ το Παιδείας, για το οποίο, όμως, έχει ακουστεί και το όνομα του τέως πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιου με το Επικρατείας της ΝΔ, Νίκου Παπαϊωάννου, ενώ από τους «γαλάζιους» βουλευτές τις απαραίτητες προδιαγραφές συγκεντρώνουν άτομα όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος κλπ.

Στα υπουργεία της καθημερινότητας, αυξημένο ρόλο στο Υγείας θα έχει η επικεφαλής του Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ίσως μαζί με τον Χάρη Θεοχάρη, εάν αυτός επιστρέψει στην κυβέρνηση, καθώς και η Σοφία Ζαχαράκη που ακούγεται για το Στεγαστικής Πολιτικής. Σε αυτό τον τομέα θα αξιοποιηθεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ προς αναβάθμιση είναι και ο Γιώργος Σταμάτης από το Επικρατείας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και άλλα στελέχη που έδωσαν πετυχημένες εξετάσεις τα τελευταία χρόνια, όπως ο Χρήστος Τριαντόπουλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και «νέοι» παίκτες όπως η Ιωάννα Λυτρίβη από το Επικρατείας και η «παλιά» Έλενα Ράπτη.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και οι «παλιοί» Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Ζωή Ράπτη κλπ. Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνουν οι Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Αλέξης Πατέλης και ο νεοεισελθών Σταύρος Παπασταύρου, ίως με προσθήκη του Παύλου Μαρινάκη, εάν ενταχθεί στο τιμ της επικοινωνίας με κεντρικό ρόλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *