Tο παρασκήνιο για τις εκλογές | Η στρατηγική της κυβέρνησης

Tο παρασκήνιο για τις εκλογές | Η στρατηγική της κυβέρνησης

O Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει επιβάλλει “σιωπητήριο” στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εκλογές . Σίγουρα η διαχείριση (επικοινωνιακή και ουσιαστική) της υπόθεσης του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη είναι το βασικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση , όμως στο παρασκήνιο ο προβληματισμός για τον χρόνο της εκλογικής μάχης είναι διάχυτος.

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη, το αποτύπωμα της στην κοινωνία και η κριτική για όσα δεν έγιναν στον τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι ο καταλύτης για την τελική απόφαση του Πρωθυπουργού για τις εκλογές.

Ήδη, η 9η Απριλίου, ως η ημερομηνία για να στηθεί η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, φέρεται να έχει “καεί”. Κι αυτό γιατί ως την Κυριακή των Βαϊων μένουν μόλις 5 εβδομάδες και πλέον οι περισσότερες εισηγήσεις είναι στη λογική ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη χρονική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα. Μην ξεχνάμε πως θα είναι τα μνημόσυνα των 40 ημερών από την τραγωδία. Εξαιρετικά απίθανο να πάει σε εκλογές ο Μητσοτάκης τις μέρες εκείνες.

Κάλπες στις 21 Μαΐου;

‘Οπως αποκάλυψε χθες το newsit.gr, τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στο πολιτικό σκηνικό η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, έβαλε δυνατά στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες την εισήγηση οι κάλπες να στηθούν τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται και η Κυριακή 14 Μαΐου.

Και καθώς η κάλπη της απλής αναλογικής δεν προβλέπεται να βγάλει ούτε αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά ούτε και κυβέρνηση συνεργασίας, οι δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής αναμένεται να στηθούν στις 2 Ιουλίου, μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.

Γιατί εκλογές τον Μάΐο;

Ως τότε εκτιμάται ότι θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις διαχρονικές ευθύνες της κάθε κυβέρνησης ως σήμερα, ενώ η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της επαρκή χρόνο για να κάνει πράξη τη δέσμευση της για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και να προωθήσει τις σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να μην ξανασυμβεί άλλη τραγωδία.

Χαρακτηριστικό του “συναγερμού” που έχει σημάνει, είναι ότι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να επανεξεταστούν θέματα ασφάλειας και σε αεροπλάνα, πλοία και άλλα μέσα συγκοινωνίας.

Ένας ακόμη λόγος που προκρίνεται ο Μάιος για τις εκλογές είναι ότι η χρονική απόσταση από το σιδηροδρομικό δυστύχημα θα αφήσει χώρο για να μπορέσει η κυβέρνηση να αναπτύξει την προγραμματική της ατζέντα για την επόμενη τετραετία και να αναδείξει τα πεπραγμένα της, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σε όλους τους τομείς της.

Το παρασκήνιο

O Πρωθυπουργός τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας, ευελπιστούσε ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει ο εκλογικός σχεδιασμός για κάλπες στις 9 Απριλίου.

Ωστόσο πλέον μόνο αν και εφόσον υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και λάβουν κινηματικό χαρακτήρα μπορεί να συζητηθεί οι κάλπες να στηθούν άμεσα, εκτιμά η ίδια πηγή.

Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις

Η τελική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να “κλειδώσει” προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις για να έχουν μια ακριβή εικόνα για το πολιτικό αποτύπωμα αυτής της τραγωδίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν η ΝΔ έχει και σε τι βαθμό δημοσκοπική φθορά, αν την δυσαρέσκεια προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης την “κεφαλαιοποιεί” ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και αν μεγαλώνουν τα ποσοστά της αντισυστημικής ψήφου.

«Διαχρονικές οι ευθύνες»

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι οι ευθύνες για το αδιανόητο αυτό δυστύχημα είναι διαχρονικές και σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνέντευξη τύπου που θα θα παραχωρήσει αύριο, αναμένεται με ντοκουμέντα να αναδείξει τις παραλείψεις και τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και δη του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

«Εκλογές τώρα είναι πολιτική αυτοκτονία»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα η Έλλη Τριανταφύλλου γράφει σε άρθρο της στο ieidiseis. Αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο βασικότερος υπέρμαχος της αναβολής των εκλογών για τον Μάιο ήταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και πιθανότερος διάδοχος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκης Σκέρτσος, με το σκεπτικό ότι εκλογές σε αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα του θρήνου, του πένθους και της οργής, θα «ήταν πολιτική αυτοκτονία για την κυβερνητική παράταξη», αφού δεν θα υπήρχε κανένα περιθώριο ανάπτυξης του γαλάζιου θετικού αφηγήματος για την επόμενη τετραετία.

Όλα δείχνουν ότι τα επιχειρήματα του κ. Σκέρτσου υιοθετεί πλέον και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρ ότι μέχρι τουλάχιστον την προηγούμενη Παρασκευή, ευελπιστούσε ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί από την αρχική του απόφαση, για κάλπες στις 9 Απριλίου.

Και αυτό, διότι, προφανώς και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η περίοδος μέχρι τα τέλη Μαΐου συνιστά πυκνό πολιτικό χρόνο και τα απρόοπτα καραδοκούν. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν σημάδια στον ορίζοντα που δείχνουν όχι μόνο συνέχιση των μαζικών διαμαρτυριών των νέων και όχι μόνο, αλλά ενδεχομένως και κλιμάκωση.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό επιχείρημα όσων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να μην μεταβάλλει τον εκλογικό σχεδιασμό του, υπό τον κίνδυνο, ο χρόνος να φέρει ακόμα μεγαλύτερη φθορά και ενδεχομένως και απρόοπτες καταστάσεις που θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα γενικευμένης έντασης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *