Προβλέψεις σοκ για την παγκόσμια οικονομία λόγω COVID-19.Νέα παρέμβαση της FED

παγκόσμια

H ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το κλείσιμο συνόρων και τα προσωρινά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και καταστήματα, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις θα επιφέρουν μόνιμο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα φέτος, σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της. Ο οίκος προβλέπει απότομη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, τουλάχιστον στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ προειδοποιεί ότι οι συνθήκες αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο και τις συνέπειες του κορωνοϊού θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Ηχηρότατο το καμπανάκι και από την Goldman Sachs.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τα μέτρα που εφαρμόζουν οι χώρες του G20 και αναμένουμε ότι θα αναπροσαρμόσουμε τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς θα έχουμε πιο σαφή εικόνα για το εύρος και τη φύση των μέτρων που λαμβάνουν οι χώρες. Μια βαθιά συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, τουλάχιστον στο δεύτερο τρίμηνο φαίνεται άμεση», υπογραμμίζει η Moody’s στην εκθεσή της.

Η Moody’s για την παγκόσμια οικονομία

Να θυμίσουμε ότι με βάση τις τελευταίες προβλέψεις, ο οίκος ανέμενε ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών(G20) το 2020, μια πρόβλεψη που λόγω της πανδημίας Covid-19 έχει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί. 

«Η αβεβαιότητα θα παραμείνει τουλάχιστον τουλάχιστον και κάποιους μήνες, όσον αφορά το πόσος καιρός θα χρειασθεί για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της νόσου και πώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντεπεξέλθουν με τις συνεπαγόμενες ζημίες. Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και ο φόβος για το τεράστιο χτύπημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα συμβάλλει στο ακραίο κλίμα αποφυγής ρίσκου, με αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή τιμών σε μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα και νομίσματα.», αναφέρει η έκθεση.

Aπό την πλευρά της πραγματικής οικονομίας, τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα προσφέρουν μια πρώτη ένδειξη για τον αντίκτυπο του σοκ που έχει υποστεί η κατανάλωση. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν βαθιά συρρίκνωση στις πωλήσεις λιανικής, βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και απώλειες θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα. Η Moody’s αναμένει υποτονική ανάκαμψη της Κίνας στο δεύτερο τρίμηνο. Εκτός της Ασίας, προβλέπει ισχυρό πλήγμα για τις οικονομίες Ιταλιας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Βρετανίας αλλά και των ΗΠΑ.

«Την ώρα που οι επιχειρήσεις παγώνουν τη δραστηριότητά τους, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν προσωρινές απολύσεις εργαζομένων για να μειώσουν το κόστος και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και καραντίνες συνεπάγονται τεράστιο, βραχυπρόθεσμο κόστος ανά τον κόσμο», επισημαίνει ο οίκος.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα εξαρτηθούν από το βάθος και διάρκεια που θα επιφέρει ο κορωνοϊός στην οικονομική παραγωγή αλλά και από το εάν  ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα είναι διαρκείας», αναφέρει.

‘Ακρως δραματικές είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs. Yπολογίζει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1%, καθώς το αμερικανικό θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικότερα βλέπει συρρίκνωσή του κατά 24% το δεύτερο τρίμηνο. 

Νέα δυναμική παρέμβαση από FED

Η FED απαντά στις εξελίξεις με έναν δυναμικό συνδυασμό μέτρων.  Ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί πρόγραμμα ύψους 300 δισ. για στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και το πρόγραμμα Term Asset-Backed Loan Facility, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ακόμη θα ξεκινήσει εκ νέου η αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων και συνεχίζει κανονικά το QE.

Στον απόηχο των ανακοινώσεών της τα futures στη Wall Street καταγράφουν δυναμική άνοδο. Ραγδαία αναστροφή του κλίματος και στην Ευρώπη. Παρίσι και Φραγκφούρτη γύρισαν σε θετικό έδαφος. Περιορίστηκαν επίσης οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη και τον FTSE 100 στο Λονδίνο.  

Λίγο νωρίτερα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Είχαμε ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παρά τα αυστηρότατα μέτρα, που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις κρούσματα και θάνατοι από τον Covid19 πολλαπλασιάζονται. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζονται τα τεχνικά προβλήματα. 

Στις 14:02 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε πτώση 4,4% και κινείται σε επίπεδα που είχε να συναντήσει εδώ και επτά χρόνια. Παρίσι και Φραγκφούρτη έρχονται αντιμέτωπα με απώλειες της τάξης του 3,5% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 3,7%. Πτώση 4,25% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Αεροπορικές και τουριστικές εταιρείες δέχονταν εκ νέου σφυροκόπημα, με τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής να κάνει βουτιά 7% στον πανευρωπαίκό δείκτη. Τα καμπανάκια για την παγκόσμια οικονομία πληθαίνουν. ΟΟΣΑ, Moody’s και Goldman Sachs εξέδωσαν νέες προειδοποιήσεις για ύφεση σήμερα. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1% το 2020, καθώς το αμερικανικό αναμένεται να κάνει ελεύθερη πτώση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναφέρει η naftemporiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *