Έκρηξη κερδοφορίας του ΟΛΠ. Έσοδα ρεκόρ για το Δημόσιο.Φόρος εισοδήματος 22 εκατ.

ΟΛΠ

Στιγμές δόξας βιώνει το λιμάνι του Πειραιά κι ο ΟΛΠ. Αφού αναδείχθηκε σε πύλη εισόδου για το Σινοευρωπαϊκό θαλάσσιο εμπόριο, παρουσιάζεται ως παράδειγμα επιτυχημένης ιδιωτικοποίησης.

Η αύξηση της εμπορικής κίνησης συνεπάγεται μεγαλύτερη δραστηριότητα, πωλήσεις και κερδοφορία. Αυτά έρχονται επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για τα πάσης φύσεως έσοδα που εισέπραξε το Ελληνικό Δημόσιο από τον ΟΛΠ. Το 2019 κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ.

 Μάλιστα ο ΟΛΠ για το 2019 θα ξεπεράσει σε καταβολές τα αντίστοιχα ποσά που κατέβαλε την εποχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κράτους.

Μερίσματα κερδοφορία

Το μέρισμα που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση.

Το 2011 όταν το δημόσιο ήλεγχε το 74% του μετοχικού κεφαλαίου, καταβλήθηκε συνολικό μέρισμα 250 χιλιάδων ευρώ και το Δημόσιο εισέπραξε 185.344 ευρώ.

Το 2019 το συνολικό μέρισμα ανέρχεται στα 13.740.000 ευρώ με το Δημόσιο να εισπράττει 3.227.656 ευρώ για το 23% των μετοχών που ελέγχει.

Το ποσό του 2019 είναι το πιο υψηλό της τελευταίας 10ετιας. Τα αντίστοιχα μερίσματα του Δημοσίου τις άλλες χρονιές ήταν:

2012 926.722 ευρώ

2013 2.224.133 ευρώ (για ποσοστό μετοχών 74%)

2014 1.834.910 ευρώ (για ποσοστό μετοχών 74%)

2015 2.064.737 ευρώ (για ποσοστό μετοχών 74%)

2016 515.972 ευρώ (για ποσοστό μετοχών 23%)

2017 990.296 ευρώ (για ποσοστό μετοχών 23%)

2018 2.452.603 ευρώ (για ποσοστό μετοχών 23%)

2019 3.116.656 ευρώ (για ποσοστό μετοχών 23%)

Aπό το 2017 και μετά η κερδοφορία του ΟΛΠ καταγράφει σημαντική αύξηση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα αντίστοιχα μερίσματα για τους μετόχους.

Άλλα έσοδα του δημοσίου

Δεν είναι όμως μόνο τα μερίσματα που καταβάλει ο ΟΛΠ προς το Δημόσιο και τα οποία αυξάνουν τα έσοδα για τον κρατικό κορβανά. 

Αυξημένος είναι ο φόρος εισοδήματος, το αντάλλαγμα παραχώρησης, η εισφορά προς τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, οι λοιποί φόροι και ΦΠΑ. Η μοναδική κατηγορία πληρωμών που παραμένει στα ίδια επίπεδα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. 

Για το 2019 ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ, το αντάλλαγμα παραχώρησης τα 5,4 εκατ. ευρώ, οι λοιποί φόροι & ΦΠΑ τα 26 εκατ. ευρώ ενώ για τη ΡΑΛ το ποσό ανέρχεται σε 466 χιλ. ευρώ. Μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν σταθερές στα 18 εκατ. ευρώ.

Το πράσινο φως απο ΕΣΑΛ

Θυμίζουμε πως μετά το «πράσινο φως» που άναψε η ΕΣΑΛ στο master plan του ΟΛΠ όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Έχουμε επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου κέντρου logistics. Παράλληλα έχουμε την κατασκευή ενός νέου κέντρου εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, την επέκταση των σταθμών διακίνησης αυτοκινήτων, τη βελτίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και την αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. Μάλιστα πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε να χορηγήσει 140 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά. Μέσα από συνεχείς επενδύσεις την τελευταία δεκαετία ο Πειραιάς έχει γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Αλεξανδρούπολη ο νέος ΟΛΠ

Γι αυτό άλλωστε και προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται 10 περιφερειακά λιμάνια: Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας. Όπως έχει γραφεί κι εδώ στο de-facto τουλάχιστον τέσσερα απ’ αυτά θα αξιοποιηθούν μέσω της πώλησης μετόχων κατά τα πρότυπα ΟΛΠ και ΟΛΘ και στα υπόλοιπα θα εξεταστεί η δυνατότητα υπο-παραχωρήσεων.

Φυσικά δεν παραβλέπουμε τις εξελίξεις στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που πιστεύεται ότι θα είναι ο νέος Πειραιάς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goldair Kαλλίνικος Καλλίνικος και ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων Βασίλης Μαγκλάρας, συναντήθηκαν με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην αμερικανική πρεσβεία. Η συζήτηση είχε θέμα τις λεπτομέρειες του σχήματος που θα διεκδικήσει λιμάνια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Καλλίνικος Καλλίνικος δήλωσε: «Η συνεργασία του ομίλου μας με πολυεθνικές επιχειρήσεις υψηλού κύρους αμερικανικών συμφερόντων προκειμένου να συμμετέχουμε ως κοινοπρακτικό σχήμα στις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις των Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Βόλου, συνιστά για εμάς στρατηγικό στόχο. Ο όμιλός μας με την ηγετική του παρουσία στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και logistics στην Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος ώστε τα συγκεκριμένα λιμάνια να εξελιχθούν σε πόλους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω αλλά και των τοπικών οικονομιών, καθιστώντας παράλληλα τη χώρα μας πρωταγωνιστή στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην Ε.Ε.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *