Ραφάλ | Oι υπογραφές για τα 18 Ραφάλ |Αγορά Arleigh Burke

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:49 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ραφάλ | Oι υπογραφές για τα 18 Ραφάλ |Αγορά Arleigh Burke
Ραφάλ | Oι υπογραφές για τα 18 Ραφάλ |Αγορά Arleigh Burke

Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» είναι ο βασικός λόγος που η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί επισκέπτεται την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, γράφει ο Βασίλης Νέδος.

Η κ. Παρλί και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψουν τη σύμβαση για τα «Ραφάλ», γεγονός που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών και στη Γαλλία, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου. 

Η άφιξη της κ. Παρλί δεν θα είναι η μόνη γαλλική επίσκεψη τις επόμενες ημέρες. Το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα «Ραφάλ» της γαλλικής αεροπορίας. Τα γαλλικά «Ραφάλ» θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της.

Αρχικά είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο περί υπογραφής της σύμβασης τις ημέρες που θα βρίσκονται στην Τανάγρα τα γαλλικά «Ραφάλ», ωστόσο επελέγη να μην συμβεί αυτό τον Φεβρουάριο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει προς τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο την παράδοση των πρώτων έξι.

Τα «Ραφάλ» δεν θα είναι το μόνο θέμα συζήτησης τη Δευτέρα. Η κ. Παρλί και ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συζητήσουν για την υπόθεση της συμμετοχής στοιχείων των Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι.

Η συμφωνία έχει επέλθει, η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο, για αποστολή που αφορά την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων και όχι πιο ενεργό επιχειρησιακή εμπλοκή, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία κ.ά.).

Η κ. Παρλί αναμένεται να παρουσιάσει στον Ελληνα ομόλογό της τη Δευτέρα και την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»).

Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Αθήνα επιθυμεί τις «Αρλεϊ Μπερκ» και συζητείται η πιθανότητα κατάθεσης πρότασης για την αγορά του συγκεκριμένου αντιτορπιλικού στη θέση των MMSC που έως τώρα προτείνει η αμερικανική πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και το πλαίσιο συζήτησης για την ενδιάμεση λύση.

Τι είναι τα Arleigh Burke

Τα «Arleigh Burke» έχουν εκτόπισμα που ξεπερνά τους 9000 τόνους, μήκος 156 μέτρα και πλήρωμα σχεδόν 300 άτομα. Αυτό που έχει σημασία είναι ο οπλισμός του, ο οποίος κι είναι βαρύτατος καθώς διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx» (τα οποία θέλει το Πολεμικό Ναυτικό), πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια ( 160 χλμ), τορπίλες αλλά και ένα οργανικό ελικόπτερο.

Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν πως με τα Arleigh Burke ικανοποιείται το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για πλοία ικανά να παρέχουν άμυνα περιοχής. Αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ έχουν βάλει το συγκεκριμένο πλοίο στο στόχαστρό τους.

Τονίζουμε πως η περίπτωση αποδέσμευσης από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό των Arleigh Burke, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αποτελεί μία από τις κυριότερες μονάδες κρούσης των ΗΠΑ. Φαίνεται πως η Αθήνα θα πιέσει και δεν αποκλείεται να προτείνει την απόκτηση των αμερικανικών αντιτορπιλικών με την μέθοδο leasing, ώστε να αποκτηθούν στη συνέχεια πλήρως. Επισημαίνουμε ακόμη ότι η απόφαση αποδέσμευσης των πλοίων είναι πολιτική.

Αυτό σημαίνει πως την απόφαση θα την πάρει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

5 thoughts on “Ραφάλ | Oι υπογραφές για τα 18 Ραφάλ |Αγορά Arleigh Burke

  1. Παράθεμα: «Κλέβουν τις εντυπώσεις» τα Rafale με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας στη DEFEA 2021 - Anexigito
  2. Παράθεμα: DEFEA 2021 | «Κλέβουν τις εντυπώσεις» τα Rafale με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας - De-Facto
  3. Παράθεμα: Rafale | Viper | Τι γίνεται με τα F-35 | Κλειδώνει το Αιγαίο - De-Facto
  4. Παράθεμα: Παρλί | Συμπαραγωγή Γαλλίας-Ελλάδας για τις φρεγάτες - De-Facto
  5. Παράθεμα: Ανάλυση | Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο | Exocet - Scalp - Meteor - De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *