North Star – Onex | Παράταση στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο Πάνος Ξενοκώστας (αριστερά), ο Θεόφιλος Πριόβολος (δεξιά) και πιθανόν και άλλοι υποψήφιοι στη μάχη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Ο Πάνος Ξενοκώστας (αριστερά), ο Θεόφιλος Πριόβολος (δεξιά) και πιθανόν και άλλοι υποψήφιοι στη μάχη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η 11η Δεκεμβρίου είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παράταση 14 ημερών δόθηκε στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο παρά… ένα της εκπνοής του.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είχε οριστεί η Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ωστόσο, μετά από απόφαση του ειδικού εκκαθαριστή, ο διαγωνισμός παίρνει παράταση 14 ημερών. Έτσι, ως νέα ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου την εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός και αφορά στην εκποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, τα οποία σήμερα ανήκουν στην υπερχρεωμένη Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ).

Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει ο όμιλος North Star του Έλληνα εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου και ο όμιλος ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα, ιδιοκτήτη του Νεωρίου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Μένει ωστόσο να φανεί εάν οι ενδιαφερόμενοι θα αυξηθούν.

Οι ανακοινώσεις των ενδιαφερόμενων

Με ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, η Pyletech Shipyards του ομίλου North Star γνωστοποιεί πως «τρεις μόλις ημέρες πριν τη λήξη του διαγωνισμού της ΕΝΑΕ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πληροφορηθήκαμε  την πρόθεση του ειδικού εκκαθαριστή να αναβάλει την κατάθεση των προσφορών για δύο εβδομάδες, κατόπιν αιτημάτων υποψηφίων αγοραστών».

Η Pyletech Shipyards είναι πανέτοιμη να υποβάλλει κανονικά την προσφορά της την Παρασκευή 27η Νοεμβρίου, τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση του και ο όμιλος ONEX αναφέρει: «Ο Όμιλος ΟΝΕΧ, με μοναδικό σκοπό την άρτια ενημέρωση της κοινής γνώμης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ζήτησε παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για το δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), ο οποίος ήταν σχεδιασμένος για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020. Το ποιοι κρύβονται πίσω από την παράταση αυτή, μπορεί να το αναζητήσει όποιος επιθυμεί στους κύκλους των «διακινητών» non-papers, οι οποίοι μεταξύ άλλων δηλώνουν και πανέτοιμοι…».

North Star – Onex|Παράταση στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το επιχειρηματικό «όραμα» της North Star για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο όμιλος North Star αποφάσισε να εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό, μέσω της εταιρείας του Pyletech Shipyards (μέλους της Pyletech Technologies).

Η Pyletech Technologies, με τη συνδρομή εξειδικευμένων διεθνών εταιρειών συμβούλων, έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο κινείται σε τέσσερεις άξονες:

Ο πρώτος είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ναυπηγείου, ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία, μέσα στο χώρο του ναυπηγείου, ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της επιστήμης, θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και νέα υλικά και θα ενισχύει τις ικανότητες κατασκευής και απόδοσης του ναυπηγείου. Ο τρίτος είναι η προσθήκη νέων υποδομών σε συγγενείς τομείς, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές της νέας επιχείρησης και ο τέταρτος είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση της διεθνούς και εγχώριας εμπειρίας σε συνεργασία με ΑΕΙ και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Κέντρα.

North Star – Onex|Παράταση στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι η Pyletech Shipyards είναι εταιρεία αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων, όπως και η Pyletech Technologies.

Το όραμα του Ομίλου North Star είναι να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και ναυτιλιακό τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας.

Τα νέα ναυπηγεία στον Σκαραμαγκά μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης ανταγωνιστικής ελληνικής βιομηχανίας, με εξωστρεφή προσανατολισμό, η οποία θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας, θα δημιουργεί υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα απασχολεί άριστα εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.

North Star - Onex|Παράταση στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
North Star – Onex|Παράταση στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ως πιθανή την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από την ΕΤΑΔ για την πώληση του ακινήτου της στο Σκαραμαγκά –το οποίο αποτελούσε τμήμα της παλαιότερης ενιαίας επιχείρησης των ναυπηγείων– αν και δεν είναι ακόμη γνωστοί οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού, η πρόθεση του Ομίλου είναι να συμμετέχει. Μόλις υπάρξει η πλήρης εικόνα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *