North Star – Πριόβολος | Ναυπηγεία Σκαραμαγκά |Ξεκίνησε η Αντίστροφη μέτρηση

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
North Star | Ναυπηγεία Σκαραμαγκά |Ξεκίνησε η Αντίστροφη μέτρηση
North Star | Ναυπηγεία Σκαραμαγκά |Ξεκίνησε η Αντίστροφη μέτρηση

Την ερχόμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών για τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Τότε αναμένεται να φανεί αν θα υπάρξει και τρίτος ενδιαφερόμενος πέρα από την Onex του Πάνου Ξενοκώστα και τη North Star του Θεόφιλου Πριόβολου.

Του Κώστα Κετσιετζή

Και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τα Ναυπηγεία έχοντας ο καθένας τα δικά του επιχειρηματικά πλάνα.

Από τη μία η North Star έχει εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο κινείται σε τέσσερις άξονες: Τεχνολογική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ναυπηγείου, δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, προσθήκη νέων υποδομών σε συγγενείς τομείς, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές της νέας επιχείρησης και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με κύκλους της North Star σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη, η Οnex σε συνεργασία με την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα Development Finance Corporation (DFC) βλέπει την ΕΝΑΕ ως κομβικό κομμάτι για τη δημιουργία ενός μεγάλου ναυπηγικού hub αποτελούμενο από το Νεώριο, την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά που θα μπορεί να ανταγωνιστεί με αξιώσεις άλλες χώρες, όπως η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδύσεις και στα τρία Ναυπηγεία αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ πάντως η Onex καλείται να ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ξεπερνώντας τα εμπόδια που επιχειρεί να θέσει η μέτοχος εταιρεία AXIS SA. Όπως έχει γράψει το Capital.gr η AXIS, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της “Νεώριον Συμμετοχών”, μετά από την FEYTEA που ελέγχει το 52,93% της εταιρείας και έχει ζητήσει την διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης από την ONEX. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της μητρικής Νεώριον Συμμετοχών που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ

Ζήτημα ημερών είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για ακίνητο 250 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και τη σταθερή δεξαμενή 5 των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Κύκλοι της North Star αναφέρουν πως αν και δεν είναι ακόμη γνωστοί οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού, πρόθεση του ομίλου είναι να συμμετάσχει. Πιθανότατα το ίδιο θα πράξουν και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι.

skaramangas
North Star | Ναυπηγεία Σκαραμαγκά |Ξεκίνησε η Αντίστροφη μέτρηση

Αγωνία για τους εργαζόμενους

Ενώ προχωρά ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ και ετοιμάζεται ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ, αγωνία επικρατεί για το μέλλον των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν να υπάρξει πρόβλεψη στην προκήρυξη του διαγωνισμού που να διασφαλίζει την μεταφορά τους στο νέο φορέα που θα αναλάβει τα Ναυπηγεία, χωρίς διακοπή. Ωστόσο, όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς λόγω κανονισμών της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια μεταξύ της προηγούμενης κατάστασης και της νέας.

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου και Μιχάλη Κατρίνη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι “με τις ενέργειες που καταβάλλονται για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, εξετάζονται, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εναλλακτικές λύσεις, πως, για παράδειγμα, η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και η επανατοποθέτηση των εργαζομένων και η διευκόλυνση της συνταξιοδότησης όσων βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης”.

Ποιος είναι ο Θεόφιλος Πριόβολος;

Ο Θεόφιλος Πριόβολος το 1997 ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Niki Shipping Ltd, η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό πλοίων, κυρίως για μεταφορικό έργο και διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Η ναυτιλιακή εταιρεία ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο North Star Group, στον οποίο επίσης ανήκουν εταιρείες του ιδίου με κύρια έργο στον κτηματομεσιτικό τομέα, στην πληροφορική, στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην ενέργεια.

Ο όμιλος υποστηρίζει ότι λόγω κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτεί και υποστηρίζει πολλούς μη κυβερνητικούς Οργανισμούς που προωθούν και στηρίζουν μελέτες για την ενδυνάμωση των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

6 thoughts on “North Star – Πριόβολος | Ναυπηγεία Σκαραμαγκά |Ξεκίνησε η Αντίστροφη μέτρηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *