Ιραν | Νομικές ενέργειες για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο Ιράν

Ιραν | Νομικές ενέργειες για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο Ιράν

Στην υπόθεση έχει εμπλακεί εταιρεία με ρυμουλκά από την Κωνσταντινούπολη που ζητά την εξόφλησή της από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ιρανικού δεξαμενόπλοιου – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

κείμενο Μηνάς Τσαμόπουλος

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι νομικές διαδικασίες για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, η Ελλάδα ετοιμάζει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα. Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Saeed Khatibzadeh δήλωσε με νόημα ότι «ελπίζουμε ότι η Ελλάδα στην πράξη θα απελευθερώσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο». Και αυτό γιατί ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση ανατρέπει απόφαση για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου «Lara» πρώην «Pegas», αυτό παραμένει στην Κάρυστο.

Και ο λόγος είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί εταιρεία με ρυμουλκά από την Κωνσταντινούπολη που ζητά την εξόφλησή της από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ιρανικού δεξαμενόπλοιου ενώ έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Το «Lara» το οποίο ως «Pegas» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων και μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κρατήθηκε από τις ελληνικές στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Το Ιράν σε αντίποινα κατάσχεσε με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια. Το «Lara» βρίσκεται ανοιχτά της Καρύστου από τον περασμένο Απρίλιο.

Το δικαστήριο της Χαλκίδας ζήτησε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία την κατάθεση δύο εγγυητικών επιστολών ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και 392.000 ευρώ για να αρθεί η προσωρινή απαγόρευση απόπλου του δεξαμενόπλοιου και να δοθεί ελευθεροπλοία από το Λιμεναρχείο Καρύστου.

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έχει κάνει δεκτές τις αντιρρήσεις του πληρεξούσιου δικηγόρου της εταιρείας «saman costar samirom servises construction executive company» και διέταξε την απόδοση του φορτίου πετρελαίου από το μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» στο «Lana».

Τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια, το «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Δίπλα στα ελληνικά πλοία βρίσκεται ένα υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο, το suezmax, Rima (IMO: 9150377), ναυπηγήσεως 1998, διατηρώντας ζεστό το ενδεχόμενο η ιρανική κυβέρνηση να αποφασίσει να μεταφέρει το φορτίο πετρελαίου από τα ελληνικά δεξαμενόπλοια. Το συγκεκριμένο ιρανικό δεξαμενόπλοιο είχε συμμετάσχει και στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο, σε παρόμοια επιχείρηση μεταφοράς φορτίου.

One thought on “Ιραν | Νομικές ενέργειες για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στο Ιράν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *