Η ΝΔ ανάβει τις προεκλογικές μηχανές | Γαλάζια… φροντιστήρια, λίστες, εξορμήσεις

Η ΝΔ ανάβει τις προεκλογικές μηχανές | Γαλάζια… φροντιστήρια, λίστες, εξορμήσεις

Τις (προεκλογικές) μηχανές της θέλει να ανάψει ξανά η ΝΔ

Μετά τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την τραγωδία στα Τέμπη το κυρίως μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταφέρεται στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το φριχτό δυστύχημα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον σιδηρόδρομο, η αφετηρία θα είναι η Τετάρτη (15/3) και η προγραμματισμένη ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον υπουργό Επικρατείας και μεταβατικό μέχρι τις κάλπες υπουργό Υποδομών Γιώργο Γεραπετρίτη. Αξίζει να τονιστεί πως η ΕΣΗΕΑ έχει προκηρύξει απεργία για την Τετάρτη 15/3.

Η πολιτική αντιπαράθεση αγριεύει με την κυβέρνηση υπό τη διαρκή πίεση της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό στην Πειραιώς 62 επιστρέφουν πλέον οι εντατικές συσκέψεις των κομματικών οργάνων καθώς και οι συναντήσεις των επιτελών της ΝΔ με βουλευτές – νυν και υποψηφίους, οι οποίοι έχουν πάρει επίσημο πράσινο φως.

Ηδη για την Τρίτη (14/3) μια ομάδα γαλάζια στελεχών έχει λάβει πρόσκληση για… φροντιστήριο «επόμενης μέρας» – αυτό αναφέρει το in.gr επικαλούμενο πληροφορίες του. Πρόκειται για τα λεγόμενα μπριφαρίσματα συντονισμού από τους επιτελείς του κόμματος ή και κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο επικεφαλής για τον στρατηγικό σχεδιασμό Βασίλης Φεύγας, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ Γιάννης Οικονόμου κ.ά.

Αυτά θα συνεχιστούν άλλωστε κάθε εβδομάδα – και πιθανότατα κάθε Τρίτη – όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, προ της τραγωδίας των Τεμπών.

Είναι σαφές ότι οι πόρτες της ΝΔ ανοίγουν εκ νέου με πρώτη προτεραιότητα την ανάλυση κάθε πτυχής που απορρέει από την τραγωδία. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι και κατά την προεκλογική μάχη της κυβέρνησης θα αναδεικνύεται ως ειδικός άξονας ο πόλεμος – σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – με το «βαθύ κράτος του αναχρονισμού».

«Παραδεχόμαστε, διορθώνουμε, χτίζουμε»

Με βάση αυτά, οι συγκρατημένες προσπάθειες για σταδιακή επιστροφή των γαλάζιων σε μια κομματική «κανονικότητα» καθορίζεται από τρεις λέξεις, σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς. «Παραδεχόμαστε, διορθώνουμε, χτίζουμε», όπως λένε αρμόδιες πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη τα κομματικά στελέχη να αναλαμβάνουν ευθύνες ενώπιον των πολιτών για καθυστερήσεις, λάθη, αμέλειες της περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ (ήδη ο Μητσοτάκης… προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι παρακολουθεί ποιος κρύβεται από τον δημόσιο διάλογο για την τραγωδία) αλλά και να προβάλλουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η προσδοκία είναι να μην «μηδενιστεί» στο σύνολό του – όπως το θέτει κομματικός παράγοντας – το κυβερνητικό έργο. «Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε όσα θετικά έχουν γίνει», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Πρόκειται γι αλλαγή πλεύσης από τη στρατηγική των πρώτων ημερών όπου όλη η ευθύνη έπεφτε στον σταθμάρχη (τότε μιλούσαν για ανθρώπινο λάθος όπως θυμάστε).

Πίσω στις γειτονιές

Πρώτο στοίχημα για το κόμμα είναι να επιστρέψει στις γειτονιές για απευθείας επαφή με την κοινωνία, ενόσω το κλίμα παραμένει πιεστικό για τη ΝΔ. Οι πολίτες ζητούν δίκαιες απαντήσεις για τα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δρομολογηθούν οι πρώτες τέτοιες εξορμήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσουν και οι πρωθυπουργικές περιοδείες. Στο πλάνο είναι επίσης η συνέχεια στις θεματικές συναντήσεις των γαλάζιων με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Ξεχωριστός άξονας στην προεκλογική προετοιμασία είναι βεβαίως και οι… λίστες με τις υποψηφιότητες. Και αυτές επανέρχονται στο τραπέζι για σκανάρισμα, με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν δυσάρεστες «εκπλήξεις».