Τραγωδία στα Τέμπη | Αρχίζει η έρευνα | Όλες οι εξελίξεις σε Κυβέρνηση , Βουλή και Δικαιοσύνη

Τέμπη | Αρχίζει η έρευνα | Όλες οι εξελίξεις σε Κυβέρνηση , Βουλή και Δικαιοσύνη
Τραγωδία στα Τέμπη | Αρχίζει η έρευνα | Όλες οι εξελίξεις σε Κυβέρνηση , Βουλή και Δικαιοσύνη

Εξελίξεις θα τρέξουν από σήμερα με τον νέο εφέτη ανακριτή να αναλαμβάνει την έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σημειώνεται, ότι το πεδίο της έρευνας αναβαθμίζεται καθημερινά, ξεφεύγει από τους χειρισμούς του σταθμάρχη και μετατοπίζεται και σε άλλα πρόσωπα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπόθεση είναι πολυσύνθετη. Στόχος της διαδικασίας είναι οι δικαστικές Αρχές να οδηγηθούν στα αίτια του δυστυχήματος και να καταλογιστούν οι ευθύνες στο σύνολό τους, σύμφωνα με το news247.gr.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παράλληλα, αναμένεται να περάσουν το γραφείο του ανακριτή, ξανά οι τρεις κατηγορούμενοι, δηλαδή οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής, ώστε ο ανακριτής να λάβει γνώση όλων των πληροφοριών που χρειάζεται και να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την μοιραία βραδιά.

Υπενθυμίζεται, πως και στους τρεις κατηγορούμενους ασκήθηκε δίωξη για τα ίδια, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, αδικήματα όπως του 59χρονου σταθμάρχη, που μετά την πολύωρη απολογία του πριν μία εβδομάδα, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα, από την εξέλιξη της έρευνας, είναι πιθανό να ασκηθούν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα.

Επίσης ο εφέτης ανακριτής, θα λάβει και τα στοιχεία των δικαστικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή. Πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν συντάξει το πόρισμα των ερευνών τους και περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση.

Παράλληλα, από σήμερα, Δευτέρα (13/3), ξεκινάει επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου από την Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Τερεζάκης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με σταθμάρχες και άλλους εργαζόμενους σε κομβικά σημεία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου του δυστυχήματος, προκειμένου να ελέγξει τις εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η ασφαλής επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου.

Μέχρι την Παρασκευή (17/3) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στο σημείο του δυστυχήματος.

Τραγωδία των Τεμπών: “Δεν υπάρχουν ούτε σταθμάρχες ούτε τηλεδιοίκηση” – Αποκαλυπτική κατάθεση και διάλογοι για…. “αχταρμά”

tempi
Τραγωδία στα Τέμπη | Αρχίζει η έρευνα | Όλες οι εξελίξεις σε Κυβέρνηση , Βουλή και Δικαιοσύνη

Με τον κόσμο να κατεβαίνει στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη και όχι συγκάλυψη, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με διαλόγους που γίνονται γνωστές τις τελευταίες ώρες, έμπειρος σταθμάρχης λίγο πριν από την τραγωδία χρησιμοποιούσε τη λέξη «αχταρμάς» για να περιγράψει σε μητέρα επιβάτη αμαξοστοιχίας την κατάσταση που υπήρχε εκείνη την ώρα στον σταθμό της Λάρισας.

Ο διάλογος: 

  • Μητέρα επιβάτη: Ναι καλησπέρα, μια πληροφορία παρακαλώ. Το τρένο των 20:40, ο προαστιακός για τη Θεσσαλονίκη, θα φύγει;
  • Σταθμάρχης: Των 20:40;
  • Μητέρα επιβάτη: Ναι. Γιατί είναι ο γιος μου τώρα, τελείωσε το φροντιστήριο και του είπαν…
  • Σταθμάρχης: Eίναι όλα λίγο αχταρμάς, κυρία μου. Τώρα είναι όλα, ένα πίσω απ΄τ’ άλλο, είναι λίγο καθυστερημένα…

Χαρακτηριστική είναι και η φράση του «Μη βιάζεσαι, θα μας γράψουν οι εφημερίδες», που χρησιμοποίησε ο ίδιος, λέγοντας σε συναδέλφους του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τοποθέτηση των συρμών στις σωστές τροχιές. Σε άλλες συνομιλίες έχουν καταγραφεί σταθμάρχες να ψάχνουν για σουβλάκια και να κάνουν άκομψα αστεία.

Τους διαλόγους έφερε στο προσκήνιο το protothema.gr: διάλογοι που ακόμα κι είναι αποσπασματικοί, αποτυπώνουν τη χαοτική κατάσταση που φαίνεται πως επικρατούσε στον σταθμό της Λάρισας. 

Ενδεικτικό είναι επίσης και πως ο σταθμάρχης Λάρισας που έχει προφυλακιστεί, έμαθε από την Πυροσβεστική για τη μετωπική σύγκρουση των τρένων και αρχικά ρωτούσε αν η μία αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε. Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της ανακριτικής έρευνας βρίσκονται οι αστοχίες και οι ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρόμων μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων.

  • Ένας από τους πιο έμπειρους σταθμάρχες του ΟΣΕ, ο οποίος είναι πια συνταξιούχος, κλήθηκε από την Ανακρίτρια της Λάρισας για κατάθεση, προκειμένου να συνδράμει στη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο έμπειρος υπάλληλος του ΟΣΕ γνώριζε εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον 59χρονο σταθμάρχη που προφυλακίστηκε, όπως και τον τρόπο λειτουργίας του σταθμαρχείου και της τηλεδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ieidiseis στην κατάθεσή του ερωτηθείς για τον 59χρονο Β.Σ., ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Λάρισας, σημειώνει:

  • «Όταν εργαζόμουν στον ΟΣΕ αυτός ασχολούνταν στο γραφείο αποσκευών. Μετά γνωρίζω ότι πήρε μετάταξη για το Υπουργείο Παιδείας το 2012 και επέστρεψε τον Αύγουστο του 2022 ως εκπαιδευόμενος σταθμάρχης. Η ηλικία του δεν του επέτρεπε να προσληφθεί ως σταθμάρχης. Και με την κινητικότητα όσον αφορά τους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς υπάρχουν όρια ηλικίας, Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης τελείωσε τη θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στις 24/1/2023. Εργάστηκε 5 μέρες στον σταθμό Καλαμπάκας και καλώς εργάστηκε για να αποκτήσει πείρα, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει εκεί για χρόνια και να αποκτήσει πείρα. Μια τόσο σύντομη εκπαίδευση δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθει κάποιος μόνος του στα καθήκοντα του σταθμάρχη στον σταθμό της Λάρισας».

Η Ανακρίτρια ρώτησε να μάθει για το κρίσιμο θέμα της τηλεδιοίκησης, ρωτώντας τον για ποιο λόγο σταμάτησε να λειτουργεί. Ο συνταξιούχος σταθμάρχης, με εμπειρία στον σιδηροδρομικό κόμβο της Λάρισας, απάντησε ότι «ο κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη προσωπικού σταθμαρχών που στελέχωναν την τηλεδιοίκηση και του προσωπικού συντήρησης των μηχανηματων τηλεδιοίκησης και της σιδηροδρομικής γραμμής. Δεύτερος λόγος ήταν μία πυρκαγιά έξω από τη Λάρισα, που κατέστρεψε έναν υποσταθμό ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε ποτέ».

Στη συνέχεια, η Ανακρίτρια τον ρωτάει πως διεξάγεται η κυκλοφορία των τρένων μετά την κατάργηση της τηλεδιοίκησης, με εκείνον να απαντά:

«Μόνο μέσω των σταθμαρχών των εκατέρωθεν σταθμών, με την ανταλλαγή τηλεγραφημάτων. Ο σταθμός της Λάρισας εξυπηρετείται από τρεις βάρδιες. Σε κάθε βάρδια απασχολούνταν πάντοτε δύο σταθμάρχες και άλλοι δύο ήταν στην τηλεδιοίκηση. Αυτό όπως έχω πληροφορηθεί σταμάτησε από το κλείσιμο της τηλεδιοίκησης».

  • Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας και να απαιτούν να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. 
Τραγωδία στα Τέμπη | Αρχίζει η έρευνα | Όλες οι εξελίξεις σε Κυβέρνηση , Βουλή και Δικαιοσύνη

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ και πλήθος συνδικάτων και φορέων. Εκτός από την Αθήνα, ποτάμι οργής έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και σε άλλες πόλεις.

Το νέο συλλαλητήριο ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την ιστορική συγκέντρωση της προηγούμενης Τετάρτης. Ήταν ένα ιστορικών διαστάσεων απεργιακό συλλαλητήριο, που πλημμύρισε για πολλές ώρες τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και συγκρίνεται ευθέως με τις μεγάλες αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις των αρχών της περασμένης δεκαετίας. Πυκνό πλήθος από διαδηλωτές, που κάποιοι εκτιμούν ότι ξεπέρασαν και τους 100.000, με πολλούς φοιτητές και μαθητές ανάμεσά τους, έστειλαν εκκωφαντικό μήνυμα πένθους και οργής για την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και για τους εγκληματικούς χειρισμούς της που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

  • Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Μαρτίου.  

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», είναι από τα συνθήματα που ακούγονται δυνατά στις κινητοποιήσεις και δίνουν το στίγμα των αντιδράσεων. 

Μικροένταση επικράτησε στην περιοχή του Μεταξουργείου έπειτα από την κινητοποίηση της Κυριακής, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για προκλητική στάση ξανά από την ΕΛ.ΑΣ., που έπνιξαν με χημικά την πλατεία και το μετρό, όπου μέσα υπήρχε κόσμος (ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι).

Αστυνομικοί προχώρησαν σε προληπτικές προσαγωγές πριν από την κινητοποίηση της Αθήνας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με την κατηγορία ότι έφεραν κροτίδες. 

Τραγωδία στα Τέμπη | Αρχίζει η έρευνα | Όλες οι εξελίξεις σε Κυβέρνηση , Βουλή και Δικαιοσύνη
Στα “πρότυπα” της αντιμετώπισης της υπόθεσης των υποκλοπών επιχειρεί η κυβέρνηση να συζητήσει η Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη. Κοινό πρόσωπο και στις δύο περιπτώσεις ο συνεργάτης του Κ.Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης EUROKINISSI |Τραγωδία στα Τέμπη | Αρχίζει η έρευνα | Όλες οι εξελίξεις σε Κυβέρνηση , Βουλή και Δικαιοσύνη

Η τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή – Άρωμα συγκάλυψης με διάχυση ευθυνών και Γεραπετρίτη στην πρώτη γραμμή – “Μέτωπο” της αντιπολίτευσης

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συζητείται το ζήτημα της ενημέρωσης των αρμόδιων επιτροπών του κοινοβουλίου σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη, αναφέρει το news247. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δίχως όμως τον υπουργό Μεταφορών της τελευταίας τριετίας.

Στην θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και μεταβατικός υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μάλιστα να έχει ήδη προαναγγείλει ότι κυβερνητικός στόχος δεν είναι ο εντοπισμός των κυβερνητικών ευθυνών αλλά αντιθέτως η «διάχυσή» τους και η λογική των συμψηφισμών με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδίως μάλιστα τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά σε δήλωση του Γιάννη Οικονόμου σύμφωνα με την οποία «καλούμε τον κ. Σπίρτζη (σ.σ υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση».

Παράλληλα στην Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστεί ολόπλευρα το δυστύχημα των Τεμπων, όπως έχει ήδη ζητήσει η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Μέρα 25 Σοφία Σακοράφα. Πάντως για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει επισημάνει ότι πρέπει να εξεταστεί και το ποια πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν.

Αυτά ενώ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνει πλέον λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Ενδεικτική ήταν η επισήμανση που έκανε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντησή του με τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. Σημείωσε πως «η τραγωδία δεν είναι ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης, όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους θα επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια» τονίζοντας πως «η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης».

Μάλιστα εντός της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσιες παρεμβάσεις για το ζήτημα των Τεμπών, αφού τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους δίνοντας σαφές μήνυμα σεβασμού στο πένθος για τους νεκρούς της τραγωδίας. Επίσης να σημειωθεί πως σήμερα με αντικείμενο την τραγωδία συνεδριάζει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζουν κυρίως στις ευθύνες του πρωθυπουργού εντοπίζοντας στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών στοιχεία παρόμοια με αυτά τις υπόθεσης των υποκλοπών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αρθρογραφία της η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη πρόκειγια για «έναν πρωθυπουργό που σε κάθε κρίση, σε κάθε σκάνδαλο, ισχυρίζεται άλλοτε πως δε γνώριζε και άλλοτε πως ξεγελάστηκε, που ζητά συγγνώμη ενώ τρέχει να συγκαλύψει τις ευθύνες του».

Επίσης η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται και στον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σημείωσε πως «κρύβεται». Σημειώνε μάλιστα πως «οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ παραιτήθηκαν στα… λόγια και συνέχισαν να «τρέχουν» τους Οργανισμούς, παρότι ελεγχόμενοι. Τελικώς, αποχώρησαν μετά τις καταγγελίες μας. Σήμερα, στον ΟΣΕ τοποθετείται μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Παναγιώτης Τερεζάκης. Ο άνθρωπος που μέχρι σήμερα ήταν εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης του ΟΣΕ για θέματα συντήρησης συστημάτων, αποκατάστασης ζημιών και τηλεδιοίκησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή, επέλεξε για διευθύνοντα σύμβουλο, μετά το δυστύχημα, τον άνθρωπο που ως σύμβουλος φέρει ευθύνη για την κατάσταση της υποδομής.Η επιχείρηση συγκάλυψης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στρέφονται και τα πυρά του ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του Παναγιώτης Δουδώνης, γραμματέας του Πολιτική Σχεδιασμού του κόμματος «όταν κάποιος είναι υπεύθυνος πολιτικά, έχει και την ευθύνη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε. Πολλώ δε μάλλον όταν στα λόγια υποστηρίζει ότι έχει διασφαλίσει την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ενώπιον της αντιπολίτευσης στη Βουλή». Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι αδιανόητο να διατείνεται ότι η τιμωρία του θα είναι να μην είναι Υπουργός για τον έναν μήνα ως τις εκλογές. Όταν η Νέα Δημοκρατία, επιπλέον, τον συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτια της, αυτό σημαίνει ότι δεν του αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος, αλλά παριστάνει πως όλα τα έκανε καλά».

Την πρόθεση του ΚΚΕ να επιμείνει για την απόδοση ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας που παραβρέθηκε χθες στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. Τόνισε πως ««δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή».

Έμφαση στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα δίνει και το Μέρα 25 αφού σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «ούτε η καταστολή, ούτε οι προσπάθειες συγκάλυψης, ούτε η προπαγάνδα της λίστας Πέτσα μπορούν να μας σταματήσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *