
To Σεπτέμβριο του 2023 μία εξέλιξη πέρασε στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων.
Ενας εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης των παρακολουθήσεων , ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος την επίμαχη περίοδο των παρακολουθήσεων κατείχε το 35% της ελληνικής Intellexa, της εταιρείας που εμπορευόταν το Predator, μπήκε στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Από τις 31 Αυγούστου 2023 βρέθηκε να είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Οι λεπτομέρειες του παρασκηνίου είναι άγνωστες.
Όπως ανέφερε τότε η στήλη Wiseman η εξέλιξη αιφνιδίασε και το Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον την ίδια ημέρα που ο Μπίτζιος μπήκε στο ΔΣ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, συμπτωματικά (;) παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους από την DPG Digital Media Group, του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο επί σειρά ετών οικονομικός συντάκτης του CNN Greece, Θανάσης Κουκάκης.
Ο δημοσιογράφος που απεκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών τον Οκτώβριο του 2022, είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος της Intellexa και των μετόχων της, του ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν και του Έλληνα Φέλιξ Μπίτζιου.
Τι σχέση έχει η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με το CNN Greece;
Για όσους δεν το γνωρίζουν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και η DPGDigital Media Group συστεγάζονται στα ίδια γραφεία στην Κηφισιά.
Ακούγεται, δε ότι χωρίς φυσικά να είναι εφικτό να διασταυρωθεί η σχετική πληροφορία, ότι ο κ. Μπίτζιος έχει συνδράμει τη διοίκηση της ΚΑΕ στο κομμάτι των χορηγιών. Κρατήστε το αυτό, διότι θα επανέλθουμε πιο κάτω.
Οσον αφορά στη νέα σύνθεση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ, έχει ως εξής:
1. ΠΑΡΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ που κατοικεί στο ΜΑΡΟΥΣΙ, ως Πρόεδρος Μη Εκτελεστικό Μέλος
2. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ως Διευθύνων Σύμβουλος
3. ΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ως Μέλος Διοικ. Συμβουλίου
4. ΜΠΙΤΖΙΟΣ ΦΕΛΙΞ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ που κατοικεί στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ) ως Μέλος Διοικ. Συμβουλίου
5. ΜΟΙΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ) ως Μέλος Διοικ. Συμβουλίου
6. ΝΙΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ως Μέλος Διοικ. Συμβουλίου
7. ΘΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ως Μέλος Διοικ. Συμβουλίου
Οι εξ Αμερικής εξελίξεις
Με δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοινώθηκε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εφαρμόσει περιορισμούς στο δικαίωμα στη βίζα για πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν για την αυξανόμενη κατάχρηση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού σε όλο τον κόσμο για τη διευκόλυνση της καταστολής, τον περιορισμό της ελεύθερης ροής πληροφοριών και τη δυνατότητα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού απειλεί την ιδιωτική ζωή και τις ελευθερίες της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι. Τέτοιου είδους στόχευση έχει συνδεθεί με αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις στις πιο κατάφωρες περιπτώσεις. Επιπλέον, η κατάχρηση αυτών των εργαλείων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία του προσωπικού των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και θα συνεχίσουν να προωθούν τη λογοδοσία των ατόμων που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.»
Ουτώς ή άλλως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλιμακώσει την προσπάθειά τους να περιορίσουν τη χρήση τέτοιου λογισμικού μέσα από κινήσεις όπως η «Κοινή δήλωση σχετικά με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διάδοσης και της κατάχρησης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού» και το η Διάταξη του Προέδρου (Executive Order) για την απαγόρευση της χρήσης τέτοιου εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού από την αμερικανική κυβέρνηση.
Και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται σε κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού αναφέρονται και στο λογισμικό Predator και εταιρείες όπως η Cytrox και η Intellexa. Άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει επισήμως θέσει σε «μαύρη λίστα» αυτές τις εταιρείες, δηλαδή έχει προσθέσει στην Entity List που περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες, τις οργανώσεις και τα άτομα που θεωρούνται ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια η τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Μαύρη λίστα» εταιρειών και προσώπων
Τώρα σε μια ιδιότυπη «μαύρη λίστα», δηλαδή τον κατάλογο όσων θεωρούν δυνητικά απειλητικοί για την ασφάλεια των ΗΠΑ μπαίνουν και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη παραγωγή, διακίνηση και χρήση τέτοιο λογισμικού παρακολούθησης. Και αυτό γιατί με βάση την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ θα μπορούν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να επιβάλλονται περιορισμοί στη δυνατότητά τους να πάρουν βίζα για τις ΗΠΑ. Αυτό στηρίζεται σε μια πρόβλεψη του αμερικανικής νομοθεσίας που αναφέρει ότι «οι αλλοδαποί υπήκοοι μπορεί να μην γίνονται δεκτοί εάν η χορήγηση βίζας στον αλλοδαπό υπήκοο θα προκαλούσε δυνητικά σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Ο Φέλιξ Μπίτζιος
Ειδικότερα οι περιορισμοί στη βίζα μπορούν να επιβληθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών σε: «(1) άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, για τη στοχοποίηση, αυθαίρετη ή παράνομη παρακολούθηση, παρενόχληση, καταστολή ή εκφοβισμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, άλλων ατόμων που θεωρούνται αντιφρονούντες για το έργο τους, μελών περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή ευάλωτων πληθυσμών, ή των μελών των οικογενειών αυτών των ατόμων που στοχοποιούνται, (2) τα άτομα που πιστεύεται ότι διευκολύνουν ή αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την κακή χρήση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού που περιγράφεται στο σκέλος (1) ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της ανάπτυξης, της διεύθυνσης ή του επιχειρησιακού ελέγχου εταιρειών που παρέχουν τεχνολογίες όπως το εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό σε κυβερνήσεις ή σε όσους ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων, οι οποίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιγράφονται στο σκέλος (1) ανωτέρω- και (3) τα άμεσα μέλη της οικογένειας των ατόμων που υπόκεινται στους περιορισμούς των σκέλος (1) και (2) ανωτέρω. Για τους σκοπούς της παρούσας πολιτικής, τα «άμεσα µέλη της οικογένειας» περιλαμβάνουν συζύγους και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας».
Η διατύπωση η ανακοίνωσης και η αναφορά σε «πρόσωπα που πιστεύεται ότι» είναι σαφές ότι δεν αναφέρεται σε τελεσίδικες αποφάσεις αλλά και στο να είναι κάποιοι ύποπτοι ή ελεγχόμενοι ή εμπλεκέμνοι τυχόν τέτοια κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού, αλλά ακόμα και τις/τους συζύγους ή τα παιδιά τους.

Ο Γιάννης Λαβράνος
Αυτό σημαίνει ότι τα πρόσωπα για τα οποία ερευνάται ή έχει συζητηθεί η ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, δηλαδή το σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω Predator, θα μπορούσαν οι αμερικανικές αρχές να μην τους χορηγήσουν βίζα, για να αποφευχθούν δυνητικές σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Εύλογα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, που εμπλέκονται στην εμπορία του λογισμικού αυτού, τυχόν στελέχη της ΕΥΠ που εμπλέκονται στη χρήση του, οι υπηρεσιακοί παράγοντες που έδωσαν στην Intellexa άδεια εξαγωγής του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού, αλλά και ο τότε γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης για τον οποίο υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων, με παράθεση σημαντικών στοιχείων, που αναφέρουν ότι εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή και μέσα από τη θεσμική διασύνδεση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την ΕΥΠ αλλά και μέσα από τις «τριγωνικές» σχέσεις ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες, αυτούς τους επιχειρηματίες και το δημόσιο. Και βεβαίως το θέμα δεν είναι εάν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ή όχι, αλλά ότι για τις ΗΠΑ τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατάχρηση τέτοιου λογισμικού αντιμετωπίζονται ως πρόσωπα που μπορούν να προκαλέσουν «δυνητικά σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Η ελληνική «εξαίρεση»
Όλα αυτά δείχνουν ότι όχι μόνο στην Ευρώπη, όπου το θέμα της χρήσης παράνομου κατασκοπευτικού λογισμκού σε βάρος πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων έχει συζητηθεί εκτενώς, ιδίως στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς θεωρείται βασική πλευρά της παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου σε χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά την υπόθεση των υποκλοπών και προσπαθούν να πάρουν και μέτρα για να περιορίσουν την χρήση τέτοιο εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.
Αντιθέτως, εξαίρεση αποτελεί σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί η χώρα μας, όπου ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα.
Πέραν μίας σε εξέλιξη δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής αντιμετωπίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία με τρόπο που μάλλον συνέβαλε στη συγκάλυψη παρά στην αποκάλυψη της υπόθεσης, καθως αποφάνθηκε περίπου ότι «τίποτα δεν έγινε», η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως πρακτικά «λήξαν» και δεν παίρνει επί της ουσίας μέτρα για το πώς θα υπάρξει προστασία πραγματική του απορρήτου των επικοινωνιών, την ώρα που ο κ. Δημητριάδης αντί να δώσει εξηγήσεις για το εάν έχει ή όχι εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση, το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει αγωγές SLAPP σε βάρος όσων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης εγείρουν τα εύλογα ερωτήματα για τη δική του εμπλοκή.
Ο ΠΑΟ και οι χορηγίες
Πιο πάνω είχαμε αναφερθεί στις χορηγίες του ΠΑΟ και τον κο Μπίτζιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Israel Hayom και του σχετικού άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του ισραηλινού μέσου, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην EuroLeague (και προφανώς στο σύνολο του ευρωπαϊκού μπάσκετ) και η μόνη που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια, υπολογίζοντας βέβαια τα έξοδα κάθε κατηγορίας και όχι μόνο τα άθροισμα των συμβολαίων των παικτών, των προπονητών και των στελεχών σε κάθε βαθμίδα του οργανισμού.
Η Βασίλισσα λοιπόν, έχει προϋπολογισμό της τάξης των 42 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με 35 εκατομμύρια. Από εκεί και πέρα, η μόνη ομάδα που βρίσκεται πάνω από τα τριάντα, είναι η Μιλάνο (33 εκατ.), ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα μεσαία στρώματα.
Την περίοδο 2022-2023 το μπάτζετ του ΠΑΟ ήταν πολύ χαμηλότερο στα 11 εκατ ευρώ. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας.

Το τρέχον μπάτζετ των ομάδων.

Ο κος Μπίτζιος αν και δηλώνει στις φορολογικές αρχές της Ελλάδος κάτοικος Κύπρου, στην Κύπρο δεν πηγαίνει σχεδόν καθόλου πλέον, αλλά έχει μετακομίσει στο Μιλάνο.
Οι κακές γλώσσες (που φυσικά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν) λένε πως η εμπλοκή του με την ΚΑΕ έγινε ώστε να αποφύγει κάποια… ‘δύσκολα’ σημεία στους ελέγχους που του κάνει η ΑΑΔΕ για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Έτσι, λενε οι ανεπιβεβαίωτες προφανώς πληροφορίες, ανέβηκε φέτος το μπάτζετ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ….
Φυσικά αυτά είναι θέματα των αρμοδίων αρχών και οι πληροφορίες μεταφέρονται με πάσα επιφύλαξη.
Τα τρία κεντρικά πρόσωπα
Γρηγόρης Δημητριάδης
Ο Δημητριάδης είναι ανιψιός του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ο Γενικός Γραμματέας στο γραφείο του. Υπό την ιδιότητά του αυτή, ήταν υπεύθυνος για τις κυβερνητικές επαφές με την ΕΥΠ.
Φέλιξ Μπίτζιος
Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος είχε εμπλακεί στην τεράστια παραβίαση του σκανδάλου ελέγχου κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς. Εν αναμονή των ερευνών, τα περιουσιακά στοιχεία του Μπίτζιου δεσμεύθηκαν. Ο Μπίτζιος επωφελήθηκε από νομοθετική τροποποίηση που εισήγαγε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2019.
Η αμφιλεγόμενη τροποποίηση έθεσε χρονικό όριο για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας έτσι την αποδέσμευση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων μετά από δεκαοκτώ μήνες κατ’ ανώτατο όριο. Χάρη στην τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα περιουσιακά στοιχεία του Μπίτζιου θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν.
Ο Μπίτζιος κατείχε το 35 % των μετοχών της Intellexa, μέσω της εταιρίας του Santinomo. Ωστόσο, στις 4 Αυγούστου 2022, καταχώρισε τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του στην Thalestris, μητρική εταιρία της Intellexa87. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο η ημερομηνία καταχώρισης της μεταβίβασης —μόλις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για το χάκινγκ Ανδρουλάκη —αλλά το γεγονός ότι η μεταβίβαση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή πάνω από 19 μήνες νωρίτερα. Συνεπώς, ο Μπίτζιος αποστασιοποιήθηκε αναδρομικά από το ιδιοκτησιακό καθεστώς 1/3 της Intellexa. Ωστόσο, ο Μπίτζιος είχε συνδεθεί με την Intellexa από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 ως αναπληρωτής διευθυντής.
Γιάννης Λαβράνος
Ο Γιάννης Λαβράνος είχε κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και ο δημοσιογράφος Κουκάκης έκανε ρεπορτάζ για την υπόθεση του Λαβράνου.
Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator πωλείται μέσω της Intellexa, μιας κοινοπραξίας πωλητών κατασκοπευτικού λογισμικού με παρουσία, μεταξύ άλλων, στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Ο Tal Dilian, ο οποίος είχε προηγούμενη σταδιοδρομία στην Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη, ίδρυσε την κοινοπραξία στην Κύπρο. Η δεύτερη πρώην σύζυγός του, Πολωνή υπήκοος, Sara Hamou, είναι κεντρική προσωπικότητα στο περίπλοκο δίκτυο εταιρειών. Ο Tal Dilian έχει αποκτήσει επίσης τη μαλτέζικη ιθαγένεια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διανομή των αδειών εξαγωγής, δήλωσε ότι δεν χορηγήθηκαν άδειες εξαγωγής στον όμιλο εταιρειών Intellexa88. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες Intellexa με έδρα την Ελλάδα εξήγαγαν τα προϊόντα τους στο Μπανγκλαντές και σε τουλάχιστον μία αραβική χώρα. Για λεπτομερή περιγραφή σχετικά με την Intellexa, βλ. το κεφάλαιο για τη βιομηχανία κατασκοπευτικού λογισμικού.
Εμπλοκή Λαβράνου και Μπίτζιου
Οι Μπίτζιος και Λαβράνος συμμετείχαν ενεργά στη σύσταση της Krikel το 2017. Από κοινού διοργάνωσαν τον διορισμό του Πολωνού δικηγόρου Stanislaw Pelczar ως διαχειριστή της Krikel τον Οκτώβριο του 201799. Η εταιρεία του Μπίτζιου Viniato Holdings Limited προσελήφθη στη συνέχεια από την Krikel ως σύμβουλος από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 έναντι αμοιβής περίπου 550 000 EUR (μολονότι η Krikel είχε κύκλο εργασιών μόνο 840 000 EUR κατά το ίδιο έτος).
Οι Μπίτζιος και Λαβράνος αποτελούν δύο βασικά πρόσωπα για την παροχή υλικού επικοινωνίας και παρακολούθησης σε κρατικούς φορείς, όπως η αστυνομία και η ΕΥΠ. Ο Μπίτζιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εταιρεία που πωλεί το Predator.
Ήταν αμφότεροι κοντά στον Δημητριάδη και επωφελήθηκαν και οι δυο τους από επικερδείς δημόσιες συμβάσεις. Επωφελήθηκαν από τη νομική τροποποίηση της νέας κυβέρνησης με την οποία αποδεσμεύθηκαν τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία. Είχαν κίνητρο για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού κατά του Κουκάκη.
Υπάρχει πολύ προφανής και υψηλός κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων και διαφθοράς στο πλαίσιο της εμπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων, προσωπικών σχέσεων και πολιτικών δεσμών. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να παράσχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση και τη χρήση του Predator στην Ελλάδα.