Προς μια νέα τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ; | Μεγαλύτερες ζημιές από τις ήδη θηριώδεις ανέφερε η New York Community Bank

Προς μια νέα τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ; Μεγαλύτερες ζημιές από τις ήδη θηριώδεις ανέφερε η New York Community Bank

Με βάση το Long Island, η NYCB λειτουργεί περισσότερα από 400 υποκαταστήματα υπό διάφορες επωνυμίες

Η New York Community Bank, το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ταλαιπωρείται από τις αυξανόμενες απώλειες που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία, ανέφερε πολλά νέα κακά νέα την Πέμπτη: Οι ζημίες του τέταρτου τριμήνου ήταν κατά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερες από ό,τι είχε δηλώσει νωρίτερα. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλός της και ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι πλέον εκτός. Τέλος, η τράπεζα έχει εντοπίσει αυτό που αποκάλεσε «ουσιώδεις αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους».

Από τον Rob Copeland/New York Times

Οι ταυτόχρονες αποκαλύψεις, που κυκλοφόρησαν μαζί τις καταθέσεις τίτλων αργά την Πέμπτη, υπενθύμισαν το τίμημα που πληρώνει η τράπεζα για μια ιλιγγιώδη στρατηγική επέκτασης που περιελάμβανε την απόκτηση ενός προβληματικού αντιπάλου της πριν από λιγότερο από ένα χρόνο. Επίσης, οι ειδήσεις έστειλαν τις ήδη πιεσμένες μετοχές της τράπεζας σε ακόμα μία πτώση, σε μια βουτιά άνω του 20% στις συναλλαγές μετά το ωράριο λειτουργίας. Η μετοχή έχει ήδη υποχωρήσει 54 τοις εκατό φέτος.

Οι άσχημες εξελίξεις είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η NYCB μετά από εβδομάδες προσπαθειών να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική της υγεία. Για εβδομάδες, στροβιλίζονται ερωτήματα σχετικά με το βάθος των απωλειών της σε επενδύσεις και δάνεια που συνδέονται τόσο με κτίρια γραφείων όσο και σε πολυκατοικίες –ένας τομέας ανησυχίας για τις τράπεζες γενικά, αλλά και στον οποίο η NYCB έχει μια ιδιαίτερη συγκέντρωση.

Παρά το όνομά της, η τράπεζα έχει εθνική παρουσία, εν μέρει λόγω της εξαγοράς μεγάλου μέρους της Signature Bank, η οποία κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του περασμένου έτους. Με βάση το Long Island, η NYCB λειτουργεί περισσότερα από 400 υποκαταστήματα υπό διάφορες επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένης της Flagstar Bank στις Μεσοδυτικές Πολιτείες και αλλού. Η Flagstar είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικιακούς παρόχους στεγαστικών δανείων της χώρας, γεγονός που καθιστά την τράπεζα ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε κινδύνους που προέρχονται από την αδυναμία στην αγορά κατοικίας σε μια εποχή διαρκώς υψηλών επιτοκίων.

Προς μια νέα τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ; | Μεγαλύτερες ζημιές από τις ήδη θηριώδεις ανέφερε η New York Community Bank

Τον Ιανουάριο, η NYCB σόκαρε τους επενδυτές και τους ομολόγους της όταν απροσδόκητα ανέφερε ζημιά 252 εκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, μείωσε το μέρισμά της και έβαλε στην άκρη ένα σημαντικό ποσό αποθεματικών για να καλύψει τυχόν μελλοντικές απώλειες. Οι γνωστοποιήσεις της NYCB την Πέμπτη σημαίνουν ότι χρειάστηκε μια επιπλέον απομείωση 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο.

Τα προβλήματα της τράπεζας επαναφέρουν τους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με το πώς οι μικροί δανειστές των ΗΠΑ αντιμετώπισαν την απότομη αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022, αν και η αποκάλυψη της NYCB τον περασμένο μήνα δεν προκάλεσε εκτεταμένο ξεπούλημα.

Την περασμένη άνοιξη, τα οικονομικά προβλήματα στη Silicon Valley Bank προκάλεσαν μια φυγή καταθετών που έληξε με την κατάρρευσή της καθώς οι πελάτες έβγαλαν τα χρήματά τους. Αυτό τρόμαξε τους επενδυτές σε άλλες τράπεζες που είχαν μεγάλες μερίδες καταθέσεων που δεν προστατεύονταν από την Federal Deposit Insurance Corporation, η οποία προστατεύει λογαριασμούς έως και 250.000 $.

Μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη, τρεις τράπεζες είχαν καταρρεύσει, συμπεριλαμβανομένης της First Republic Bank. Έτσι, η Silicon Valley Bank πουλήθηκε στην First Citizens Bank, η Signature στη NYCB και η First Republic στην JPMorgan Chase.

Η NYCB έχει 83 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η έκταση των προβλημάτων της τράπεζας παραμένει ασαφής. Οι νέες γνωστοποιήσεις της ανέφεραν ότι «οι έλεγχοι και οι διαδικασίες και ο εσωτερικός έλεγχος επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς δεν ήταν αποτελεσματικοί» και η τράπεζα υποσχέθηκε μελλοντικές ενημερώσεις.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Alessandro DiNello, διορίστηκε εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της αυτόν τον μήνα. Ο DiNello, ο οποίος διηύθυνε την Flagstar πριν την αγοράσει η NYCB το 2022, αντικατέστησε τον Thomas R. Cangemi, ο οποίος ήταν στην εταιρεία για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν υποστήριξε τον διορισμό του DiNello ως διευθύνοντος συμβούλου παραιτήθηκε περίπου ταυτόχρονα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *