Η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η συνολική παραδοχή, ειδικών και μη, ότι «τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έρχονται» από μόνα τους θα προκαλούσαν εκλογές. Αν συνυπολογιστεί και η αντίληψη του του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη ότι «πρέπει να κλείσουν τα ζητήματα με την Τουρκία», τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο.
Η κακή κατάσταση της οικονομίας σήμερα, σημαίνει ότι πλησιάζει «θερμός χειμώνας» που θα «κάψει» το όποιο επίπεδο διαβίωσης υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα το επτάμηνο Οκτωβρίου-Μαΐου. Τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λόγω του COVID-19 έχει δημιουργηθεί μία υπερσυσσώρευση χρεών, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχουν εξαιρετικά χαμηλές εισπράξεις. Πιο αναλυτικά ΕΔΩ
Αν επί Μνημονίων υπήρχαν «τα λεφτά στα στρώματα» που λειτούργησαν ως «αντικραδασμικά» για ένα ποσοστό της κρίσης, τώρα κάτω από τα στρώματα δεν υπάρχει παρά σκόνη… Δέκα χρόνια ήταν πολλά.
Το «σβήσιμο» της ήδη αναιμικής οικονομίας
Η κρίση του COVID -19 και το «σβήσιμο» της ήδη αναιμικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τον «θάνατο» του τουρισμού, έχουν προκαλέσει τρομακτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΕΦΚΑ ήδη ρευστοποιεί καταθέσεις και επενδύσεις γα να καλύψει πληρωμές συντάξεων και έκτακτες υποχρεώσεις, και το πλεόνασμά του μετατρέπεται σε έλλειμμα, παρ’ ότι το υπουργείο Εργασίας, για να συγκρατήσει περαιτέρω αυξήσεις σε δαπάνες και ελλείμματα έχει παγώσει τις εκδόσεις νέων συντάξεων.
Στο μέτωπο των φορολογικών εισπράξεων επίσης, τα δημόσια έσοδα τον Ιούνιο κυριολεκτικά γκρεμίστηκαν με βουτιά 40%, μετά από πτώση 33,5% και τον Απρίλιο. Η εικόνα τον Ιούλιο αναμένεται ανάλογη, εάν όχι χειρότερη, προδιαγράφοντας εκτροχιασμό του ελλείμματος ακόμη πιο πάνω από το 3% στο οποίο εκτιμάται ότι βρισκόταν στο τέλος Ιουνίου.
Από την άλλη πλευρά ένας άλλος παράγοντας, πέρα από τον οικονομικό, που δείχνει ότι θα οδηγήσει την κυβέρνηση προς εκλογές είναι η συνολική διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Κάτι που επιδιώκει από ότι φαίνεται η κυβέρνηση.
Αν προκύψει κάποια κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία τότε ναι θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαική εντολή.
Το ερώτημα είναι αν θα πάει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική μετά. Η λογική λέει πώς, ναι. Πιστεύουμε ωστόσο πως και με τις δεύτερες κάλπες δεν θα συγκεντρώσει 158 βουλευτές, όσους έχει σήμερα δηλαδή. Αυτό είναι ένας αποτρεπτικός κανόνας.
Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις μετεκλογικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, η μοναδική λύση θα είναι οι δεύτερες εκλογές τον Οκτώβριο…
Η ημερομηνία ανακοίνωσης των εκλογών, μάλλον θα είναι κάποια στιγμή λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.