ΝΔ – Μητσοτάκης – Περιοδείες στον βορρά με το βλέμμα στο κόμμα ΝΙΚΗ | Επιθετική ρητορική ή ήπιοι τόνοι;

νδ

Με το βλέμμα στραμμένο στο βορρά και με στόχο τη Νίκη ξεκινάει και πάλι το πρόγραμμα των περιοδειών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την περιπέτεια του κορονοϊού. Τα βαριά χαρτιά της ΝΔ ήδη οργώνουν τη Βόρεια Ελλάδα προσπαθώντας να μαζέψουν τις διαρροές προς τα δεξιά ή τουλάχιστον να ψαλιδίσουν τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ από σήμερα Τρίτη θα περιοδεύσει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις που η Νίκη σημείωσε υψηλά ποσοστά, όπως είναι για παράδειγμα η Καβάλα, η Θάσος και η Δράμα ενώ στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών βρίσκεται η Πιερία και η Πέλλα.

Ταυτόχρονα όμως η ΝΔ ανεβάζει «στροφές» μπαίνοντας στη τελική ευθεία της κάλπης, υιοθετώντας μια σαφώς πιο επιθετική ρητορική απέναντι στη Νίκη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Οι θέσεις που εκφράζει  είναι πράγματι σκοταδιστικές και μάς γυρνούν σε άλλες εποχές. Παράλληλα, εργαλειοποιεί ωμά το θρησκευτικό συναίσθημα προκειμένου να υπηρετήσει άλλες, κρυφές πολιτικές ατζέντες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

  • Ωστόσο την τελευταία φορά που είχε επισκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βόρεια Ελλάδα είχε υιοθετήσει ηπιότερους τόνους στη ρητορική του καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας. 

Παράταυτα, η ΝΔ θα συνεχίσει να επιμένει εμφατικά στην άποψη πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Και σε αυτό το πλαίσιο, απο την Πειραιώς, συνδέουν το μεταναστευτικό με την αυτοδυναμία της ΝΔ και το νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.  

  • Στελέχη της Πειραιώς επισημαίνουν πως τις  τελευταίες ημέρες τα κυκλώματα λαθροδιακινητών με την ανοχή των τουρκικών Αρχών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αφενός τη χαμηλή στάθμη των νερών στον Έβρο και αφετέρου  τη μεταβατική κατάσταση στη χώρα με την ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης για να προωθήσουν ομάδες μεταναστών στο ελληνικό έδαφός.  

«Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την τάση ανάπτυξης εκτάκτων απειλών και κινδύνων στη διάρκεια μεταβατικών περιόδων και την ανάγκη ισχυρής και σταθερής Κυβέρνησης,  ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το ατόπημα που διέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας για καιροσκοπικούς -μικροκομματικούς λόγους την απλή αναλογική» σημειώνουν. 

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «ρουσφέτια της ΝΔ» σχετικά με τη σύλληψη των πέντε συνοριοφυλάκων στον Έβρο, τονίζουν πως «πρόκειται για επανάληψη της γνωστής τακτικής των fake news, στην οποία έχει επενδύσει επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνοντας ότι η απόσπαση των δύο συνοριοφυλάκων σε θέσεις ευθύνης έγινε έναν χρόνο πριν τις εκλογές του 2019 δηλαδή επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ .

Τα «αγκάθια» για την επίτευξη αυτοδυναμίας

Στη ΝΔ παρ’ ότι ξορκίζουν το σενάριο να χρειαστεί και τρίτη κάλπη, δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κι αυτό γιατί τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν μια σειρά παραγόντων, που εφόσον επαληθευτούν, θα αποτελέσουν «αγκάθια» στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας που επιδιώκει η Πειραιώς.

-Το πρώτο στοιχείο που ανησυχεί είναι η πιθανή μετακίνηση ψηφοφόρων που στήριξαν τη ΝΔ, αλλά δεν αποτελούν παραδοσιακούς υποστηρικτές της, στο «ιδεολογικό τους σπίτι». Η μεγάλη, διπλάσια διαφορά των δύο «μονομάχων» είναι πιθανόν να δημιουργήσει διάθεση χαλάρωσης και παίρνοντας ως δεδομένη την κυριαρχία της ΝΔ να θελήσουν να ψηφίσουν για το ποιο κόμμα θα είναι αύριο αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» είναι η μόνιμη επωδός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεκλογική του εκστρατεία, επιχειρώντας να αποτρέψει κάθε διάθεση εφησυχασμού των ψηφοφόρων.

-Το δεύτερο δεδομένο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στο,  είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει ότι ακόμη και αν υπολείπονται μία, δύο ή τρεις έδρες στη NΔ για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δε πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα. «Κι ενώ πριν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε “ναι” σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά με πρωθυπουργό τον “άγνωστο Χ”, δηλαδή ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα, τώρα άλλαξε γραμμή» δηλώνει στέλεχος της ΝΔ, ερωτηθείς για τους λόγους που θα μπορούσε να στηθεί τρίτη κάλπη.

-Παράλληλα στη NΔ επιμένουν σταθερά ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν, εφόσον χρειαστεί, με κόμμα που κινείται δεξιά τους, δείχνοντας την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *