ΣΥΡΙΖΑ | Στρατηγική επανασύνδεσης με την εκλογική βάση | Ποιοι συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ | Στρατηγική επανασύνδεσης με την εκλογική βάση | Ποιοι συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Κουμουνδούρου

Μετά το στοίχημα της σοβαρότητας το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επανασύνδεση με την εκλογική βάση. Συσπείρωση κάτω από τη σημαία, αριστερή ταυτότητα κι ενότητα προτάσσει η Κουμουνδούρου. Αναμέτρηση για δυο κυβερνητικές προτάσεις μεταξύ δυο κομμάτων η στρατηγική της επόμενης κάλπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πιάσει το νήμα από την αρχή και οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο κορυφής συνεχίζονται με κάθε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπλουτισμό της εκλογικής δράσης με νέες ιδέες.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε δίπλα του όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Δεν ήταν απλά το διευρυμένο εκτελεστικό γραφείο με τη συμμετοχή της task force του εκλογικού σχεδιασμού και της εκλογικής επιτροπής.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
  • Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στον 6 όροφο της Κουμουνδούρου και τους κυρίους Ξανθό και Σκουρλέτη ενισχύοντας την τάση της Ομπρέλας στην εκλογική μάχη αλλά και τους Χαρίτση και Σπίρτζη. Το μίγμα που επιχειρεί να επιτύχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύσκολη χημική εξίσωση σε δύσκολες συνθήκες.

Στόχος να ανακτηθεί η αριστερή ταυτότητα της εικόνας του κόμματος και ταυτόχρονα να ενισχυθεί με έντονα στοιχεία πραγματισμού και τεχνοκρατικής επάρκειας ο προγραμματικός λόγος.

Συναίσθημα και πατριωτισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση θα επιχειρήσει όπως όλα δείχνουν ταυτόχρονα με το ρεαλισμό να ακουμπήσει και στο συναίσθημα των ψηφοφόρων που έχασε στις περασμένες κάλπες.

Εκεί εκτός από την επίκληση του κομματικού πατριωτισμού φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα και το αίσθημα αυτοσυντήρησης των προοδευτικών πολιτών. Στα δύσκολα κυριαρχεί η συσπείρωση κάτω από τη σημαία και εν προκειμένω αυτός που εξακολουθεί να κρατά τα ινία του χώρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Η υπενθύμιση των πανηγυρισμών στη Χαριλάου Τρικούπη για το ισχνό διψήφιο ποσοστό της 21ης Μαΐου την ώρα που και η ίδια η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη απέτυχε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που είχαν φύγει προς της ΝΔ, θα είναι μια μομφή που θα ακουστεί το επόμενο διάστημα με σαφώς πιο δηκτικό τόνο από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Γιατί όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρει και το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την απίσχναση του προοδευτικού χώρου και την ενίσχυση αντίστοιχα της κεντροδεξιάς παρά τις τραγικές πολιτικές και τα «κατορθώματα» της ΝΔ.

Κυβερνητική πρόταση

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να το βάζει κάτω. Αναμετράται πρωτίστως με τον ίδιο του το εαυτό και ο πήχης που έβαλε είναι πολύ ψηλά, γεγονός που προδίδει σε ένα βαθμό και τις προθέσεις του. Δυο προτάσεις και δυο κόμματα αναμετρώνται. Αυτή είναι η στρατηγική που επαναβεβαιώθηκε και από το διευρυμένο όργανο της Παρασκευής.

Σε αυτό το πλαίσιο το σημαντικότερο καθήκον που θέτει και στα μέλη ο Αλέξης Τσίπρας είναι να συσπειρωθούν και να επαναπατριστούν στο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατό περισσότεροι ψηφοφόροι που έφυγαν σε άλλα κόμματα ή ακόμη και στη ΝΔ.

  • Το δίλημμα που τίθεται τώρα είναι να υπάρξει μια ισχυρή δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι εκείνη που θα αναμετρηθεί με τη Δεξιά για να αποτύχει και το σχέδιο Μητσοτάκη να έχει απέναντί του μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Μια στρατηγική στη οποία επένδυσε η ΝΔ και όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου νερό στο μύλο αυτό έριξε και το ΠΑΣΟΚ συντηρώντας ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον προοδευτικό χώρο. Σε αυτό το κλίμα η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί και σε συγκεκριμένα ακροατήρια δεν είναι ασύνδετη και με το γενικότερο πρόταγμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

  • Γιατί η επανασύνδεση με τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δεν αποκόβεται και από τον κίνδυνο οι πολιτικές της ΝΔνα επεκταθούν σε όλες πλέον τις επαγγελματικές ομάδες ακόμη κι εκείνες που θεώρησαν ότι αξιωματικά τυγχάνουν εύνοιας σε αυτή τη φάση.

Πρώτο δείγμα των προθέσεων της ΝΔ ήταν η εξαίρεση των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη μη δίνοντας παράταση στην κάλυψη τους. Ακόμη μεγαλύτερο δείγμα η ΝΔ έδωσε καθ’ όλη την τετραετία εξαιρώντας από το Ταμείο Ανάκαμψης το σύνολο των ΜμΕ.

734b6fc2279765f1180bb815617ff9f8 XL

Με θετική καμπάνια ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Σε αντίθεση με την επικοινωνιακή τακτική στις προηγούμενες εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε περισσότερο στην κριτική, με αρκετή «γκρίζα» διαφήμιση, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη γαλάζια διακυβέρνηση της τετραετίας, το επιτελείο της Κουμουνδούρου επιλέγει τώρα μία θετική καμπάνια, όπως γράφει ο Γιάννης Μακρυγιάννης.

Προφανώς η στροφή αυτή είναι απόρροια και της παρουσίας του Νίκου Μαραντζίδη στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση η νέα γραμμή υπαγορεύεται από την ανάγκη να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι την εκλογική του βάση, με μία πιο «φιλική» και υποσχόμενη ελπίδα εκστρατεία και λιγότερο καταγγελτική.

Το κεντρικό σύνθημα διαμορφώνεται σε «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους», εμπλουτίζοντας και δίνοντας ευρύτερο νόημα στο «Δικαιοσύνη Παντού», το οποίο κυριάρχησε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Κουμουνδούρου έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το σχετικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της προεκλογικής καμπάνιας.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, με την επιλογή του συγκεκριμένου συνθήματος «αξιοποιείται η παρακαταθήκη των δημοκρατικών αγώνων μέσα από το πρίσμα των οραμάτων της Αριστεράς», καθώς το «‘‘Δίκαιη Κοινωνία’’ αποτελούσε άλλωστε μια από τις προμετωπίδες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «Ευημερία για όλους» συνοψίζει το αίτημα για ανάπτυξη που θα αποδίδεται δίκαια στην κοινωνική πλειοψηφία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει σήμερα στη συνεδρίαση της διακομματικής να πιέσει την πλευρά της ΝΔ ώστε να αποδεχθεί τη διεξαγωγή ενός debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε συμφωνήσει γι’ αυτό, πριν τις προηγούμενες εκλογές. Η διαφαινόμενη στραφή του κ. Μητσοτάκη θα αντιμετωπιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπαναχώρηση και απόδραση του αρχηγού της ΝΔ, αλλά και ως προσπάθεια υποβάθμισης της ίδιας της διαδικασίας του προεκλογικού διαλόγου.

Κεντρικός στόχος της μάχης των νέων εκλογών είναι η ανατροπή των συσχετισμών, όπως διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας στην κινητοποίηση των προοδευτικών ψηφοφόρων. Και σε κάθε περίπτωση η ισχυροποίηση του κόμματος, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίβαρο σε ενδεχόμενη κυριαρχία της δεξιάς. Τα γκάλοπ των επόμενων ημερών, θα είναι πιθανόν από τα πλέον κρίσιμα, καθώς είναι δυνατόν να καταγράψουν τα πρώτα αποτελέσματα των «διορθωτικών» κινήσεων, που έκανε η Κουμουνδούρου, τόσο στη ρητορική και τις προγραμματικές προτεραιότητες, όσο και στα πρόσωπα, με την προώθηση σειράς νέων στελεχών στην πρώτη γραμμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *