Το τίμημα της δημαγωγίας στην Ελλάδα | Το συντηρητικό κύμα και η τιμωρία του Αλέξη Τσίπρα από τους πολίτες

Το τίμημα της δημαγωγίας στην Ελλάδα | Το συντηρητικό κύμα και η τιμωρία του Αλέξη Τσίπρα από τους πολίτες

Υπό τον ανωτέρω τίτλο το άρθρο σύνταξης του περιοδικού Le Point που υπογράφει ο Nicolas Baverez επισημαίνει ότι σε ρήξη με το λαϊκισμό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε την ανάκαμψη της χώρας του, όχι χωρίς προβλήματα ή συνέπειες. Μια προειδοποίηση για τη Γαλλία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του NICOLAS BAVEREZ, Le Point

Διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε εύκολα τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με 40,8% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ (20%), το ΠΑΣΟΚ (11,5%) και το ΚΚΕ (7,2%), ενώ οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής αποκλείστηκαν από το κοινοβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτό το συντηρητικό κύμα προκηρύσσοντας νέες εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού προκειμένου να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, χάρη στο μπόνους των 50 εδρών που δίνονται στον νικητή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Γιώργο Τζομάκα, αντιπρόεδρο της Ομόνοιας, τον Θοδωρή Γκούμα, πρόεδρο Ένωσης Χειμαρριωτών και τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, σε σχέση με τη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ANDREA BONETTI

Η αμετάκλητη νίκη της μετριοπαθούς δεξιάς είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη αφού ο Μητσοτάκης φαινόταν αποδυναμωμένος τόσο από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αντιπάλων και δημοσιογράφων όσο και από τη σιδηροδρομική καταστροφή των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου, της οποίας ο τρομερός απολογισμός των 57 νεκρών έφερε στο φως την ερειπωμένη κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Αυτά τα χτυπήματα σίγουρα συνέβαλαν στην αποχή του 40%.

  • Ωστόσο, δεν είχαν μεγάλη βαρύτητα, δεκατέσσερα χρόνια μετά τη φοβερή οικονομική κρίση που παρ’ ολίγον να σαρώσει τη δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός πιστώθηκε κατ’ αρχάς με το οικονομικό θαύμα που επέτρεψε στην Ελλάδα να απελευθερωθεί από το 2022 από τα δάνεια του ΔΝΤ και την κηδεμονία της ΕΕ. Η ανάπτυξη έφτασε στο 5,9% το 2022 και θα ανέλθει στο 2,3% το 2023.

Η ανεργία μειώθηκε από 25% σε 10,8% του ενεργού πληθυσμού σε δέκα χρόνια. Το χρέος μειώθηκε από το 208% του ΑΕΠ το 2020 στο 171% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 και αναμένεται να μειωθεί στο 135% του ΑΕΠ το 2026.

Η έξοδος από την κρίση οφείλεται στην άνθηση του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ, αλλά και στον δυναμισμό των εξαγωγών, του εμπορικού ναυτικού και του κατασκευαστικού τομέα.

Ο Μητσοτάκης αποκατέστησε επίσης τη διεθνή θέση της χώρας του. Ανέκτησε τον έλεγχο του Αιγαίου και ακολούθησε μια πολιτική ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, οδηγώντας σε αποτυχία την προσπάθεια του Erdogan να μετατρέψει τους πρόσφυγες σε όπλο αποσταθεροποίησης για την Ένωση.

Επιπλέον, υλοποίησε, μέσω της απόκτησης 24 Rafales και 3 φρεγατών, μια στρατηγική περιορισμού των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της ανελεύθερης ισλαμικής τουρκικής δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να τροφοδοτεί την κλιμάκωση.

Επιβραβεύοντας την πρόοδο που σημειώθηκε στην ανάκαμψη της χώρας, οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ και την μεταστροφή που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αφού διοργάνωσε δημοψήφισμα για να ζητήσει την απόρριψη της συμφωνίας με την Ένωση, συσπειρώθηκε σε αυτό και στη συνέχεια εφάρμοσε τα μέτρα λιτότητας που ζήτησαν οι πιστωτές. Έχασε όμως την εμπιστοσύνη των Ελλήνων που δεν δίνουν καμία αξιοπιστία στη σοσιαλδημοκρατική επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Πράγματι, παρά την ανάκαμψή της, η Ελλάδα συνεχίζει να υποφέρει από τις συνέπειες της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που γνώρισε μια ανεπτυγμένη χώρα από το κραχ του 1929. Το ΑΕΠ παραμένει 20% κάτω από το επίπεδο του 2007. Ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 30%.

Η φτώχεια πλήττει το 26% του πληθυσμού και οι ανισότητες έχουν εκραγεί με τη μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και την έκρηξη των τιμών των ακινήτων. Εξ ου και η σημασία να αντλήσουμε όλα τα διδάγματα από αυτή την τραγωδία.

Ο Charles Péguy υπογράμμιζε ότι «ο θρίαμβος της δημαγωγίας είναι πρόσκαιρος αλλά τα ερείπιά του αιώνια». Η Ελλάδα πλήρωσε υψηλό τίμημα για τη δημαγωγία που την οδήγησε να επωφεληθεί από την είσοδό της στο ευρώ για να συσσωρεύσει δημόσιο έλλειμμα και χρέος 12,7 και 126% του ΑΕΠ, με φόντο ένα έλλειμμα 16% του ΑΕΠ στο τρέχον ισοζύγιό της, στη συνέχεια να ενδώσει στις ψευδαισθήσεις που συντήρησε ο ριζοσπαστισμός του Τσίπρα.

Οι λαϊκιστικές υποσχέσεις είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης (260 δισ. ευρώ σε δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ) αλλά και ένα από τα πιο σκληρά στην ιστορία του καπιταλισμού. Όμως, αποδεχόμενοι τις αναγκαίες προσπάθειες για να παραμείνουν στο ευρώ και στην Ένωση, οι Έλληνες διέσωσαν την οικονομία τους, δείχνοντας παράλληλα την προσκόλληση των Ευρωπαίων στην ευρωζώνη και συνεισφέροντας στη διαιώνισή της.

  • Στο πλαίσιο της αύξησης των επιτοκίων, των κρατικών κινδύνων και των εντάσεων στο τραπεζικό σύστημα, το κραχ της Ελλάδας υπενθυμίζει ότι ούτε οι ανεπτυγμένες χώρες ούτε η ευρωζώνη έχουν ανοσία σε κραδασμούς.

Η προειδοποίηση απευθύνεται πρώτα στη Γαλλία, η οποία παρουσιάζει όλες τις παθολογίες της Ελλάδας του 2009: έλλειμμα 5% του ΑΕΠ και χρέος άνω των 3.000 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενο από έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο 7% του ΑΕΠ, ένα κράτος πρόνοιας που απορροφά το 34% του ΑΕΠ, μείωση της παραγωγικότητας και μηδενική δυνατότητα ανάπτυξης, ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, ένα παράλυτο κράτος και μια αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών προς την πολιτική τάξη.

Μόνο που σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Γαλλία αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη. Επομένως, οι Γάλλοι δεν πρέπει να περιμένουν να τσακιστούν στον τοίχο του χρέους για να επιλέξουν τις μεταρρυθμίσεις που σώζουν ενάντια στη δημαγωγία που καταστρέφει την ευημερία, εξοντώνει την κοινωνία και υπονομεύει τις ελευθερίες -καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Le Point, Nicolas Baverez – Grèce: le prix de la démagogie

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours