Υποκλοπές – Κυβέρνηση | Ο Μητσοτάκης όμηρος κι αμήχανος

mitsotakis 8
Υποκλοπές – Κυβέρνηση | Ο Μητσοτάκης όμηρος κι αμήχανος

Η δημοκρατία και οι θεσμοί της χώρας πλήττονται ανεπανόρθωτα, καθώς όσα αποκαλύπτονται από το περασμένο καλοκαίρι με το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχουν προηγούμενο και ο υπεύθυνος όλων αυτών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι πλέον όμηρος ενός συστήματος που έστησε και των ανελέητων συγκρούσεων που φαίνεται ότι επικρατούν πλέον στο εσωτερικό του για το ποιος θα έχει τον έλεγχο των εξελίξεων. Αδυνατεί να ελέγξει τα γεγονότα που κάθε μέρα τον παρασύρουν στον βούρκο που άνοιξε, ενώ, αντί να ρίξει άπλετο φως, εξακολουθεί να επιδιώκει τη συσκότιση.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Documento» με τη λίστα των παρακολουθήσεων 33, υπουργών, πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης, επιχειρηματιών έχει κάνει άνω κάτω την κυβέρνηση και προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Είναι βέβαιο ότι απαιτούνται επιπλέον στοιχεία τα οποία οφείλει να ψάξει η Δικαιοσύνη μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης οι υπουργοί και τα αλλά πολιτικά στελέχη που φέρεται ότι ήταν υπό παρακολούθηση οφείλουν να μιλήσουν και να ζητήσουν πλήρη διερεύνηση και όχι να κρύβονται. Το οφείλουν όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά στο ίδιο το πολίτευμα που υπηρετούν.

Δεν ξανάγινε

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. επικρατεί αναβρασμός άνευ προηγουμένου, καθώς όλοι περιμένουν τη συνέχεια, αφού κανείς δεν γνωρίζει αν η λίστα με τα 33 ονόματα είναι μοναδική ή υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που παρακολουθούνταν. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα η συνοχή της κυβερνητικής παράταξης θα δοκιμαστεί, ιδίως αν βγουν στοιχεία που προαναγγέλλονται, ενώ βουλευτές λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι, αν αποδειχθεί η αλήθεια των αποκαλύψεων, θα γίνει σεισμός, αφού δεν ξανάγινε κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί υπουργούς…

Ο πρωθυπουργός, που απόψε θα βγει εκτάκτως στον ΑΝΤ1, οφείλει να δώσει σαφείς και καθαρές εξηγήσεις και να μη μιλάει για σκευωρίες κατά της κυβέρνησης και εξιλαστήρια θύματα, όπως έκανε χθες με την πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση. Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμουη κυβέρνηση κατασκευάζει πάλι σενάρια ότι είναι στόχος σκευωρίας.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις έρχονται ως συνέχεια εκείνων προ δεκαημέρου από τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα» που ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς μιλούσαν για παρακολούθηση του ίδιου του επιχειρηματία από ίδιο μηχανισμό που είχε στήσει ο Γρ. Δημητριάδης μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκείνες οι αποκαλύψεις είχαν γίνει σε μία περίοδο που το σκάνδαλο είχε φύγει από την επικαιρότητα και προκάλεσαν απορίες για την σκοπιμότητά τους, αφού ο όμιλος Μαρινάκη είναι ο βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης.

Μπλακάουτ

Το δημοσίευμα προκάλεσε μπλακάουτ στο Μαξίμου, που προχώρησε σε μία αμήχανη ανακοίνωση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και με πολλές ώρες καθυστέρηση, παρότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού οι αποκαλύψεις ήταν γνωστές πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα. Εξαπέλυσε μία σφοδρή επίθεση στον εκδότη της εφημερίδας Γ. Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντάς τον «εθνικό συκοφάντη και άνθρωπο που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες» και ισχυρίστηκε ότι, όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, τα ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.

Ωστόσο, δεν ανέφερε λέξη για την ουσία των αποκαλύψεων, αντίθετα, περιγράφοντας σενάρια σκευωρίας, σημείωσε ότι «επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα, και να βάλει νερό στον μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την κυβέρνηση και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο». Πρόκειται για επιχειρήματα που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει παλιότερα, «φωτογραφίζοντας» τους Πούτιν και Ερντογάν.

Ο κ. Οικονόμου έκανε γνωστό, κι αυτό είναι ίσως το μόνον θετικό από την κυβερνητική ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα, όπως είπε, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους.

Υποστήριξε ακόμα ότι λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια Αρχή, και ότι η κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα.