Σκάνδαλο Παρακολουθήσεων | Ζητείται δημοκρατική ομαλότητα

mitsotakis eyp

Η δημοσίευση λίστας παρακολουθούμενων πολιτικών προσώπων από το Documento δίνει νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών . Η κυβέρνηση δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί δημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις.

Θέμα δημοκρατικής ομαλότητας τίθεται για την χώρα που βαδίζει σε προεκλογική περίοδο έχοντας ως «ανοιχτή πληγή» στο δημοκρατικό πολίτευμα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η λίστα παρακολουθούμενων προσώπων που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Documento», έβαλε την τελευταία πινελιά στην υπόθεση, δρομολογώντας –ίσως- νέο γύρο πολιτικών διεργασιών.

Η εικόνα μίας χώρας που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του 3ου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος και πιθανά καθοριστικός μετεκλογικός παράγοντας, σε συνδυασμό με τα αναπάντητα ερωτήματα για την χρήση λογισμικών παρακολούθησης αξίας εκατομμυρίων ευρώ, είναι βέβαιο ότι δεν συνάδει με αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατίας.

Οι θεσμικές λειτουργίες του πολιτεύματος δεν έχουν έως στιγμής κατορθώσει να φωτίσουν την υπόθεση. Όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές και αποφασιστικά βήματα σε διαφορετική κατεύθυνση, οδηγούμαστε σε μία κρίσιμη πολιτικά περίοδο που θα σκιάζεται από το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός διευρυμένου κυκλώματος παρακολουθήσεων του πολιτικού κι επιχειρηματικού κόσμου. Με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Η εβδομάδα των υποκλοπών

Η λίστα προσώπων υπό παρακολούθηση, που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento, κρίνεται από την ίδια την κυβέρνηση ως ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Μια και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει στην απαντητική ανακοίνωση του πως τα στοιχεία αυτά «χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη». Δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση αποδίδει στο δημοσίευμα την ιδιότητα μίας ακόμη πλευράς της υπόθεσης των υποκλοπών που οφείλει να διαλευκανθεί.

Έτσι με τον τρόπο αυτό κλείνει μία εβδομάδα όπου το θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών όχι απλά κυριάρχησε αλλά έφερε στο επίκεντρο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναδείχθηκε ως το «κέντρο» γύρω από το οποίο όλα γυρίζουν.

Θυμίζουμε ότι η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με δημοσιεύματα σε δύο έντυπα παραδοσιακά και κάθε άλλο παρά με αντικυβερνητικό πρόσημο: Το Βήμα και τα Νέα. Εκεί αναφέρονταν ότι γίνονται παρακολουθήσεις κυβερνητικών στελεχών από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ παράλληλα φωτογραφίζονταν ως υπεύθυνος για την έλευση και παραμονή του λογισμικού Predator στην Ελλάδα ο πρώην γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην συνέχεια υπήρξε ο μαραθώνιος επαφών της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων από την οποία …έλαμψε δια της απουσίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο συνέβη με όλους τους κομβικούς παράγοντες για τη διερεύνηση της υπόθεσης όπως οι διοικητές της ΕΥΠ και ο παραιτημένος γ.γραμματέας του Μαξίμου.

Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πρόσθεσε νέα ερωτηματικά στην υπόθεση. Ιδίως από την στιγμή που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα «επαναξιολογήσει» την επαναφορά της δυνατότητας των παρακολουθούμενων να ενημερώνονται για τους λόγους που παρακολουθήθηκαν. Άποψη που μέχρι πρότινος αρνούνταν εμφατικά.

Τέλος την Παρασκευή στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή PEGA «τοποθέτησε» την Ελλάδα στην «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε που λειτουργούν με κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας και αυτές στις οποίες έχουν καταγραφεί «καθεστωτικά» φαινόμενα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε σαφέστατη παραίνεση σχετικά με το ότι οφείλει να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση θέτει ζήτημα δημοκρατίας ενόψει (και) της προεκλογικής χρονιάς που έρχεται. Όλα τα κόμματα έχουν καταδικάσει ως ανεπαρκή τον τρόπο που διερευνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής όπου πλειοψηφία είχε η Νέα Δημοκρατία. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – θυμίζουμε- στα πορίσματά τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης στο μέλλον προανακριτικής επιτροπής χωρίς να αποκλείουν το έλεγχο των πράξεων του πρωθυπουργού.

Επίσης, έστω και από διαφορετικές αφετηρίες, τα κόμματα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση επικεφαλής διακομματικής αποδοχής στην ΕΥΠ, όπως και την αντικατάσταση της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου που έχει δηλώσει πρόθυμη να εγκρίνει ακόμη και τη παρακολούθηση της …Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λόγο για «δήθεν επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε παρακράτος, το οποίο δεν διστάζει να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων» επισημαίνοντας πως «το απόρρητο δεν μπορεί να δημιουργεί ανεξέλεγκτες νησίδες στο κράτος υπεράνω του νόμου». Απαιτεί να πέσει άπλετο φώς σε μια υπόθεση που «υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Για «σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων» έκανε λόγο το ΚΚΕ. Μάλιστα στον Περισσό επιμένουν για την διαλεύκανση των καταγγελιών που έχει κάνει το ΚΚΕ για επανειλημμένα φαινόμενα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του.

Από την πλευρά του Μέρα 25 έχει γίνει λόγος για «πλήρη έκπτωση της δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και καταρράκωση του κράτους δικαίου στην χώρα μας»

Υποκλοπές: Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσε το Μαξίμου

Θυμίζουμε πως στη δημοσιότητα φέρνει η κυριακάτικη εφημερίδα Docυmento λίστα με ονόματα πολιτικών και δημοσιογράφων που φέρονται να έπεσαν θύματα παρακολούθησης από το Predator. Σαμαράς, Δένδιας, Χρυσοχοΐδης μεταξύ (πολλών) άλλων.

Η κυριακάτικη εφημερίδα Documento (κυκλοφορεί την Κυριακή 06/11), φέρνει στη δημοσιότητα λίστα με ονόματα υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων του δημοσίου βίου, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από το Predator, το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης που έχει συνδεθεί με το Μαξίμου και με την ΕΥΠ παρά τις επίσημες κυβερνητικές διαψεύσεις.

Στα ονόματα περιλαμβάνονται εκτός από τις γνωστές περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης και φυσικά αντίπαλοί της.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Υποκλοπές: Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσε το Μαξίμου - Συνθήκες βούρκου μέχρι τις εκλογές

Η λίστα με τα ονόματα που δημοσιοποίησε το Documento

Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)

Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)

Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)

Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)

Αδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)

Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)

Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)

Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)

Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)

Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)

Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)

Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)

Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)

Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)

Κωστής Χατζηδάκης (υπουργόςΕργασίας)

Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)

Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)

Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)

Μαρίνα Πατούλη (σύζυγοςΠατούλη)

Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)

Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)

Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής)

Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας)

Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη)

Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά»)

Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star)

Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media)

Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)

Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)

Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)

Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)

Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)