“Σκιές” μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόμματα Κασιδιάρη κι ΕΑΝ | Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τα κενά στη νομοθετική ρύθμιση

κόμμ

Αποφάσισε ο Άρειος Πάγος κι απαγορεύτηκε η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογέςτης 21ης Μαίου. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι το μόρφωμα Κασιδιάρη ενδέχεται να μπει στη Βουλή μέσω του ΕΑΝ ή στις δεύτερες εκλογές να “τρυπώσει” σε ένα συνασπισμό ακραία δεξιών σχηματισμών, αποκαλύπτοντας την προβληματική διάσταση της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης.

Πάντως εάν διαπιστωθεί πως ο Κασιδιάρης δώσει γραμμή για ψήφο σε άλλο κόμμα, αυτό θα αποκλειστεί από τις δεύτερες εκλογές, βάσει της ίδιας νομοθετικής ρύθμισης. Προφανώς βέβαια ο καταδικασθείς δεν θα κινηθεί δημόσια, αλλά υπογείως προκειμένου να επηρεάσει όσο μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΕΑΝ δεν προλαβαίνει μέχρι τις 21 Μαϊου να απορροφήσει το κοινό Κασιδιάρη, και υποστηρίζουν ότι ο στόχος επετεύχθη, αφού δεν θα κατέβουν στις εκλογές καταδικασμένοι για συμμετοχή στην εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Κομματικός καυγάς

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε μάλιστα χθες το πρωί (Open) ότι ο Αλέξης Τσίπρας “το παίζει δίπορτο” με το κόμμα Κασιδιάρη. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου εκανε λόγο για “πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης”, υποστηρίζοντας ότι στην απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΔ μαζί με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος “Έλληνες”. Ενώ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 ότι “βάδισαν μαζί το δρόμο της διγλωσσίας”.

Το ΠΑΣΟΚ εν τω μεταξύ επιτέθηκε και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι εάν είχε κατατεθεί ενιαίο υπόμνημα των κομματων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα “Έλληνες” όσο και το κόμμα “ΕΑΝ”, ίσως η νομική θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κομματος “ΕΑΝ” να ήταν πολύ πιο ισχυρή.

“Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κομματος “ΕΑΝ”, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα”, υποστήριξε η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε όμως ένα άλλο σοβαρό ζήτημα μιλώντας χθες στον Alpha. Επισήμανε ότι θα μπορούσε να είχε τελεσιδικήσει στο εφετείο η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, όμως καθυστέρησε η έναρξη της δίκης και στη συνέχεια η ακροαματική διαδικασία λόγω μεγάλων ελλείψεων σε αίθουσες και προσωπικό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το θέμα στο παρά πέντε με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον κ.Κουτσούμπα, περιλαμβάνουν επικίνδυνες γενικεύσεις. Ο ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε τέλος ότι: “Η Χρυσή Αυγή, οι ναζί, οι εγκληματίες, ο Κασιδιάρης, είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος, τους αμολάνε κατά πως τους βολεύει, πως βολεύει το σύστημα, σε κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα και στη συνέχεια ξανά τους μαζεύουν.”

  • Η εκτίμηση των περισσότερων δημοσκόπων πάντως είναι ότι οι δυνητικοί ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη θα διασκορπιστούν. Σε προηγούμενες μετρήσεις, ένας στους δύο δήλωνε ότι δεν είχε αποφασίσει τι θα έπραττε στην περίπτωση “μπλόκου” συμμετοχής στις εκλογές.

Σε τελευταία έρευνα της Prorataτο 24% των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΕΑΝ , το 11% δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, απο ένα 10% την Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου- Κρανιδιώτη καιτην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ενώ παρά την κυβερνητική ρητορική και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν από ένα 4% των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη και ένα 2% πηγαίνει στο ΜερΑ25 και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σημειωτέον ότι ένα 10% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ένα 11% δεν ξέρει και το 12% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει καθόλου.

Clipboard 46
  • Οι ψηφοφόροι που κινούνται σε λογικές ακραίας δεξιάς έχουν λιγότερες επιλογές στις εκλογές της 21ης Μαϊου καθως ο Άρειος Πάγος έχει κόψει επίσης τα σχήματα “Πατριωτική Ένωση” του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, “Πατρίδα” της Αφροδίτης Λατινοπούλου και “Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες” του Νίκου Νικολόπουλου.

Ο κ.Βελόπουλος προσπαθεί φυσικά να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση απευθύνοντας “κάλεσμα σε κάθε Έλληνα πατριώτη” με το βλέμμα στις δεύτερες εκλογές. Ο κ. Μπογδάνος έσπευσε μάλιστα ήδη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για “πανστρατιά των πατριωτικών κομμάτων μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου”, θέλοντας προφανώς να διασφαλίσει τουλάχιστον τη δική του εκλογή.

Τα ερωτήματα

Πάντως από αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση και οι αρχές θα πρέπει να εξηγήσουν το πώς φτάσαμε ως εδώ από τις 7 Οκτωβρίου 2020, όταν με τη βούλα της Δικαιοσύνης η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως “εγκληματική οργάνωση”.

  • Να δοθούν απαντήσεις αν μια εγκληματική οργάνωση, αλλάζοντας όνομα μπορεί να δραστηριοποιείται χωρίς οχλήσεις και να συνεχίζει την προπαγάνδα της.
  • Τι έγινε όταν οι νεοναζί άρχισαν να απλώνουν ξανά το δηλητήριό τους στα Social Media και στη δημόσια σφαίρα.
  • Αν υπήρξε κάθαρση, εκεί όπου οι νεοναζί είχαν στήσει θύλακες (για παράδειγμα τα Σώματα Ασφαλείας).
  • Γιατί επέτρεψαν στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή και να εκφωνεί ομιλίες μέσω τηλεφώνου σε συγκεντρωμένους νεοναζί.
  • Πώς επανεμφανίστηκαν τα τάγματα εφόδου, όπως αυτό που εισέβαλε σε έκθεση καλλιτέχνη στην Καλαμαριά και τη σφράγισε.

Εν τέλει τι ενέργειες έγιναν για να γίνει στην πράξη σεβαστή η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου και πώς αντιμετωπίστηκε συνολικά η εγκληματική οργάνωση.

Τι θα γίνει στις δεύτερες κάλπες

Η έρευνα της Prorata καταγραφεί και τις απαντήσεις των ερωτηθέντων για την εκλογική τους συμπεριφορά, στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με πέντε μονάδες (34,5% έναντι 29,5%), ενώ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων (11,5%). Η δεύτερη εκλογή, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, φαίνεται να ασκεί ιδιαίτερη πίεση στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται στο 8%, ενώ ΜΕΡΑ 25 και Ελληνική Λύση φαίνεται να παραμένουν εκτός Βουλής (2,5%).

Clipboard 47

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *