Προβληματισμός παρά τη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ | Οι δύο δεξαμενές ψηφοφόρων και η… ξαφνική συσπείρωση της Αριστεράς

Συναγερμός έχει σημάνει στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φοβούνται πως η δημοσκοπική πρωτιά που καταγράφει η ΝΔ ενδεχομένως και να ελλοχεύει αόρατους κινδύνους.  

Το ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβερνώσας παράταξης στην πρόθεση ψήφου  έχει «διπλή ανάγνωση» για τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την μια μεριά ασφαλώς προκαλεί αίσθημα ικανοποίησης πως «λειτουργεί καλά» η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος από την άλλη όμως προκαλεί «πονοκέφαλο» για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε δύο πολύ σημαντικές δεξαμενές ψηφοφόρων, στους παλιούς και στους νέους.

Δηλαδή, στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και σε όσους προτίθενται τώρα να ψηφίσουν για πρώτη φορά τη Νέα Δημοκρατία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στρατηγείο της Πειραιώς υπάρχει ο φόβος των διαρροών εκ των έσω, δηλαδή από τους δυσαρεστημένους πολίτες που ψήφισαν ΝΔ.

 • Η προοπτική της δεύτερης κάλπης τον Ιούλιο προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους ώστε να στείλουν το μήνυμα τους στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος στην πρώτη κάλπη αλλά στην δεύτερη κάλπη να «επιστρέψουν σπίτι τους» ψηφίζοντας τη ΝΔ εφόσον όμως την έχουν «τιμωρήσει» προηγουμένως.

Επιπρόσθετα, ο «αέρας νίκης» της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενίοτε μπορεί να λειτουργήσει  αποσυσπειρωτικά για το κόμμα, υπο την έννοια ότι οι παραδοσιακοί «δεξιοί ψηφοφόροι» ενδεχομένως να λειτουργήσουν εκ του ασφαλούς και να στηρίξουν άλλα μικρότερα κόμματα. Υπο αυτά τα δεδομένα και προς χάριν της περαιτέρω συσπείρωσης, ο πρωθυπουργός συντηρεί στο δημόσιο διάλογο την πιθανότητα κυβέρνησης ηττημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 • Μάλιστα, στην Πειραιώς εφιστούν την προσοχή στο γεγονός πως είθισται οι Αριστεροί ψηφοφόροι να συσπειρώνονται την τελευταία στιγμή, σχεδόν «πάνω από την κάλπη» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων που επηρεάζεται από την πρωτιά της ΝΔ είναι όσοι προτίθενται τώρα να ψηφίσουν για πρώτη φορά τη Νέα Δημοκρατία. Ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει μεγάλο «άνοιγμα» της παράταξης διεισδύοντας σημαντικά στο λεγόμενο κεντρώο χώρο.

 • Όμως η βεβαιότητα πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας προς τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους και ενδεχομένως τους περνάει το μήνυμα πως η ψήφος τους δεν είναι τόσο κρίσιμη.

Υπο αυτό το πρίσμα ορισμένοι ψηφοφόροι που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζαν τη ΝΔ υπο την προϋπόθεση όμως πως στην πρώτη κάλπη θα είχαν δώσει μια ευκαιρία στο Νίκο Ανδρουλάκη και στη δεύτερη κάλπη θα άλλαζαν την στάση τους αν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, τότε θα στήριζαν τον πρώτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει και μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 2 Ιουλίου, επιμένει στη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλοντας έτσι να προσελκύσει την συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων.

Πώς σκέφτονται οι ψηφοφόροι

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκραρίας έχουνς χωριστεί στις εξής κατηγορίες:

 • 1. Οι ψηφοφόροι που θα ξαναψηφίσουν δαγκωτό.
 • 2. Οι ψηφοφόροι που δε θα ξαναψηφίσουν την πρώτη φορά για τιμωρία αλλά για τη δεύτερη το σκέφτονται.
 • 3. Οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν επειδή φοβούνται μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 • 4. Οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν εξωκοινοβουλευτικό, μικρό κόμμα (τύπου κυνηγοί, βολτ κλπ) την πρώτη φορά και την δεύτερη το ίδιο.
 • 5. Οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν Κουτσούμπα την πρώτη φορά και την δεύτερη ΝΔ.
 • 6. Οι ψηφοφόροι που δεν θα ψηφίσουν γιατί είναι καλεσμένοι σε Κωνσταντίνου και Ελένης, θα πάνε παραλία κλπ
 • 7. Οι ψηφοφόροι που θα πάνε στην επαρχία για να καθαρίσουν το εξοχικό.
 • 8. Οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ παρόλο που το 2019 ψήφισαν ΝΔ.
 • 9. Αυτοί που δεν είναι Νέα Δημοκρατία αλλά ψηφίζουν λόγω Μητσοτάκη.

Και φτάνουμε στο επόμενο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε. Τι θα ψηφίσουν οι νέοι;

‘Η καλύτερα τι θα ψηφίσουν, αν ψηφίσουν, οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι από 17 έως 29 ετών στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ υπενθυμίζεται ότι έχουν προστεθεί από τις προηγούμενες εκλογές περίπου 400 χιλιάδες ψηφοφόροι και η συμμετοχή τους κρίνεται από πολλούς κρίσιμη.

Ας δούμε τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheToc.

Μην ξεχνάμε ότι οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι δεν έχουν γνωρίσει καν τις ανέμελες εποχές της αστοκομακαρονάδας και του παλαιού- καλού ΠΑΣΟΚ. Εχουν ανδρωθεί- την εποχή της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και η κανονικότητα δεν ήταν η πρώτη εντύπωση που αποκόμισαν από την ενήλικη ζωή τους.

Ηδη από την πρώτη κάρτα που αφορά την πρόθεση ψήφου, βλέπουμε ότι σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ, υπάρχει διαφορά σε σχέση με την ψήφο του γενικού πληθυσμού, έτσι όπως την εντοπίζουν οι έρευνες της κοινής γνώμης. Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσκόπηση Opinion Poll για το TheTOC: Θα πάνε να ψηφίσουν οι νέοι; - Ποιο κόμμα επιλέγουν, τι απαντούν για Βαρουφάκη Προβληματισμός παρά τη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ | Οι δύο δεξαμενές ψηφοφόρων και η… ξαφνική συσπείρωση της Αριστεράς

Βλέποντας την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ με 20.5% έναντι 18.5% ( διαφορά 2%). Ακολουθούν κατά σειρά δημοσκοπικής επίδοσης, το ΜέΡΑ25 με 8.6%, το ΠΑΣΟΚ με 7.5%, οι Έλληνες Εθνικό κόμμα με 6.4 %, , το Κ.Κ.Ε με 6.3%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 3.8%, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 2.1%, η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ με 1.8% και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1.4%.

Οι διαφορές με τις δημοσκοπήσεις του συνολικού πληθυσμού είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι νέοι ψηφίζουν αριστερότερα, ψηφίζουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το κόμμα Βαρουφάκη προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι το κόμμα Κασιδιάρη έρχεται τέταρτο κόμμα με το θεαματικό 6,4% γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη- άσχετα αν τελικά θα είναι παρών στις εκλογές- δεν είναι παραδοσιακοί υπερσυντηρητικοί ψηφοφόροι. Είναι νέοι αγανακτισμένοι, οπαδοί πιθανώς του “όλα πουτ@@”. Υπάρχει φυσικά και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, της τάξης του 20%.

Αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν όμως; Ή θα προτιμήσουν τις παραλίες; Ή θα απόσχουν συνειδητά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *