Mega και ΑΝΤ1 εναντίον Nova, Alpha και Star | Οι συμμαχίες και οι επιδόσεις

Ο πόλεμος των καναλιών | Mega και ΑΝΤ1 εναντίον Nova | Οι συμμαχίες και οι επιδόσεις

Ο πόλεμος των καναλιών: Mega και ΑΝΤ1 εναντίον Nova – Οι συμμαχίες και οι επιδόσεις

Αλλαγές, μετακινήσεις, συμμαχίες αλλά και υψηλοί τόνοι αποτελούν μόνο μερικά κομμάτια του παζλ, που συνθέτουν το εγχώριο σκηνικό της τηλεόρασης. Το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, έγινε ιδιαίτερα εμφανές τις τελευταίες μέρες μετά τη δημοσίευση μιας σειράς από ρεπορτάζ, τα οποία πυροδότησαν έναν πόλεμο ανακοινώσεων με πρωταγωνιστές τους μεγάλους παίκτες του μιντιακού τοπίου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στη μια πλευρά του τηλεοπτικού τραπεζιού, κάθονται το Mega και ο Ant1 και στην άλλη πλευρά βρίσκονται η Nova, ο Alpha και το Star.

Ας δούμε τι αναφέρει ο capital για το θέμα.

Ο αναβρασμός, που επικράτησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μετά την προβολή ενός ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του Mega, το οποίο στρεφόταν εναντίον υτης United Group (που ελέγχεται από την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου), του μητρικού ομίλου της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης Nova, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τελευταίας, έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από διεργασίες και ζυμώσεις που συντελούνται όλο αυτό το διάστημα στο παρασκήνιο.

c72dfb3e499d4bdda84f21dc5f8f2c78

Τον τελευταίο καιρό οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών παρακολουθούν στενά τις οικονομικές εξελίξεις και πράττουν με κριτήριο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρούν σε συμπράξεις με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγους μήνες, το Mega και ο Ant1 ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσα από τη σύσταση μιας κοινής εταιρείας παραγωγής, της Oscar Productions, η οποία αποτελεί συγχώνευση της Ant1 Productions και της Red Productions ενώ έχει στελεχωθεί από ανθρώπους που προέρχονται και από τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Nova και τον Alpha σε επίπεδο αθλητικού περιεχομένου.

prosximatikos o dialogos lene oi idioktites twn stathmwn.w hr
Mega και ΑΝΤ1 εναντίον Nova, Alpha και Star | Οι συμμαχίες και οι επιδόσεις

Οι οικονομικές επιδόσεις

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι οικονομικές επιδόσεις των τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, που έχουν δημοσιευθεί, ο κύκλος εργασιών της Antenna TV έφτασε τα 97,83 εκατ. ευρώ το 2022 από 102,615 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας πτώση 4,7%. Σε ό,τι αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, παρέμεινε ζημιογόνο καθώς έκλεισε με διεύρυνση ζημιών 18,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,74 εκατ. το 2021. Να σημειωθεί ότι ο Ant1 είναι το μόνο, μέχρι στιγμής, από τα μεγάλα κανάλια, που έχει δημοσιεύσει τον ισολογισμό για την περσινή οικονομική χρήση.

Επομένως, σε ό,τι αφορά τον τζίρο της Αλτερ Έγκο, η οποία ελέγχει το Mega, αυτός διαμορφώθηκε το 2021 σε επίπεδο ομίλου σε 78,841 εκατ. ευρώ και σε 77,961 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας έναντι 48,552 εκατ. ευρώ το 2020. Οι ζημιές έκλεισαν σε 5,113 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,866 εκατ. το 2020.

Αν και ο κύκλος εργασιών του Alpha το 2021 εμφανίστηκε αυξημένος κατά 18% σε σχέση με το 2020, στα 61,322 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές στα 17,992 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 25,302 εκατ. το 2020.

Ο κύκλος εργασιών του Star έφτασε τα 69,332 εκατ. ευρώ το 2021 από 62,036 το 2020 με τις ζημιές να φτάνουν τα 2,319 εκατ. ευρώ, περιορισμένες κατά περίπου 500.000 ευρώ σε σχέση με τις ζημιές του 2020.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Nova, οι συνδρομητές της τηλεόρασης το 2021 διαμορφώθηκαν σε 393.736, καταγράφοντας μείωση 15,1%.

Ο Μαρινάκης εμπλέκει Μαξίμου – Στο κάδρο Κυριακού και Βαρδινογιάννης

Eνδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες του Χρήστου Φράγκου για το crisis monitor που παραθέτουμε.

Καμπανάκια ακόμα και στο Μαξίμου χτύπησε η σύγκρουση MEGA και ΑΝΤ1 με τη NOVA, κυρίως λόγω των ονομαστικών αναφορών στις ανακοινώσεις της AlterEgo.

Μπορεί η υπόθεση της σύγκρουσης των δύο κορυφαίων ιδιωτικών καναλιών με τη NOVA να αφορά τα δικαιώματα της τηλεοπτικής μετάδοσης, η αντιπαράθεση όμως των Μαρινάκη και Κυριακού με τους Σόλακ και Σταθόπουλο της United Group και BC Partners αντίστοιχα, δεν περιορίζεται σε αυτά.

Οι ονομαστικές αναφορές που επέλεξε η AlterEgo του Βαγγέλη Μαρινάκη για να απευθυνθεί στη NOVA, καθώς και η στόχευση των ρεπορτάζ απευθείας στη μητρική εταιρία στη Σερβία, γεννούν εύλογα ερωτηματικά για ενδεχόμενες “ουρές” της υπόθεσης. Αυτή την “καχυποψία” εντείνουν οι λιγότερο γνωστές στην Ελλάδα επιχειρηματικές συμπτώσεις… των Κυριακού και Σόλακ στα Βαλκάνια.

Η σύγκρουση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι βεβαίως απόλυτα πραγματική και μαίνεται καιρό τώρα. Η κλιμάκωσή της οφείλεται τόσο στις πράγματι “αστρονομικές” απαιτήσεις του MEGA από τη NOVA, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της σύμβασης, καθώς και στη στρατηγική σχεδόν ανύπαρκτη διάθεση των Σέρβων για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Οι Σέρβοι της United Group γνωρίζουν ότι οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, καθώς η εγχώρια διαφημιστική αγορά ενισχύεται και με κρατικά έσοδα. Ταυτόχρονα η NOVA κατάφερε να ενισχύσει μερίδιο με το rebranding της Wind και τις προσφορές, κάτι που παρατήρησαν τα media, εντείνοντας τις διεκδικήσεις τους.

Τη θρυαλλίδα άναψε η απόφαση της NOVA να κατεβάσει το MEGA από την πλατφόρμα, μετά τη λήξη της σύμβασης και την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει στο κανάλι για να υπογράψουν την ανανέωση.

Πολιτικές απολήξεις

Παρασκήνια και στοχεύσεις που υπερβαίνουν το επιχειρηματικό πεδίο υποκρύπτει η σύγκρουση των Μαρινάκη – Κυριακού με τη NOVA και τους Σταθόπουλο και Σόλακ των BC Parthners και United Group αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η AlterEgo αναφέρεται ονομαστικά στον Νίκο Σταθόπουλο επικεφαλής της BC Partners για μια σειρά από κλάδους και περιοχές. Επίσης, η ανακοίνωση της εταιρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη επιχειρεί να στρέψει την προσοχή στο business plan των Σέρβων που παρουσίασαν οι Σταθόπουλος και Σόλακ στο Μέγαρο Μαξίμου στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνδυαστικά, η ανακοίνωση επιχειρεί να καταστήσει ξεκάθαρα πολιτικό το ζήτημα, εμπλέκοντας το Μέγαρο Μαξίμου στην αντιπαράθεση και στέλνοντας μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει, τουλάχιστον όχι εύκολα.

Τα λάθη της NOVA

Τα στελέχη της NOVA και της μητρικής της United Group που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις είναι προφανές ότι υπολόγισαν λανθασμένα τον δυνητικό κίνδυνο από τη μη-διαπραγμάτευση. Επίσης, δεν είχαν έτοιμη και στρατηγικά απάντηση.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της NOVA, δεν γίνεται καν προσπάθεια να διαχωριστεί από τη μητρική της τη United Group, καθώς η ελληνική θυγατρική έχει σαφώς πιο υγιή οικονομικά, με χαμηλό δανεισμό. Επίσης, η εταιρία επέλεξε να εκδώσει την ανακοίνωση απόγευμα παρασκευής, χωρίς ιδιαίτερες ενέργειες για την προώθηση της, με αποτέλεσμα αυτή να παίξει συμπληρωματικά και όχι ως μείζον θέμα σε sites και κανάλια.

Ακολούθως, διαπιστώνοντας τον περιορισμένο αντίκτυπο της ανακοίνωσης, η εταιρία επέλεξε να κινητοποιηθεί στέλνοντας μήνυμα στους συνδρομητές της με την ανακοίνωση, κανάλι που δεν έχει εκμεταλλευτεί στο παρελθόν. Η διάχυση της σύγκρουσης μέσω της διακοίνωσης σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, αγνοώντας τον αντίκτυπο που αυτή θα είχε σε οπαδούς του Ολυμπιακού και άλλες ιδιότυπες πληθυσμιακές ομάδες, υπογραμμίζει τον σπασμωδικό χαρακτήρα της αντίδρασης και την εσωτερική πίεση που τροφοδότησε η υψηλών τόνων αντίδραση του MEGA.

Η εμπλοκή του ΑΝΤ1

Αν και τα media επικεντρώνονται στη σύγκρουση MEGA – NOVA, σε αυτή συμμετέχει με χαμηλότερο προφίλ και ο ANT1 του Θοδωρή Κυριακού. Ο επίσης εφοπλιστής πρόεδρος του καναλιού, έχει συγκρουστεί με τους Σέρβους της United Group και σε άλλες αγορές, καταγάγοντας κυρίως… νίκες. Παράλληλα, έχει συγκροτήσει οικονομικό μέτωπο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στα Media, επιδιώκοντας αφενός να ελέγξουν το κόστος και αφετέρου να αποδυναμώσουν τη θέση του Open του Ιβάν Σαββίδη.

Ο ρόλος Alpha – Βαρδινογιάννη

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε και μια ακόμη ερμηνεία, καθώς η United Group έχει αποκτήσει το 50% του Alpha και φήμες ανέφεραν ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη προετοίμαζε την πώληση περαιτέρω ποσοστού, ενδεχομένως και ολόκληρου του καναλιού στους Σέρβους. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το ξέσπασμα θα μπορούσε να αποτελεί προσπάθεια απριόρι περιορισμού της δυνητικά κλιμακούμενης επιρροής της United Group στο μιντιακό σκηνικό στην Ελλάδα.

Tι ανακοίνωσε η Nova

Η Nova με ανακοίνωση κάνει λόγο για συντονισμένη δυσφημιστική επίθεση από τον ΑΝΤ1 ώστε να δεχθεί «υπέρογκες και παράλογες απαιτήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερες χρεώσεις για τα δικαιώματα αναμετάδοσης δωρεάν καναλιών μέσω των υπηρεσιών μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Nova διαψεύδει κατηγορηματικά όλους τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που έχουν γίνει από τον ANT1 στο πλαίσιο συντονισμένης δημόσιας δυσφημιστικής επίθεσης προς τη Nova, όταν αρνηθήκαμε να δεχθούμε τις υπέρογκες και παράλογες απαιτήσεις τους για τρεισήμισι φορές υψηλότερες χρεώσεις για τα δικαιώματα αναμετάδοσης δωρεάν καναλιών μέσω των υπηρεσιών μας.

Κατόπιν της άρνησής μας να δεχθούμε τους όρους τους, ο ΑΝΤ1 χρησιμοποιεί την εθνική τηλεοπτική συχνότητά του για να διαδώσει ένα στρεβλό αφήγημα με ψευδείς ισχυρισμούς και δηλώσεις σχετικά με τη Nova. Πρόκειται για μία συντονισμένη επίθεση ενάντια στη Nova σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να πιεστούμε σε συμφωνία μέσω κατάχρησης της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για ίδιο όφελος. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε δίκαια και ελεύθερα ενώπιων όλων των αρμόδιων αρχών.

Η United Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, έχοντας ήδη επενδύσει πάνω από 1.8 δισ. ευρώ και έχοντας δεσμευτεί για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με περίπου 400 εκ Ευρώ εξ αυτών να έχουν ήδη επενδυθεί μέσα στο 2022 και το 1ο 6μηνο του 2023. Η Nova είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών -στους τομείς σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης- και ένας από τους ισχυρότερους βραχίονες της United Group συνεισφέροντας το 33% στα συνολικά έσοδα 2.7 δισ. ευρώ του Ομίλου.

Παραμένουμε θετικοί στην προοπτική συνέχισης της διαπραγμάτευσης και συνεργασίας με τον ΑΝΤ1 στο πλαίσιο εύλογων και αμοιβαίως συμφωνηθέντων όρων, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τη μετάδοση του σήματος του ΑΝΤ1 από τις πλατφόρμες μας μετά τις 31 Ιουλίου 2023 και τη λήξη του τρέχοντος συμβολαίου συνεργασίας. Η Nova θέτει σταθερά σε προτεραιότητα τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της, και δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε πιέσεις που ασκούνται με τέτοιας φύσης αντιεπαγγελματικό τρόπο» τονίζει η NOVA.

Η νέα εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της Παρασκευής και της κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα σε NOVA και MEGA, με την Alter Ego Media να προσφεύγει άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της συνδρομητικής πλατφόρμας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *