«Μέδουσα 10» | Αντιτουρκικό τείχος από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΑΕ

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:30 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Μέδουσα 10
«Μέδουσα 10» | Αντιτουρκικό τείχος από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΑΕ

Επίδειξη ισχύος την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί τους πάντες – Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών που εναντιώνονται στα σχέδια του τουρκικού καθεστώτος

Δυναμική απάντηση στα… νταηλίκια του καθεστώτος Ερντογάν στέλνει η πολυμερής άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», με τη συμμετοχή όλου του… αντιτουρκικού μπλοκ

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 10» πραγματοποιείται συνήθως με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Φέτος στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», θα συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκδηλώνοντας έτσι και επίσημα τη βούληση για στρατιωτική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και μέτωπο κατά των προκλήσεων της Τουρκίας.

«Μέδουσα 10»

Η «Μέδουσα 10» είναι σαφώς ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, την ώρα που ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί τους πάντες και διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις έρευνες τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Η άσκηση «Μέδουσα 10» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, εντός του FIR ΚΑΪΡΟΥ, η οποία είναι παρόμοια με την περιοχή εκπαιδεύσεως της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 8», συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής ακτογραμμής.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν εντυπωσιακή παρουσία στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10». Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F – 16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, Ιπτάμενο ρανταρ, Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Είναι προφανές πως η Αθήνα επιθυμεί, παρά την καταπόνηση των πληρωμάτων, να διατηρήσει στον ύψιστο βαθμό την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων συμμετέχοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχικές ασκήσεις. Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων από Ελλάδα-Αίγυπτο-Γαλλία-ΗΑΕ και Κύπρο.

Όσον αφορά τη γαλλική συμμετοχή, η γαλλική φρεγάτα FS «LA FAYETTE» και το οργανικό της ελικόπτερο, θα σπεύσουν στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καΐρου και θα συμμετάσχουν σε πλήθος σεναρίων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν με τουλάχιστον 4 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των πέντε χωρών αναμένεται να υλοποιήσουν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.

Αξίζει να τονίσουμε ξανά το ακμαίοτατο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας

Η άσκηση θα ξεκινήσει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020.

«Μέδουσα 10»

Η σημασία της συμμετοχής των ΗΑΕ στη «Μέδουσα 10»

Είναι προφανές πως η συμμετοχή της Γαλλίας, μίας πυρηνικής μάλιστα δύναμης δίνει την απόλυτη δύναμη πυρός. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται η ισχύς των ΗΑΕ.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν  τα ΗΑΕ διαθέτουν μικρό αλλά πολύ αξιόμαχο και ικανό στρατό και κάποιοι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου τα αποκαλούν “μικρή Σπάρτη”. 

Τα Εμιράτα επιδιώκουν να ανασχέσουν την τουρκική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως την επέκταση του πολιτικού – θρησκευτικού  Ισλάμ, το οποίο προωθεί και εκπροσωπεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα ΗΑΕ τάσσονται κατά των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, καθώς όπως και η Ελλάδα, υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ,  τον ηγέτη  του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA).  

Ο Χαφτάρ  πολιορκούσε για ενάμιση χρόνο την Τρίπολη, μέχρι που η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας υπέρ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) του Φαγιέζ αλ -Σαράτζ, άλλαξε τα δεδομένα με ανακατάληψη περιοχών του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) απο τις κυβερνητικές δυνάμεις.  

Μια περιφερειακή συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και ΗΑΕ αναμένεται να προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Ταγίπ  Ερντογάν.Τα συγκεκριμένα κράτη Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και  Περσικού Κόλπου θεωρούνται “μπαρουτοκαπνισμένα” και έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην καταπολέμηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και την ανάσχεση του  πολιτικό – θρησκευτικού Ισλάμ, το οποίο επιδιώκει να επεκτείνει ο Ερντογάν σε μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.  

2 thoughts on “«Μέδουσα 10» | Αντιτουρκικό τείχος από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΑΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *