Lockdown | Πόσο έτοιμοι είμαστε για άνοιγμα στις 7 Δεκέμβρη

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:57 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
lockdown xristougenna
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας εν καιρώ lockdown AP Lockdown | Πόσο έτοιμοι είμαστε για άνοιγμα στις 7 Δεκέμβρη

Την αποκλιμάκωση των νέων ημερήσιων διαγνώσεων κορονοϊού στις 500, αναμένει η Κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το “πράσινο” φως για την χαλάρωση του απαγορευτικού που επιβλήθηκε πριν από περίπου 3 εβδομάδες.

Ο αριθμός αυτός επί της ουσίας προϋποθέτει ανώτερο αριθμό νέων κρουσμάτων την ημέρα στα περίπου 100 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σημαντική μείωση νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Το στοίχημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κερδηθεί μέσα στις επόμενες 8-9 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι το lockdown θα συνεχιστεί περαιτέρω, με εξαίρεση ίσως το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων.

Ο Νοέμβριος βάρυνε έντονα τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς υπερτριπλασιάστηκαν οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid, οι διασωληνώσεις, οι νέες εισαγωγές, ενώ τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 154%.

Ειδικότερα τα συνολικά κρούσματα μέσα στις 26 μέρες του Νοεμβρίου έφτασαν στις 60.000 προσεγγίζοντας τις 100.000 από την έναρξη της επιδημίας, οι διασωληνώσεις είναι πλέον πάνω από 600, ενώ ήταν μόνο 135 το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσεις τους 2000 καθώς καταγράφηκαν 1375 μέσα σε αυτό το διάστημα.

Lockdown | Πόσο έτοιμοι είμαστε για άνοιγμα στις 7 Δεκέμβρη
Lockdown | Πόσο έτοιμοι είμαστε για άνοιγμα στις 7 Δεκέμβρη

Προς το παρόν διαπιστώνεται μια εξισορρόπηση στα νέα κρούσματα και άρα τις νοσηλείες οι οποίες συνολικά σταθεροποιούνται στις περίπου 4400. Σε αυτά τα επίπεδα το ΕΣΥ πιέζεται έντονα μεν, όμως ανταποκρίνεται. Έτσι, αν και με πίεση, τα νοσοκομεία καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες, όμως αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σημειωθεί καμιά αστοχία, δηλαδή να μην έχουμε από Δευτέρα την επιθυμητή ραγδαία μείωση κρουσμάτων.

Η τωρινή εικόνα πάντως μας δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για άρση του lockdown στις 7 Δεκέμβρη. Μία πτώση της τάξης του 75% των νέων διαγνώσεων άμεσα, είναι αδύνατη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται κοντά στο 1% και η θετικότητα, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε και τα rapid test, υπολογίζεται στο περίπου 7%. Θα πρέπει αφενός οι δείκτες αυτοί να περιοριστούν στο μισό και παράλληλα να διαφαίνεται τάση περαιτέρω μείωσης.

Η πλέον “εύκολη” απόφαση για την Κυβέρνηση η οποία έχει δεδομένη τη συγκατάθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Θεωρείται βέβαια ότι τα παιδιά συμμετέχουν ελάχιστα στη μετάδοση του ιού. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και σχετική πρόβλεψη για την κινητικότητα του πληθυσμού λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

Να αναφέρουμε εδώ ότι κύκλοι της κοινότητας των επιδημιολόγων, έχουν επισημάνει ότι το αποτέλεσμα του lockdown ήταν καλύτερο μετά το κλείσιμο των σχολείων. Παράλληλα να αναφέρουμε ότι μέσα στον Νοέμβριο τα κρούσματα σε παιδιά, άτομα κάτω των 17 ετών υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 6.400.

Όμως αυτό που φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ως το πλέον έντονο δεδομένο, είναι ο υπετριπλασιασμός των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και την κύρια αιτία αύξησης των θανάτων. Σημειώνεται ότι οι 9 στους 10 θανάτους τον Νοέμβριο αφορούν σε αυτές τις ηλικίες, ενώ στη μεταδοτικότητα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποδίδεται και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί πάντως η παρουσίαση ενός αναλυτικού «οδικού χάρτη» για την άρση των περιορισμών, ο οποίος πιθανότατα θα εκτείνεται πέραν της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δίχως ν’ αποκλείεται ακόμη και το σενάριο του «ακορντεόν», αν αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας.

Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει – όπως τόνισε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας – από την άνοιξη του 2021, μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή».

lockdown
Lockdown | Πόσο έτοιμοι είμαστε για άνοιγμα στις 7 Δεκέμβρη

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, οι διεθνείς εξελίξεις συνηγορούν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ακόμη και ως τα τέλη του έτους. Τούτο, όμως, δεν αναιρεί το σχέδιο που υπάρχει για τον εμβολιασμό πρώτα των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, όπερ σημαίνει πως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το σύνολο του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και πλήρως προστατευμένο το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Μεγάλη συζήτηση θα προκαλέσει, βέβαια, το επόμενο διάστημα η στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό όσων δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αγγίζει ακόμη και το 40%!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ούτως ώστε να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική θωράκιση του πληθυσμού από τον κορονοϊό, η οποία θα επιτρέψει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δίχως αστερίσκους και περιορισμούς.

One thought on “Lockdown | Πόσο έτοιμοι είμαστε για άνοιγμα στις 7 Δεκέμβρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *